Informatikai pályán (elsősorban fejlesztés) mennyire vannak veszélyben a pályakezdők?
Gondolom ugyanannyira, mint a korábbi gazdasági válság esetén. 2010 körül nem volt túl sok választási lehetőség pályakezdőként, mert majdnem mindenki seniort akart felvenni, aki azonnal tud hasznot termelni. Ha ez a víruspara még nyáron is velünk marad és tényleges gazdasági válság lesz az egészből, akkor szerintem ugyanilyen állapotokra lehet számítani.
Nálunk már február körül szóltak azoknak a pályakezdőknek, akik felvétele folyamatban volt, hogy mégsem vesszük fel őket.
Ha már van állásod és nem vagy próbaidős, akkor valamivel jobb a helyzeted. Először olyanokat dobnak ki, akiktől jogilag is könnyű megszabadulni. Ezek tipikusan a próbaidősök és a katás bújtatott alkalmazottak. Ha további megszorítások is szükségesek, akkor két népszerű irány van. A kevésbé gyakori, hogy rendezik a nem managementben ülő dolgozókat fizetés szerint és a kiugró top X%-ot elkaszálják. A másik, amikor a legkevésbé hatékonyaktól válnak meg és ez sajnos eléggé érinti a pályakezdőket.
#8 milyen szektorban vagy az informatikán belül?
Ugyanis én webfejlesztés backend/frontend témában pont azt látom, hogy megnövekedett az igény - azt viszont hozzáteszem hogy teljesen pályazkezdőként eddig is nagyon nehéz volt elhelyezkedni. Ha nem gyakornokoskodott valaki az egyetem alatt kb. 1 évet, akkor utána szinte lehetetlen "junior" állásra felvételt nyerni.
A konkrét szektor most mindegy, a cég bármilyen projektet elvállal, ha fizetnek érte. Lehet, hogy csak arra készülnek, hogy a jövőben nem jönnek új megrendelések vagy kevesebb jön belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!