A tanarok bere tenyleg ennyit emelkedett, valoban lehet hinni a bertablaknak?
Lattam, hogy mar kezdo tanar is brutto 500 000-tol 1millioig keres. Ha van tobb iskolad, kutatotanar vagy meg ennel is sokkal tobbet.
Ez igaz?
"Ha van tobb iskolad, kutatotanar vagy meg ennel is sokkal tobbet."
Ez nem csak olyan "van valami iskolád". :D
Tanítási évek száma is feltétel. Illetve kell ped1, ped2 minősítés előtte, és aszerint tudsz utána menni mesterpedagógusra vagy kutatótanárra, ezek is külön vizsgák. Mindegyik pedagógus minősítés, az több hónapos folyamat, körülbelül 20 dokumentumot kell feltölteni a rendszerbe, hospitálni, vizsgatanítást tartani, óraterveket írni, reflexiókat írni, amelyeket bizottság értékel. Nekem most a ped2-re 40E Ft-ot kellett befizetnem, ez sem ingyen van.
A mesterpedagógus minősítés előtt kell csinálni a meglévő diplomádon, diplomáidon (mesterszak kell) kívül 2 éves pedagógus szakvizsgát, ami egy 2 éves egyetemi képzés (de ebből van olyan, hogy csak a második év bejárós, az első év pedig egy intenzív, gyorsított folyamat). Azaz órákra kell bejárni, dolgozatokat írni, tanulni, vizsgázni, stb.
A kutatópedagógushoz tudományos fokozat szükséges a minősítés megkezdéséhez. Ez azt jelenti, hogy felvételizel doktori iskolába, ha sikerül. Nekem már 3x nem sikerült. Ezután van egy 2x2 év képzés, plusz a disszertáció írás is kb 2 év szokott lenni. Azaz egy egy olyan 6 éves folyamat, mindenféle követelményekkel, jelenléti oktatással (ez heti 1 hétköznap szokott lenni 2 évig), vizsgákkal, a kutatási témádban való elmélyüléssel, egyetemi kurzusok megtartásával, doktori értekezés megírásával, stb.
Szóval egy ilyen folyamat után szerintem nem egy olyan oltári nagy pénz az, hogy akár bruttó 700-1M is kereshetsz. :D Ennyinek kéne lenni nettóban szerintem.
És mind a mesterpedagógusnak, mind a kutatópedagógusnak vállalnia kell mesteri, vagy kutatási témát, ha megvan a minősítése, amit kivitelez az iskolában. Ezek 5 éves időtartamra szólnak, utána újra kell vizsgáznia.
8
Igen, és ehhez az oktatásban szerzett gyakorlati évek számát is tegyük hozzá, ami szerintem nem lehet kevés!
Nem tudom erre miért irigykednek, őszintén... Más ennyi kezdő fizut kap egy multinál, kezdőként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!