Milyen az élet svájcban? Mennyire nehéz elhelyezkedni a munkaerő piacon? Nehéz lakást bérelni?
Hát nagyjából úgy érdemes kalkulálni, hogy egy szobát bérelni az kb 1000 CHF, a legolcsóbb biztosítás 300 CHF, az egyhavi kaja meg buszbérlet meg anyámkínja, ha valaki visszafogja magát az olyan 700. Szóval 2000-ből ki lehet jönni, ami felette van az megtakarítaható.
Családdal már sokkal neccesebb a dolog.
Én közvetítő segítségével jutottam ki mert van vendéglátós papírom, 8 hónapja élek itt, a standard németet nyugodtan kidobhatod a kukába, ők megértik de te nem fogod, nekem sem ment. Leginkább a kétkezi munkásokat keresik mert el vannak kényelmesedve, nem fognak csak úgy odaadni egy felsőkategóriás melót egy külföldinek, lakásért is a rangsorban a svájciak vannak az első 95 helyen, a maradok 5-ön osztoznak a migránsok. Én megkaptam 1 hónap után az 5 éves munkavállalási és tartózkodási engedélyt mert a főnököm elégedett volt velem, de vannak akik fél évet, akár egy évet is várnak erre, bizonytalanságban hagyva, mikor rúgnak ki páros lábbal.
A család hátrányos tényező, én is azért voltam szimpatikus mert fiatal vagyok, se család, se gyerek és nem akartam hazamenni 1 hónap után. Csakis hosszútávra terveznek, van bőven elég vendégmunkás akiket lehet csicskáztatni 1-2 hónapig.
Mindenképp valami közvetítőt javasolnék, esélytelennek látom, hogy otthoni CV küldözgetéssel felfigyeljenek rátok.
A betegbiztosítás tényleg húzós, nekem 380 frank/hónap. Kaja is necc, azért a mindennapos "együnk valami jót" el lehet felejteni, hamar kiürül a kassza. Okosan kell csinálni és félretenni mindent, mert hamar elúsznak a dolgok.
Ha van kérdésed válaszolok szívesen!
Mint keleteurópai, csakis olyan melót kapsz, amitöl a svájci undorodik. Szallagmunkás, takaritó, gyári alkalmazott, mezögazdasági munkás...
De te még mindig drágább leszel egy ukránnál...
A svájci inkább iskolára költi a pénzét, magasabb fizetés reményében, hogy ne kelljen wécét pucolnia. Inkább kifizeti a migránst,csak hogy ne neki kelljen ezt a munkát elvégeznie.
Rengeteg képzési lehetöségeik vannak. Ami Magyarországon nincs. Pár okj-s képzés? Svájcban még érettségi nélkül is mehetsz harmadfokú képzésre. Németországban is, Ausztriában is.
Csak otthon nem. Amilyen az iskolarendszer, olyan az ország.
10es
Igen 1.5 millio. De:
Az abszolút Existenzminimum egy fönél kb. 2700 CHF. De nincs még havi bérleted, nem voltál orvosnál, nem fizetted ki az adót, vagy a kötelezö nyugdijpénztárt, nem vettél egy bútordarabot sem, stb.
Ezt mind hozzá kell még számolni.
Az a csajszi a McDonald's-nál annyiból él, azaz ugyanannyi marad neki, mintha egy svájci nem dolgozna és szociális segélyen
élne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!