Köteles vagyok közölni a munkáltatóval, hogy leszázalékolt vagyok? Milyen következményei lehetnek, ha nem mondom meg?
Nyugdíjas vagy. Mint munkavállaló, köteles vagy, mert vannak munkahelyek, ahol némi támogatást kapnak a vállalkozások, ha nyugdíjast alkalmaznak, pláne, ha csökkent munkaképességűt.
Inkább arra figyelj oda, hogy nem minősítenek-e át rokkantról munkaképessé, el ne veszítsd a rokkantsági járadékodat.
Naná! A cég is beperelhet, és a NAV meg a nyugdíjfolyósító is megdug!!!
És amit az 1. ír, simán át is minősítenek, oszt' xopol!!!
"Köteles vagyok közölni a munkáltatóval, hogy leszázalékolt vagyok? Milyen következményei lehetnek, ha nem mondom meg?"
Nem vagyok köteles, maximum téged ér anyagi hátrány miatta (csak egy példa: nem kell, hogy vonjanak járulékot a béredből, így magasabb lenne a nettó béred).
Azzal pedig, hogy a munkáltató utánad bármilyen támogatásra jogosult lehet, neked nem kell foglalkoznod.
Ha nem akarod megmondani, akkor nem mondod meg.
Na, összehordta a szél a szemetet...
A "leszázalékolt", vagy megváltozott munkaképességű nem nyugdíjas. Pont ugyanazt az adót, járulékot vonják tőle, mint bárki mástól. A munkáltató lehet uána szocho-kedvezményre jogosult, ez a munkavállalót nem érinti.
25 fő stat létszám feletti cégeknél viszont csúnya összegeket fizet a munkáltató rehab hozzájárulás címén, ha nem hozza az állam által elvárt megváltozott munkaképességű létszámot.
Ráadásul egy rakás munkavédelmi és munkajogi előírás vonatkozik a megváltozott munkaképességűekre, ezt esélye nincs teljesíteni a munkűltatónak.
Az Mt előírja a tájékoztatási kötelezettéget, amibe beletartozik minden olyan tény és adat közlése, ami a munkaviszonnyal kapcsolatos. Ez is beletartozik.
"Megerősítem, hogy be kell jelenteni."
Sehol nem olvasol olyat, hogy ezt az adatot be kell jelenteni.
"Az Mt előírja a tájékoztatási kötelezettéget, amibe beletartozik minden olyan tény és adat közlése, ami a munkaviszonnyal kapcsolatos."
A dolgozó hogyan tudná eldönteni, hogy ez a munkaviszonyára milyen hatással van, "olyan" ténynek és adatnak számít, vagy sem? Sehogy. A munkáltató kérdezzen rá. Ha a dolgozó hazudik, vagy eltitkol valamit, az ő sara. Nem túrkálhatsz a magánéletében (személyiségi jogok védelme).
A törvény szövege egyébként ez pontosan:
"Az e törvény hatálya alá tartozók kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges."
"A "leszázalékolt", vagy megváltozott munkaképességű nem nyugdíjas"
Senki nem mondta, hogy az. Példa lett felhozva nyugdíjasokra nézve, hogy tőlük például nem vonnak járulékot. Tehát ha valaki nem jelzi, hogy ő nyugdíjas, akkor fognak tőle járulékot is vonni, így annyival kevesebb lesz a nettó bére.
"Rakás jogszabály van, hogy egy cég hogyan vagy egyáltalán alkalmazhat ilyen személyt. "
Szeretném látni azt a rakás jogszabályt...
Mielőtt alkalmaznak egy dolgozót, van kötelező üzemorvosi vizsgálat. A vizsgálatot úgy kell lefolytatni, hogy az adott munkakör betöltéséhez igazodjon. Tehát ha döngölőt is használ az illető a munkája során, akkor vibrációs ártalomra is szűrni kell a leendő dolgozót. Ezeket a paramétereket a munkáltató adja meg az orvosnak, az ő felelőssége.
Innentől kezdve az üzemorvos határozza meg, hogy az illető alkalmas egészségileg a munkakör betöltésére vagy sem, számít, hogy megváltozott munkaképességű vagy sem. Ha alkalmasnak találja, akkor a munkáltató azt nem bírálhatja felül, tehát ilyen értelemben lényegtelen, hogy megváltozott munkaképességű vagy sem. Ez a munkajogviszony része.
Támogatás, egyéb szempontból pedig semmiféle "bevallási" kötelezettsége nincs a dolgozónak. Mert ha nem mondja el, akkor mi van? A munkáltató arra hivatkozva, hogy nem tudott utána igényelni támogatást, mert nem árulta el, akkor felmond neki? Vagy mégis mi?
Ennyi erővel az is kötelességem lenne, hogy közöljem a munkáltatóval, daganatos beteg vagyok és várhatóan 2 éven van már csak hátra. Ezek és hasonlók közlése legyen az én magánügyem. Nem vagyok köteles tudni, hogy a daganatos beteg foglalkoztatottak után adott esetben jár a munkáltatónak bármilyen támogatás vagy sem.
Senki nem mondta, hogy az
Azzal kezdődik az első komment 😂😂
És ne okoskodj, köteles szólni.
"És ne okoskodj, köteles szólni."
Hol a rakás jogszabályod hozzá?!?!?!?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!