Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Vannak itt diplomások? Milyen...

Vannak itt diplomások? Milyen érzés, hogy egy egyszerű szakmunkás (sokszor segédmunkás is) többet keres, mint ti?

Figyelt kérdés

A kérdés komoly. Vannak jól fizető diploás állások (orvos, IT, villamosmérnök, befutott ügyvéd és kb ennyi, amit nagyszámban elérnek), de sokkal több olyan diploma van, aminél egy kőműves, ács, autószerelő jóval többet össze tud szedni, igaz nem teljesen korrekt bejelentéssel. És nem vállalkozásra gondolok, mert ott bizony 1-2 milliót simán összeszednek egyedül is (építőipar, fodrász stb). És még ehhez hozzájön, hogy ők kb bármikor tudnak túlórázni, ellenben a diplomásokkal. Sokszor a 8 órán túl nincs lehetőség se többet dolgozni.

De én most láttam egy facebook posztot, ahol a kamionsofőrök már belföldön, napi hazajárással keveslik a nettő 700-800 ezret. A fejem rámerném tenni, hogy a diplomások 80 százaléka nem keresi ezt meg.

Szóval tényleg nagyon sok diplomát nem igénylő, alkalmazotti állás van, amivel jobban lehet keresni. Milyen érzés ez 3-7 év egyetem, 4-5 év gimi után?

2024. máj. 21. 19:18
1 2 3 4 5 6 7
 51/61 anonim ***** válasza:
23%

#49 Hogy segített egy bölcsész diploma? Haveromnak gépész diplomája van és már vagy fél éve váltani akar IT irányába, de még azzal sem tud a jelenlegi helyzetben..

#50 És még ezzel is többet keresek, mint az okos diplomások. Amit kiöregednek a mostani szakik, ami max 10 év, még durvább lesz. Nem egy diplomást hallottam panaszkodni, hogy mennyivel jobban keresnek a szakik. De már bem egy olyan diplomás megrendelőm volt, aki mondta, hogy a fiát egyetem helyet szakma irányába fogja terelni. Ahogy minden tudatos szülő ezt teszi.

2024. jún. 15. 23:41
 52/61 anonim válasza:
25%
7# Kétlem hogy annyit keresel, de legyen! Viszont ismerek burkolót aki a lapokat szinte szórja le úgy pörög és nm 10 ezerért. Ha csak egy nap lerak 10 nm akkor 100ezret keres...Lehet nem keresi meg a 4 milládat... De ha egy hónapba csak felét dolgozza, akkor is jól szakít... És még pihen is lazán. Magyar szinten meg pláne jó.
2024. júl. 2. 08:19
 53/61 anonim ***** válasza:
17%
#52 Erről van szó. De a sok "okos" diplomásnak hiába írod. Nem bírják felfogni, hogy szakmunkával többszörösét lehet keresni a szaros bérüknek. Amint kiöregednek a mostani 50 körüli szakik robban az egész. Nem lesz szaki. Aki lesz az meg horror áron. Már nost se találsz burkolót 10 ezer/nm alatt. Egy nap simán keres 100 ezret. Ez amint kiöregednek akár a duplája is simán lehet. Mert senki nem akar fizikai munkát csinálni. Kib*szőtt festők is megkeresik a nettó milliót.
2024. júl. 2. 09:10
 54/61 anonim ***** válasza:
80%

#52 persze, aztán az első szembejövő gazdasági válságnál majd leshet, mint az összes szaki a 90-es években.

Én nem találtam burkolót aki kijött volna a 6 négyzetméteres konyhámat leburkolni, mert nem érte meg neki.

Feladtam, nőként egyedül leburkoltam - diplomásként haha.

Azt hiszem egy komoly válság esetén szép új padló nélkül az ember el tud vegetálni, de orvos nélkül nem annyira.

Nem kívánok senkinek semmi rosszat, de villanyszerelő apával nőttem fel, több válságot megéltünk, keresett, kiváló szakember volt, de pont azt is megtanultam, hogy a szakik állatira ki vannak szolgáltatva az éppen aktuális gazdaságnak.

Az államkassza nem sokáig bírja már ezt a mesterséges pumpolást a lélekszám - baromira sikertelen - növelése érdekében, aztán leshet majd a "40 ezerért nem hajolok le audis életkirálya" burkolómester.

2024. júl. 2. 11:20
 55/61 anonim ***** válasza:
84%

arról meg már ne is beszéljünk, hogy milyen életképtelen suttyó senkik hívják magukat szakembernek, miután elvégeztek a munkanélküli segély mellett egy 1 hetes kőműves tanfolyamot, és kaptak egy szép kék bizonyítványt - jobb híján -, de cementtel nem találkoztak.

Férjem is megszerezte a kőműves bizonyítványt, de mindössze azért hogy a telken belüli hozzáépítések stb-k adminisztrációját könnyebbé tegye.

A valódi szakembereket nagyítóval kell keresni, a vállalkozók kapzsik, telhetetlenek, azt hiszik az élet királyai, miközben a szaporítókormány előtt éhen is döglöttek.

Nyilván ez sem volt jó, de volt némi alázat még a szakembereknek, ahogy jelenleg bennem is van a munkahelyemen.

Most meg már népünnep disznóvágással, ha egyáltalán kivonulnak, ha még értékelhető is a munka amit elvégeznek az meg már tényleg lakodalmi ünnepséget kíván.

2024. júl. 2. 11:25
 56/61 anonim ***** válasza:
52%
#54 55 aqzt ugye tudod hogy most is válság van elméletileg? Mégis az építőipat viseli meg a legkevésbé, mérnökök (főleg IT), gazdászok meg szemvednek a munkakereséssel lószar fizetésért sem találnak. A burkoló, kőműves meg válogatothat a munkák között mind vállakozóként, mind alkalmazottként. Felénk már egy alkalmazott villanyszerelő, lakatos, hegesztő is többet keres, mint a mérnök társa.
2024. júl. 2. 15:08
 57/61 anonim ***** válasza:
100%

Jelenleg nincs válság, jelenleg pénzosztás folyik az építőiparban, ezzel mesterségesen kozmetikázva az ország statisztikáit.

Köszi, én fizikusként nem szenvedek a munkakereséssel, stabil állásom van.

2024. júl. 3. 00:12
 58/61 anonim ***** válasza:
100%
@56 Elég hiteles, hogy kiemeled külön, hogy IT területen nehezebben találnak munkát mérnökök, mint mondjuk egy gépész. Mi szükség az ilyen szemen szedett hazugságokra? Nincs akkora pörgés, mint 2021-ben és juniorként nehezebb lehet melót találni, de egy szenior vagy staff továbbra is percek alatt kap munkát. Feltételezve persze, hogy nem olyan Gézuka bt-nél dolgozik, mint te, meg az ismerősi köröd.
2024. júl. 3. 07:32
 59/61 anonim ***** válasza:

#57 Na ha most is pénzosztás van, amikor elvileg nincs, akkor szerinted mikor lezs olyan, hogy nem lesz pénz az építőipar számára? Soha.

#58 Azért mert ezzel van tele a net. Juniorok hónapokig, akár egy évig keresnek munkát mire találnak. Egy junior gépész jelenleg hamarabb talál munkát. Azt elhiszem, hogy egy senior könnyebben talál, de nem mindenki az. Na ilyen nem fordul elő egy szakival. Még kezdővel sem. Bármilyen területen egy hét alatt el tudnék helyezkedni teljesen kezdőként.

Persze lehet lepontozni, de a tényeken ez nem változtat. Amit írtam igaz. Egy hegesztő már borsodban is napi 30 ezret is tud keresni, úgy mint egy ács. Míg a diplomások örülnek,ha van munkájuk, ha nem seniorok. De itt még egy senior mérnök se nagyon kap nettó 600 ezret.

2024. júl. 3. 10:18
 60/61 anonim ***** válasza:
@59 Ja, csak míg a kubikolás helyhez kötött, én például London fele dolgozom, londoni fizetésért, Magyarországról.
2024. júl. 3. 11:17
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!