Ha határozott idejű munkaszerződést pár héttel a lejárta elől felbontok, akkor mennyi kártérítést kell fizetnem?
"ha a munkáltató veszélyezteti az egészségemet."
A munkáltató nem veszélyezteti a te esetedben az egészségedet.
Példa, amikor ő teszi:
Nem kapsz védőruhát, (hiába is kéred), amikor a szennyvízben kell túrkálnod. Na ekkor és hasonló esetekben veszélyezteti a munkáltató az egészséged.
Alapszabályok:
"A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.
"A felmondási idő a határozott idejű munkaviszony felmondással történő megszüntetése esetén legfeljebb a határozott idő lejártáig tart."
"A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni."
A munkáltató követelheti a fenti mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.
"A jogellenes munkaviszony-megszüntetés szabályait kell megfelelően alkalmazni, ha a munkavállaló munkakörét nem az előírt rendben adja át."
A fentieket figyelembe véve, meg kell indokolnod a felmondásod, és ha nem felel meg a fenti követelményeknek az indokod, akkor jogellenesnek minősül a felmondásod, ami a bemásolt következményekkel járhat. Ha megfelel, akkor is van felmondási idő, ami a Te esetedben a határozott idő lejártáig tartana.
Én is inkább a betegállományt választanám arra az időre, hiszen semmivel sem vagy előrébb, ha megfelelően mondasz fel, akkor sem.
Hogyan tudnék betegállományba menni?
Augusztus 31-én jár le a szerződésem.
Megtettem, elmentem táppénzre.
E hónapban már nem megyek dolgozni.
Az augusztust még megcsinálom, utána megyek.
Ha lejár a szerződés, ugye a munkáltató nem tud ott tartani, ha nem írom alá a hosszabbítást?
"Ha lejár a szerződés, ugye a munkáltató nem tud ott tartani, ha nem írom alá a hosszabbítást?"
Természetesen nem, ha csak fogságba nem ejt pisztolyt tartva a fejedhez. Az pedig már büntető kategória.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!