Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha határozott idejű munkaszerz...

Ha határozott idejű munkaszerződést pár héttel a lejárta elől felbontok, akkor mennyi kártérítést kell fizetnem?

Figyelt kérdés
Nem tudom megvárni a szerződést lejárta végét (a részleteket nem írom le, magánügy) viszont azonnal ott szeretném hagyni a céget.
júl. 20. 09:09
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

"ha a munkáltató veszélyezteti az egészségemet."

A munkáltató nem veszélyezteti a te esetedben az egészségedet.

Példa, amikor ő teszi:

Nem kapsz védőruhát, (hiába is kéred), amikor a szennyvízben kell túrkálnod. Na ekkor és hasonló esetekben veszélyezteti a munkáltató az egészséged.

Alapszabályok:

"A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

"A felmondási idő a határozott idejű munkaviszony felmondással történő megszüntetése esetén legfeljebb a határozott idő lejártáig tart."

"A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni."

A munkáltató követelheti a fenti mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

"A jogellenes munkaviszony-megszüntetés szabályait kell megfelelően alkalmazni, ha a munkavállaló munkakörét nem az előírt rendben adja át."

A fentieket figyelembe véve, meg kell indokolnod a felmondásod, és ha nem felel meg a fenti követelményeknek az indokod, akkor jogellenesnek minősül a felmondásod, ami a bemásolt következményekkel járhat. Ha megfelel, akkor is van felmondási idő, ami a Te esetedben a határozott idő lejártáig tartana.

Én is inkább a betegállományt választanám arra az időre, hiszen semmivel sem vagy előrébb, ha megfelelően mondasz fel, akkor sem.

júl. 22. 04:55
 12/16 A kérdező kommentje:

Hogyan tudnék betegállományba menni?

Augusztus 31-én jár le a szerződésem.

júl. 22. 05:45
 13/16 anonim ***** válasza:
Háziorvos tud keresőképtelennek nyilvánítani, ha indokoltnak látja
júl. 22. 11:39
 14/16 A kérdező kommentje:

Megtettem, elmentem táppénzre.

E hónapban már nem megyek dolgozni.

Az augusztust még megcsinálom, utána megyek.

Ha lejár a szerződés, ugye a munkáltató nem tud ott tartani, ha nem írom alá a hosszabbítást?

júl. 22. 11:42
 15/16 anonim ***** válasza:
40%

"Ha lejár a szerződés, ugye a munkáltató nem tud ott tartani, ha nem írom alá a hosszabbítást?"

Természetesen nem, ha csak fogságba nem ejt pisztolyt tartva a fejedhez. Az pedig már büntető kategória.

júl. 24. 04:26
 16/16 anonim ***** válasza:
A többiek már megelőztek a válasszal, de egyébként én is a betegállományt javasoltam volna, pláne azok után, hogy az eredeti elképzelésed ellenére ezek szerint mégis van lehetőséged kitölteni a szerződésedet. Mert így meg aztán akkor pláne nem éri meg pár hét miatt megkockáztatni azt, hogy fizetned kelljen kártérítést annak a cégnek, akihez oly mély érzelmek kötnek a leírásod alapján.
júl. 27. 23:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!