Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Megéri még informatuskent...

Megéri még informatuskent tanulni egyetemen?

Figyelt kérdés

Az AI nemcsak elérte az emberi programozók szintjét, hanem messze meghaladta azt, és új szintre viszi a programozást is.

Már is most eleg szarul áll nem csak a juniorok munkalehetősége, de már a senioroké is. Mi lisz 4 év mulva amikor megszereznem a diplomát?

[link]

nov. 6. 15:26
1 2 3 4 5
 1/49 anonim ***** válasza:
74%
Jelenleg nem az AI miatt áll szarul a munkalehetőség, hanem recesszió miatt. Egyébként mint minden új terméket, ezt is karban kell tartani, tanítani, fejleszteni, így pozíció nem szűnik meg, csak átalakul.
nov. 6. 15:29
 2/49 anonim ***** válasza:
66%
Nem csak a programozás létezik egy informatikus diploma után... De igen megéri tanulni. Az előttem szólóval pedig egyetétrek, a recesszió miatt van kevés lehetőség (de nem csak az IT területen)
nov. 6. 15:55
 3/49 anonim ***** válasza:
76%

Igen. Határozottan. Ahogy a cikk is írja: aki folyamatosan képzi kell magát, azt nem öli meg az AI. Tény, hogy átfogja alakítani mit fog Programozó Józsi csinálni 3-5-10 év múlva, erre kell felkészülni és kellően rugalmasnak lenni.

A pozíciók pedig ahogy 1-2 írja a dübörgő magyar gazdasági helyzet miatt szűnnek meg/ a cégek nem bővítenek és ha kell inkább visszavonnak hirdetéseket. De ezt minden területen. Nem a ChatGPT meg Gemini miatt van kevesebb álláshirdetés

nov. 6. 16:17
 4/49 anonim ***** válasza:
73%

Milyen informatikusnak?

Annak, hogy rendesen belemélyedj a dologba annak van. Okjs gyorstalpalónak nincs.

Senior programozó vagyok, nincs okom panaszra.

nov. 6. 16:46
 5/49 A kérdező kommentje:

Erősen copiumnak érzem a válaszokat. Gazdasaginformatikusnak tanulok hogy 4 év múlva elmehessek egy FAANG céghez vagy más multi ceghez dolgozni. De mivel mar 4 éve dolgozok egyeni vallalkozokent webfejlesztesben erősen ralatok arra hogy mennyi mindent meg tudok csinálni AI-val, hamarosan szart se fog érni a szakmám, mivel már most is egy kattintással csinaltam egy ugyfelnek egyedi teljes körű weboldalt AI segítségével, felesleges volt a html css es php tudásom, és a következő ügyfeleknek is AIval csinalom.

Próbálok alkalmazkodni de nem látom a fényt a 2028-as informatika diplomámmal. Próbálok reális lenni.

nov. 6. 17:16
 6/49 anonim ***** válasza:
75%

Igen, vannak területek, amit az AI kivált. Ilyen az egyszerűbb weblapok fejlesztése.

Aztán meg vannak (bonyolultabb témák), amit nem pl weboldalak esetében egy nagy forgalmú, sok adatot használó, biztonságkritikus rendszert (pl online bank, közösségi oldalak, komplexebb b2b rendszerek stb.) nem fog legenerálni.

Persze millió egyéb terület van még, amit nem hiszem, hogy az AI egy az egyben kiváltana: robotika, big data, geoinformatika vagy éppen azok a területek, amik maguk is mesterséges intelligenciát használnak: számítógépes látás, játékfejlesztés, nyelvi modellek stb.

Meg biztos csomó mindent kihagytam.

nov. 6. 17:27
 7/49 A kérdező kommentje:

6 Amiket felsoroltal mar azokat is mindet megcsinalja minden GPT4 szintű LLM.

Meg van b**zva minden CS diplomás, lehet fizikai munkára váltani.

nov. 6. 17:33
 8/49 A kérdező kommentje:
Naivitás. Azt hiszed, hogy a mesterséges intelligencia és a robotika területén nincs 1000 tapasztalt jelentkező minden álláshelyre? Ezek a technológiai szektor legkeresettebb pozíciói közé tartoznak. Ne is pazarold az idődet rájuk, hacsak nem egy Ivy League egyetem hallgatója vagy.
nov. 6. 17:35
 9/49 anonim ***** válasza:
71%

Először is tapasztalatból mondom, hogy nem, nem csinálja meg.

Másodszor is pont a robotika területén dolgozok. Az ELTE-n végeztem. Persze csináltam hozzá további online képzéseket és van a területen 10 év tapasztalatom mára.

És nem félek attól, hogy nem lesz állásom.

Pont ezt magyarázom: az olyan melókat, amiket bárki meg tud csinálni azokat az AI is meg tudja.

De ha komplex tudásod van egy speciális területen, akkor nincs mitől félned.

nov. 6. 17:45
 10/49 anonim ***** válasza:
64%
Kettes vagyok, módosítanak a tanácsok ilyen hozzáállással inkább hagyd ott az egyetemet és javasolom valami segedmunkat
nov. 6. 17:57
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!