Megéri még informatuskent tanulni egyetemen?
Az AI nemcsak elérte az emberi programozók szintjét, hanem messze meghaladta azt, és új szintre viszi a programozást is.
Már is most eleg szarul áll nem csak a juniorok munkalehetősége, de már a senioroké is. Mi lisz 4 év mulva amikor megszereznem a diplomát?
Örülök hogy 4 ev egyetemmel, képzésekkel, es 10 ev munkatapasztalattal viszed valamire.
USAban 2023-ban végzett friss Computer Science diplomások 40%-a a mai napig munkanélküli. AI jobb mint bármelyik friss diplomás junior.
Mindennap használok AI toolokat és nagyon sokszor dramatikusan felgyorsítják a fejlesztést.
Akkor jó őket használni, ha értesz az adott dologhoz megfelelően tudsz promptolni. Tehát magadtól is megtudnád csinálni a feladatot, de még nem feltétlenül vagy biztos benne milyen módon csinálnád meg, akkor nagyon jó ötletelésre és implementációban.
Lényegében high level leírod neki mit csináljon és reviewzod a megoldásait.
Full stack fejlesztő vagyok és nekem frontend, backenden is eddig mindenben előnyös volt a használata. Random CI/CD pipeline foltozgatás, bash script írás, kubernetes cron job vagy service írás, linux command írás stb..-ben is nagyon sokat segített.
Általánosan technológiák megismerése és velük felvenni a fonalat is nagyon könnyű már ezekkel.
Szerintem még most sem használják a legtöbben megfelelően ezeket az eszközöket és tényleg érteni kell a dolgokhoz, hogy igazán növelje a produktivitást.
Szerintem a 1,5x programozóból tud 2x programozót csinálni. Az 1x programozóból pedig 0.85x programozót.
Az IT továbbra is egy nagyon jó szakma marad, de most már nem "easy money" piac és soha nem is lesz az.
Az AI csak hokuszpokusz, sokmindenre jo ITban de a gyengesegei eleg durvan megvannak. En napi szinten hasznalom, probalok 1 sor kodot se magamtol irni, mindent AIal generaltatni, de szo szerint fortelmes amiket neha kiad. Es a legrosszabb az hogy neha ezerszer megkered ezer kulonbozo modon hogy csinaljon meg valamit es szarul csinalja ezeregyszer is.
Ugyanez van viszonylag uj dinamikusan valtozo nyelvekkel is. Legacy fost pocogtetni eleg jo lesz, rustbol meg valszeg ezutan is olyan szar lesz mint eddig.
A legnagyobb skill sztem az lesz a kovi 10-20 evben hogy megtanuljunk ugy programozni hogy hogyan kell az AIt minimalis effortal arra utasitani amit te el szeretnel erni.
Ami meg nagyon hianyzik az AIbol, az hogy befogja a pofajat amikor valamit nem tud az helyett hogy halucinal valami fost. Rohadtul idegesito mikor azt mondja hasznald xyz methodust, igy es igy definilad, berakod a kodba, nincs hasonlo se, google, dokumentacio, kvara sehol sincs semmi olyan amit mondott. Ilyenkor szepen el szoktam kuldeni a kva anyjaba. Kar h nem lehet egy pofot kiosztani neki mert szetcsapnam...
Biztos idovel jobb lesz, de sajnos idovel rajonnek a zemberek hogy tul van hypolva.
Programozo akkor is fog kelleni, foleg igy hogy az iot világ egyre terjed. Azonba okos wcn okos wcpapirral torlod ki a segged, es valaki azt le kell programozza.
Az meg hogy most kicsit beszakadt a piac lofaszt se jelent, elotte olyan volt hogy meg a szo szerinti analfabetak is kaptak melot. Tudom, nem egyel volt szerencsem dolgozni...
Ma is, holnap is, tegnap is az a programozó aki kicsit is ert a munkahoz, azt a tenyerukon hordozzak es lazan talal melot.
Fent amit kerdeztel a 60keurovla kapcs, az meg nem is sok, contractorkent 100-150 is elerheto. Persze nem juniorkent, de 5-6 evvel ez mar elerheto.
" De mivel mar 4 éve dolgozok egyeni vallalkozokent webfejlesztesben erősen ralatok arra hogy mennyi mindent meg tudok csinálni AI-val"
Amikor a hülyegyerek okoskodik. :DDD
Nézd, azért mert code monkey vagy, még nem lesz jó az AI a tényleges fejlesztők kiváltására. Persze, lehet gyorsabban dolgozni, de eddig soha semmilyen corner case-t nem tudott megoldani az AI a munkám során. És azokból vannak a bug-ok, azokra kell elsősorban tesztelni és fejleszteni.
Pont ezért mindig kellenek fejlesztők. Majd esetleg 100-200 év múlva, amikor már minden legacy projekt és kód le lett cserélve, akkor esetleg beszélhetünk arról, hogy az AI tud mindent, mert mindent az AI csinált.
17# Mondjuk nem így kell promtolni. Egy webáruház megcsinálása kb 3.000 jegy egy fejlesztő csapatnak. Ezekben lehetnek olyan CR (Change Request) az ügyféltől, hogy X feliratot írd át Y-ra.
Meg keményebb featurek, mint pl.: Keycloak integráció admin felületen.
Egy-egy jegy megoldását sem lehet egy prompttal megoldani. Ott is általában csak abban segít, hogy a te megoldásodat könnnyebben elvégezd.
Figyelj, ha te 1 prompttal elintézed, akkor 1-2 nap alatt simán tudnál keresni pár 100 milliót.
Mi kb 2.000 jira jegy után vagyunk egy már productionben lévő oldallal, ami 2 éven át kb mindig 6 fejlesztő fejlesztett, 1 PO, 1 PA, 1 designer, 1 QA és persze sales emberek is voltak benne és nyílván fizetéseken felül béletidíj, rezsi, hr fentartásában és főnők új autójába is biztos ment egy kis összeg.
Csak ez alatt a 2 év kb 600 millióba fájhatott az ügyfélnek a project.
Csinálsz pár nike.comot chatgptvel rögtön milliárdos leszel.
Jó a chatgpt, de még azért ennyire nem :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!