Szakvizsga után jogászkánt mennyire reális a nettó 1M?
Tegyük fel, hogy "beszámlázós" ügyvédként folytatom a jelenlegi helyemen vagy éppen máshol, ha sikerül váltanom addig. Ahogy számolgattam, ha én a megbízómnak (kvázi "munkáltató") havi 1M + ÁFA-t számlázok ki, akkor 40%-os átalányadózással, TB-vel + Szochóval havi bontásban átlagosan kb. 780.000 jön ki. Ebből még lejön a kamarai tagdíj, biztosítás, e-aláírás stb. Szóval baromi sok a költség.
Másik lehetőség (és nekem igazából ez az elsődleges célom), hogy jogtanácsosként helyezkedek el egy multinál, mint alkalmazott (ennek megfelelő adózással). Ebben a relációban a nettó 1M szerintem nem túl reális egyetem utáni 3-4 év tapasztalattal jogi területen, még nagyobb budapesti multiknál sem, itt talán a br. 1M-et látom reálisabbnak, ami most nettó havi 665.
Adótanácsadó jogászok többnyire szabadúszók.Nem véletlenül.
Multis alkalmazottként nem egyszerű a nettó 1 miskát elérni jogászként, de közgazdászként, mérnökként sem.
40%-os átalányban a nettó bevétel 27,9%-át fizeted be (szaj, tb, szocho). Mentes eléréséig még ennyit sem. Az áfát ne számold, mert az jön és megy.
És jó lenne eldönteni, hogy szakvizsgázott jogász vagy ügyvéd vagy, mert nem mindegy.
Minden ügyvéd jogász, de nem minden jogász ügyvéd.
Jogász végzettségű adótanácsadóként tisztában vagyok vele. De a kérdésben szakvizsgázott jogász van, egyetem után 3-4 évvel; de azt is írod, jelenleg ügyvédként számlázol...
Jelenleg ügyvédjelöltként dolgozom csak hamarosan meglesz a szakvizsgám, ezért tettem fel a kérdést. Hol írtam, hogy jelenleg ügyvédként számlázom?
Ezt írtam: "ha sikerül váltanom addig" (vagyis a szakvizsgáig). Nem én beszélek össze-vissza, kedves #9, hanem te és a #8-as nem tudtok szöveget értelmezni és keveritek a fogalmakat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!