Hogy terveztek lakást venni?
Ha havonta 400.000 Forintot esetleg félre tudok tenni, akkor is sok-sok év, mire lesz pénzem önerőre, és jó lenne nem egy kicsi panelt venni..
Ti hogy tervezitek megvalósítani? Ha sikerült lakást venni, hogy sikerült?
@30
Csak egy apróság.
"SMP 500"
Az valójában S&P500. ( S and P 500. Az USA ~500 legnagyobb cégének részvényei egyetlen csomagban, bizonyos súlyozás szerint.)
Hűha, van itt bőven komment. Én csak egyszerű választ tudok adni a fő kérdésre, így vettünk lakást: az első fizetésememtől kezdve, 6 éven át folyamatosan félretettem, a férjem ugyanígy.
Összegyűlt az önerő, rá némi hitel, ebből vettünk panelt + teljeskörű felújítás.
A 6 év alatt volt fizetésemelés, előléptetés, ekkor még többet tettünk félre. Figyeltünk arra, hogy ne (nagyon) essünk az életszínvonal infláció hibájába, minden hónapban minimum 30%-t félretettük a fizetésünkből, mindketten. Egyszerűen így lettünk nevelve, ezt láttuk, látjuk a mai napig a szüleinktől, hasonló a pénzügyi szemléletünk.
Mellette nyaralunk minden évben, volt egy kis esküvőnk, eljárunk programokra, van (viszonylag) drága hobbink stb. Tehát megtakarítás mellett van életünk is, érted, élni, szórakozni ugyanolyan fontos 😊
De továbbra is félretesszük mindketten a fizetésünk minimum harmadát.
A kérdésre két válaszom van.
1. Manapság fogalmam sincs... olyan árak vannak, hogy a 20 % kezdőt évek alatt rakod össze majd az addigi infláció miatt már az is semmire se elég, vagy ha igen, akkor felveszel mellé 30 millió hitelt, amit törlesztesz 20 évig havi 250-300ezrével.. nem szép jövőkép
2. Nekem úgy sikerült, ahogy korábban szinte mindenkinek. Jó időben voltak jó helyen. A 2008-as válság után bedőlt hitelek miatt az árak lejtmenetbe mentek, majd szép lassan stagnálás után kezdtek emelkedni. Addig meg évekig lehetett gyűjögetni pénzt. Amikor meg elkezdtek emelkedni akkor még jó időben jó helyen, akár családtámogatást igénybe véve lehetett venni viszonyalg nehézségek nélkül, fix kamattal. Ma már én se tudnám megcsinálni, olyan árak lettek Budapesten, én nem tudom ezeket ki tudja kifizetni.
"olyan árak vannak, hogy a 20 % kezdőt évek alatt rakod össze majd az addigi infláció miatt már az is semmire se elég, vagy ha igen, akkor felveszel mellé ... hitelt, amit törlesztesz 20 évig havi ... nem szép jövőkép"
Ez már 50 éve is így volt.
Azelőtt meg nem volt hitel, de pénz sem másik házra, hanem mindenki együtt lakott egy házban, a nagyanyó, a szülők meg a gyerekek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!