Ha valakit felvesznek gyakornoki állásra, akkor kap fizetést?
9.
"Te logikából ultra nulla vagy"
Inkább te vagy nagyon hülye ha nem vagy képes felfogni mire akart rávilagítani a 7. kommentben a válaszoló. A gyakornokság nem csak a kötelező szakmai gyakorlat. Amikor én végeztem üzemmérnök-informatikusként a BME-n én sok csoporttársam már a 3-4. félév után dolgoztunk heti 20-40 órában folyamatosan az egyetem mellet. De itt van pl egy hirdetés amiben látszik, hogy a cég nem csak az előírt szakmai gyakorlati ideig alkalmazná a diákot.
Amikor munkaszerződés keretein belül dolgozol az nem gyakornokság, te birge.
Ha diploma előtt van ha utána.
A gyakornoki státusz az nem munkavállalói, hanem tanulói státusz. A szakma gyakorlati oldalának elsajátítása. Ezért, mivel tanul a gyakornok és nem dolgozik, fizetés nem jár. Ettől függetlenül, bizonyos szakmák elismerik, hogy a tanulóidő alatt is végezhet a gyakornok értékes, forintosítható munkát (vagy kajakra végeztetnek vele), ezért ezt anyagilag honorálják.
DE! Ez nem kötelező, csak bizonyos feltételek teljesülése esetén és ez a lényeg. Ezt írtam le én, ti meg nyomjátok a süketet mint a vak ló, közben meg azt sem tudjátok merre van észak.
12.
Az it diákmunkás is gyakornok. Mindkettő az egyetem melett dolgozik.
#6 "szakmai gyakorlat"
Szakmai gyakorlat != gyakornok.
A gyakornok az már végzett. Ez a munkaköre a cégen belül. Mint pl van pedagógiai gyakornok is 2 évig amíg nem teszi le a ped1 fokozatot.
Bejelentett állás, fizetéssel.
Mit vitatkoztok ezen? Ez csak egy megnevezés a "kezdőre".
"A gyakornok az már végzett."
Informatikában a gyakornoki állások 90%nál elvárás a hallgatói jogvisszony.
#15 Akkor ott a 10% tehát az állítás nem igaz. :).
Keveritek a szakmai gyakorlat és a gyakornok fogalmát, de nagyon csúnyán. De a lényeg: mindd a kettő kap pénzt kötelezően. Az egyik diák mert a kötelező kurzust teljesíti, a másik meg alkalmazatott már a cégnél.
"Az egyik diák mert a kötelező kurzust teljesíti, a másik meg alkalmazatott már a cégnél."
A másikat pozíció/tapasztalati szerint juniornak nevezik nem pedig gyakornoknak.
#17 Már ahol. Mondom. A két fogalmat keveritek, ott kezdődik a baj. Mégegyszer:
Szakmai gyakorlat != gyakornok.
13,14: Jó sötétek vagytok.
A gyakornok, az bizony a szakmai gyakorlatát teljesítő személy. Ezt a kötelességét is erre irányuló (tanulmányi/hallgatói) szerződés és nem munkaviszony keretein belül végzi. Ahhoz, hogy az oktatási intézmény elismerje, még szerződést is kell kötnie a cégnek az intézménnyel. Ennek keretén belül pedig vállalásokat tennie.
Ha egy mérnökinfós hallgató elmegy dolgozni bárhová, az nem jelent semmit.
Lehet, hogy kőműves mellett trógerol, lehet, hogy raklapot szögel. Senkit nem érdekel. Mitől lenne már IT gyakornok egy ládaszögelő, vagy egy tróger?
Ha történetesen a leendő szakmájához kötődő munkakörben dolgozik, akkor a gyakorlati idejét adott esetben igazoltathatja a céggel.
"A Magyarországon államilag elismert felsőoktatási intézmények hallgatói a szakmai gyakorlatukat a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (továbbiakban: Nftv.) szerinti hallgatói munkaszerződés keretében végzik – a köznyelvben ezt nevezzük gyakornoki foglalkoztatásnak."
19.
Az it diákmunkás alatt nyílván arra gondoltam aki diákként dolgozik informatikusként.
13. voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!