Svájc vagy Ausztria munkavállalás az ideálisabb?
Fiatal vagyok, pénz hajt. Munkáimmal sosem volt probléma, ki szeretnék menni fentebb említett valamely országba kamatoztatni tudásom és nyelvismeretem.
Vendéglátás a szakmám. Melyik országot ajánlanátok és miért?
Ha csak a pénz miatt, akkor Svájc, mert ott jóval magasabbak a bérek. A megélhetés is drágább, de nem annyival, és ha mázlid van, akkor a munkaadó tud szállást is biztosítani (pl. ha hotelben dolgoznál).
Viszont mivel nem EU ország, bonyolultabb a dolog, mert a munkavállaláshoz tartózkodási engedély kell, amit csak már meglévő munkaszerződéssel adnak. Illetve olyan apróságok kellenek még hozzá, mint a megkötött betegbiztosítás és a svájci lakcím, viszont tartózkodási engedély nélkül lakást bérelni képtelenség, még tartózkodásival sem egyszerű feladat, szóval a svájci munkavállaláshoz az elején elég erős idegrendszer és némi félretett pénz kell...
Svájcban tényleg csak az a kritikus, hogy az első egy-két hónapban, amíg megjön a bewilligung meg tudd oldani a lakhatást valami olyan helyen, amivel bejelentkezhetsz az önkormányzatnál.
Vendéglátásban valószínűleg a munkahely tud segíteni, de vannak ilyen munkásszállók meg aparthotelek is, mondjuk egyik drágább mint a másik, de ahogy az előző hozzászóló is mondta, ha van pénzed, akkor sima liba.
Köszi!
Ausztriáról mik a vélemenyetek? Azt tudom hogy minél messzebb kell menni a határtól, egyrészt a magyarok virtusa miatt, másrészt Tirol és környékén fizetnek a legjobban.
Egyébként igen, hotelben szeretnék elhelyezkedni, mint recepciós.
Ausztriába! Van 13. és 14. fizetés! Amit teljesen el tudsz rankni.
Svájcban nincs minimalbér, legtöbbször nem fizetnek túlórákat. Sokakat átvernek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!