Akik 500 felett keresnek mit csináltok annyi pénzzel? Mire gyujtotok
500+ ezer soknak tűnik, de a valóságban közel sem él az ember nagylábon ebből az összegből. Sőt igazából még 1 millió nettó alatt is kb ez a helyzet.
Én a fizetésem kb 40% át lakhatásra és alap dolgokra költöm, 30%-a megy szépen befektetésekbe mint részvényindexek.
A maradék az amit szabadon el tudok költeni. Én szeretem a tech cuccokat szóval ami szimpatikus azt megveszem magamnak. Ezen kívül évente megyek síelni, plusz egy nyári hosszabb nyaralás, illetve spontán túrázós hétvégék alpokban/kárpátokban.
És autóm nincs, szerintem a legnagyobb pénznyelő amit vehet az ember, Budapesten abszolút felesleges, ha nagyon kell akkor bármikor lehet bérelni.
400 elmegy hiteltörlesztésre (lakás +diákhitel).
Többi elmegy kajára, rezsire és egyebekre.
Egy új bejárati ajtóra gyűjtök mert betörők lyukat égettek a kilincs mellé.
Hiányzó részt kifújtam púrhabbal, levágtam fölösleget és lefóliáztam, lebontva bárki bejut kulcs nélkül.
140 ezer az albérlet, a rezsi és közösköltség meg egyebek még egy 25 tuti van. Veszek havonta egy bérletet BKV-ra, az is kerekítve egy 10-es. Plusz meg szoktam látogatni a vidéken élő szülőket havi 2x, ez megint legyen kerekítve 20 ezer. Ez eddig 195 ezer és még nem ettem, nem vettem tisztító és tisztálkodószereket, nem vettem a régi, tönkrement ruháim vagy cipőm helyett újat, nem ment semmi sem tönkre a lakásban amit cserélni kéne, nem mentem el moziba, nem mentem el barátokkal megenni egy pizzát, vagy kollégákkal meginni egy sört. 400-500 ezer simán el tud menni úgy egy hónapban, hogy ugyan nem spóroltam, de semmi kiemelkedőt nem csináltam.
Az ezen felüli részt amúgy 90%-ban félreteszem, eddig állampapírban parkoltattam a pénzt, de jövőre lakást veszek, vagy ha mégse, akkor minimum valami euró vagy dollár alapú megtakarításba konvertálok át mindent.
A pénz mennyiség függ attól is hogy hol élsz és milyen körülmények között. Saját, tehermentes lakásban nettó 500 igencsak jó, jelentős részét félre lehet rakni. Viszont ha már albérletet kel lfizetned, vagy törleszted a saját lakás hitelét nagyjából ott vagy mintha 250-300-at keresnél (vagy még kevesebbet).
A fix kiadások mértéke határozza meg mi a jó, magas fizetés/bevétel egy hónapban.
Én mindig azt mondtam, hogy oké, hogy mondjuk nagyvárosban, Budapesten jól lehet keresni, de a budapesti nettó 500 máris nem hangzik jól, ha az átlag albérlet árra azt írják 250 ezer...
Márpedig ilyen cikkek jelennek meg mostanában.
De ha "csak" 200-at fizetsz albérletre akkor is szar az 500, amit amúgy nem adnak meg a legtöbb helyen.
Az én célom, hogy annyi befektetésem legyen, amiből nyugdíjba mehetek minél előbb.
De nem feszülök rá, élünk vidáman, de azért kezeljük is a pénzünket, nem csak tároljuk valami bankszamlan... 🙂
Ezzel a kérdéssel csak óvatosan, mert le leszel szólva! Én is tettem már fel hasonlót korábban... Mert állítólag nettó havi 1-1,5 millió alatt csak nyomorogni, vagy legfeljebb vegetálni lehet a válaszolók szerint. Megkaptam anno, hogy aki mást ír, az hazudik, mert nincs jobb dolga mint itt szándékosan ezzel szórakozni...
Amit én leszűrtem, hogy sokan felesleges dolgokra elszórják. Meg vannak, akik egyszerűen nem tudnak bánni vele.
Tisztelet persze a kivételnek, akiknek önhibájukon kívül vannak nagy kiadásaik. Pl. sok az eltartottjuk.
Személy szerint ha a saját példámat nézzük, az alapfizetésem nettó 350. Ehhez még hozzá jönnek eseti munkákból, másodállásból adódó plusz pénzek + némi aprópénz a befektetéseimből is becsordogál. Tehát nagyjából havi nettó 400 megvan. Sosem élem fel az egészet minden hónapban. Nem érzem úgy hogy nyomorognék, igaz luxuscikkekre, felesleges dolgokra nem költök. Nem zavar, hogy nincsenek feltétlenül márkás ruháim, nem veszem meg mindig azonnal a legújabb hiper-ultra-plusz ájfont. Házra, autóra nem gyűjtök. Van mindkettő. Drága nyaralásra sem gyűjtök, nincs rá igényem, hogy több havi fizetésemet egy-két hét kedvéért elszórjam. Lehet nem mindenki ért ezzel egyet, de értelmetlennek tartom. Hitelem nincs, hála istennek soha nem volt még egy fillér sem. Így törlesztőt sem kell fizetnem. Albérletre se kell költenem. Van a bankban 14-15 millió megtakarításom. Ez már számomra biztonságot nyújt, bármi is történjen. Ha nem költöm el, nem érzem különösebb problémának. Legfeljebb marad majd öreg koromra. Lesz miből élnem. Nyugdíj addigra úgysem nagyon lesz állítólag.
"Nem érzem úgy hogy nyomorognék..."
"Házra, autóra nem gyűjtök. Van mindkettő."
Na és akkor most képzeld el azt, hogy nem mindenkinek úgy sikerül az életkezdés, hogy hozzávágnak hitel meg minden nélkül egy házat és autót. Nettó 400-ad megvan, ebből kéne akkor legalább egy szobát bérelned és úgy gyűjteni házra és autóra. Így sem tűnne nyomorgásnak az élet a fizetéseddel? Albérlet mellett mennyit lehetne nettó 400-ból félretenni? Mármint bocsánat, csak egy szoba bérlésből ugye. Maximum 100-at, ha a füledet és a farkadat is behúzod, de inkább annyit se. Ha egyedül akarnál élni egy garzonban mint egy felnőtt ember, akkor meg lehet hogy inkább semmit. Így is jónak tűnne? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!