Pályakezdőként most még nehezebb lesz munkát találni?
Jogász végzettséggel eleve nehéz munkát találni, erre rátett még a járványhelyzet, de áltatlában is azt veszem észre, hogy legyen az bármilyen munkakör, egyszerűen nem vesznek fel frissdiplomás embereket. Mindenhova több év munkatapasztalat kell, ami addig oké is, hogy nyilván vannak olyan poziciók, ami ezt megköveteli, de sajnos a pályakezdő poziciókat is inkább gyakornokokkal töltik fel, akiket később áttesznek főállásra. Vagyis, ha nem voltál gyakornok az adott helyen, esélyed nem lesz ott dolgozni többet.
Tudom, hogy jobban jártam volna valami szakmával, de most már muszáj leszek ezzel találni valamit, csak sajnos hiába dolgoznék, nincsen hol.
Voltál gyakornok.
Remélhetőleg nem csak kávét főztél, tehát van egy egész kicsi relaváns szakmai tapasztalatod.
1-2 év tapasztalattal hirdetett junior pozíciókat megpályázhatsz. Csak mellé legyen valami érdekes benned. Extra nyelvtudás, egyetemi project bármi.
De most eleve mindenhol behúzták a féket.
31 évesen fejeztem be az MSc-t, pár hónappal később már vezető voltam, szóval ennyi értelme van csak....
Mi az, hogy nincsenek junior álláshirdetések?
Hát a jogi előadó, vagy jogi referens a közigazgatásban, az mi?
Jogászban meg nincs BsC/MsC, ott az van, hogy van szakvizsga, vagy nincs.
Azért itt is látszik, hogy ki kommentel úgy, hogy nem jogász és fogalma sincs a jogi munkaerőpiacról.
Jogásznál nincs ilyen, hogy junior hely meg nem tudom. Diploma után két lehetőség van: állami szféra éhbérért (bíróság, ügyészség, közig stb.) vagy elmegy ügyvédjelöltnek szintén éhbérért hacsak nem sikerült nemzetközi nagy ügyvédi irodába bejutnia az illetőnek. Esetleg sikerülhet talán vállalathoz bejutni ha sikerül, de ott nem kell annyi jogász, így nem hirdetnek helyet sokat.
A jogi gyakornoki állások pedig az esetek 70%-ban kávéfőzésből, földhivatalba való rohangálásból állnak és ez sokszor az ügyvédjelölteknél is így van... A jogi munkaerőpiac nagyon másképp működik egy gazdasági, mérnökihez képest...És a gyakornoki hely is sokszor nem biztos, hogy oda vissza is vesznek, ugye a jogi szakvizsga szintén ugyanez, jelölt vagy aztán szakvizsga után kitesznek az ajtón. Ma Magyarországon telített a jogi munkaerőpiac, nem kicsit. Nem hirdetnek meg annyi állást sem egy mérnökihez képest, közel sem. Egy állásra meg jelentkeznek egy csomóan...
Szóval kérdező, én totál megértelek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!