Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért rúgják ki a terheseket...

Miért rúgják ki a terheseket a munkahelyükről?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Lehet, hogy nagyon hülye kérdés, de sokan panaszkodnak erre és én nem értem a miértjét.

Azt megértem, hogy valaki miért nem vesz fel dolgozni kisgyerekes nőt, iszonyú sok példát láttam rá, hogy gyakorlatilag alig volt bent az illető a munkahelyén a gyerekre hivatkozva, szóval ezt értem, de a terhességet nem.

A GYED-et nem a munkáltató utalja. Legfeljebb ha elmegy szülni meg előtte táppénzre, akkor nem veszi vissza és kész, de terhesség alatt minek kirúgni?

Magyarázza már el valaki légyszi.

Köszönöm előre is!

2011. szept. 28. 22:08
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
85%
Melyik törvény alapján lehet kirúgni most már terhes nőket? Valaki bemásolna nekem egy hivatkozást vagy magát a törvényt?
2011. szept. 29. 07:40
 12/18 anonim ***** válasza:
70%

Nálunk egyébként van egy 5 hónapos terhes lány, vele úgy egyezett meg a főnök, hogy határidőket kap, amíg nem megy szülési szabira. Tehát bizonyos feladatokat X határidővel vállal, ezen belül meg akkor megy orvoshoz vagy bárhová, amikor akar, csak az általa vállalt határidőt kell tartania (tervező).

Így neki is könnyebb, mert bármikor elmehet védőnőhöz, ultrahangra, orvoshoz, bárhová, vagy akár haza, ha rosszul érzi magát. A munkáját meg beosztja a saját ereje szerint. A határidők se vállalhatatlanok, ő is azt mondta, hogy korrekt megoldásnak tartja, neki is könnyebb és a főnöknek is.

Hetente egyszer 10 perces megbeszélésük van, hogy hol tart, hogyan kell haladni, egyébként rábízzák a többit.

Viszont szintén ő mesélte, hogy felvették ide, rá egy hétre volt az esküvője. Bement a főnökhöz, hogy tudja, hogy egy hete, meg próbaidő, de szeretné a rákövetkező hétfőt kivenni, hogy kicsit együtt legyen a férjével. Főnök mondta, hogy francokat, három hét, menjetek el nászútra, most ne dolgozz. Ebből a törvény szerint járó szabit kifizették, a többit kivehette fizetés nélküliben.

Mondta, hogy akár humánusságból, akár számításból csinálta a főnök, de utána dolgozott, mint a gép, mert teljesen feltöltődve, energikusan jött vissza három hét után és sokkal jobban tudott teljesíteni, örömmel dolgozott és a cég felé is erősödött benne az elkötelezettség.

2011. szept. 29. 07:46
 13/18 anonim ***** válasza:
79%

Persze, minden csak "ember" kérdése.

A kismamák "ellátásából" a táppénz egy része terhelheti a munkáltatót, semmi más.

Terhes nőt rendes felmondással nem lehet elküldeni. Munka törvénykönyve 90 §.

Olyan érdekes, én is voltam terhes. Mégis "hagytak" megszülni, gondozni a gyerekem 3 évig, majd jöttem vissza dolgozni. Nálunk ez egyértelmű volt, hogy így lesz, pedig nem a saját vállalkozásomban voltam alkalmazott. Eszembe se jutott rettegni, hogy visszavesznek-e? Mi az hogy visszavesznek? Hiszen le sem számoltam! Csak fizetés nélküli szabit vettem ki, aztán folytatom a munkám! A gyerekem betegségeit pedig "természetesen" vették, persze én cserébe mindent bepótoltam, és strapáltam magam köszönetképpen, no meg nem éltem vissza ezzel a jósággal.

Nálunk szerencsére így működik! Lehet, hogy a főnökömnek is van, volt gyereke?

2011. szept. 29. 13:21
 14/18 anonim ***** válasza:
72%
Hú, de jó Neked! Hol dolgozol?
2011. szept. 30. 09:31
 15/18 A kérdező kommentje:
Te szerencsés és jóindulatú vagy utolsó előtti, de én rengeteg példát láttam ennek az ellenkezőjére.Állandóan hiányoztak a gyerekre hivatkozva, szóval a vak is látta mennyire visszaélnek a helyzetükkel. Ilyenkor tökéletesen igaza van a munkáltatónak, de sajnos ez azokon is csattan, akik nem ilyenek.Viszont ok okozat, ezért én nem a munkáltatókat hibáztatom.
2011. szept. 30. 18:43
 16/18 anonim ***** válasza:
81%
Határozatlan szerződéssel dolgozó kismamát valóban nem lehet elküldeni, viszont nagyon sok cég a dolgozók többségét határozott időre (sokszor csak 1-2 hónapra) veszi fel, és folyamatosan hosszabbítgatja. Ilyenkor egyszerűen nem hosszabbítanak, ha valaki terhes lesz. Nálunk is nemrég küldtek így el egy lányt, csak addig hosszabbítottak neki, amíg meglett a szükséges ideje a GYED-hez, utána nem, mert szinte állandóan táppénzen volt (veszélyeztetett terhes), viszont a munkakörét valakinek el kellett látni, így fel kellett venni másik embert.
2011. okt. 2. 00:23
 17/18 anonim ***** válasza:
61%

"Állandóan hiányoztak a gyerekre hivatkozva, szóval a vak is látta mennyire visszaélnek a helyzetükkel."

ezt hogy csinálták, lefizették a gyerekorvost, hogy adjon táppénzigazolást, mintha beteg lenne a gyerek, hogy ne kelljen dolgozniuk?

2011. okt. 2. 12:28
 18/18 anonim ***** válasza:

"Állandóan hiányoztak a gyerekre hivatkozva, szóval a vak is látta mennyire visszaélnek a helyzetükkel."

Azért aki a mai világban ezt csinálná/ja az hülye, azért arról nem szabad elfeledkezni, hogy amikor egy gyerek bekerül közösségbe igen gyakran megbetegszik és vannak sajnos olyanok akik nem mernek otthon maradni vele/velük, nehogy kirúgják őket, így viszik betegen és akkor elindul a kör. Minden éremnek két oldala van. Amikor gyerek voltam nekem volt a legtöbb igazolt hiányzásom egyfolytában beteg voltam :S...anyu nagyon sokat volt otthon velem, pedig ő egy sztahanovista :D, most is 60 évesen annyit dolgozik, mint az állat.

2011. okt. 3. 15:42
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!