Pályakezdőként miért ilyen nehéz munkát találni?
Időközben átnézettem a helyi Munkaügyi központban az önéletrajzom néhány példányát (értelemszerűen próbálok munkakör-, és végzettség-specifikusan több verziót gyártani) és azt a visszajelzést kaptam, hogy nincs velük semmi gond, teljesen jó önéletrajzok ezek.
Egyedül annyit javasoltak, hogy érdemes lehet az eddigi munkatapasztalataimat vázlatpontokba felsorolva részletezni.
Egy-két munkáltató - köztük egy angol anyanyelvű illető is - ráadásul kifejezetten dicsérte az önéletrajzomat.
Persze, ha olyan mentalitású az adott HR-es, hogy nem azt nézi, hogy mit tudnék a cégükhöz hozzátenni, hanem, hogy miért NE engem vegyen fel, akkor azzal nem tudok mit kezdeni. Aki minden áron bele szeretne kötni, úgyis bele fog, ezt 100%-ban aligha lehet kivédeni.
Az egy munkáltatónál töltött több évnyi időt lehet úgy is értelmezni, hogy lojális és megbízható munkaerő vagyok, nem job hopper.
Míg a "kákán is csomót keres" kaliberű HR-es annyit fog mindebből látni, hogy bizonyára lusta, ostoba és/vagy lelkibeteg lúzer vagyok, amiért leragadtam egy ilyen helyen. Most az ilyennel mit lehet kezdeni? Tagadjam le az előző munkahelyemet és kamuzzak be valamit, hogy ne legyen ott lyuk?
A záróvizsga nélküli egyetemnél ugyanez: ha benne hagyom, ugyanúgy lúzer lehetek egyes toborzók szemében, de ha kihagyom, megint csak ott lesz egy többéves lyuk az érettségi meg a munkába állás időpontja között, amibe nyakatekert, akadékoskodó gondolatmenettel újfent bele lehet kötni.
Igen, hoztam sok rossz döntést, de szeretném helyrehozni az életemet, megtalálni a helyemet és társadalmilag megbecsült(ebb) álláshoz jutni. Ez tényleg esélytelen? Magyarán, "bolti eladóból" sosem lehet irodista, hiába tanul tovább, hiába beszél idegen nyelveket, hiába képes különböző szoftvereket (Office, Adobe, stb.) önállóan megtanulni és sokoldalúan használni, precízen, alaposan dolgozni, mert a múltja miatt meg fogják bélyegezni, el fogják ítélni? Kötve hiszem, hogy én vagyok az egyetlen pályamódosító vagy "kései" pályakezdő. Ilyen baklövésekkel mégis hogyan írjak bombabiztos-feddhetetlen önéletrajzot, elvégre a szimplán csak "jó" aligha lesz elég esetemben?
Arról nem is beszélve, hogy releváns szakmai tapasztalat ide vagy oda, ezen felül bárkit érhet diszkrimináció a kora, a neme, a külseje vagy éppen lakóhelye miatt is. A személyes szimpátia is egy olyan tényező, amit nem igazán lehet befolyásolni. Illetve bizonyos mértékig lehet, de hosszú távon aligha van értelme.
Lényeg, ami lényeg, a munkaügyi központos tanácsadó semmilyen önéletrajzbeli vagy viselkedésbeli redflag-et nem vélt nálam felfedezni. Azt mondta, hogy nem bennem van a hiba, nagy a túljelentezés a belépő szintű irodai/szellemi munkákra, meg nyáron különben is uborkaszezon van a legtöbb cégnél, keresgéljek tovább és előbb-utóbb biztosan lesz valaki, aki szimpatikusnak fog találni a személyiségem meg a kompetenciáim alapján olyannyira, hogy alkalmazni akarjon.
E ponton sajnos ötletem sincs, kivel nézessem még át, mert, mint mondtam, se HR-es, se irodista ismerősöm nincs. Random emberkékkel meg aligha megyek sokra.
Mégis mit tegyek, kihez forduljak?
(Azért írok e kérdés alá, mert más, hasonló cipőben járók, vagy akár a kérdező szempontjából is releváns lehet.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!