Vannak itt diplomások? Milyen érzés, hogy egy egyszerű szakmunkás (sokszor segédmunkás is) többet keres, mint ti?
A kérdés komoly. Vannak jól fizető diploás állások (orvos, IT, villamosmérnök, befutott ügyvéd és kb ennyi, amit nagyszámban elérnek), de sokkal több olyan diploma van, aminél egy kőműves, ács, autószerelő jóval többet össze tud szedni, igaz nem teljesen korrekt bejelentéssel. És nem vállalkozásra gondolok, mert ott bizony 1-2 milliót simán összeszednek egyedül is (építőipar, fodrász stb). És még ehhez hozzájön, hogy ők kb bármikor tudnak túlórázni, ellenben a diplomásokkal. Sokszor a 8 órán túl nincs lehetőség se többet dolgozni.
De én most láttam egy facebook posztot, ahol a kamionsofőrök már belföldön, napi hazajárással keveslik a nettő 700-800 ezret. A fejem rámerném tenni, hogy a diplomások 80 százaléka nem keresi ezt meg.
Szóval tényleg nagyon sok diplomát nem igénylő, alkalmazotti állás van, amivel jobban lehet keresni. Milyen érzés ez 3-7 év egyetem, 4-5 év gimi után?
Segédmunkabér 20 ezer/nap körül mozog. 20 munkanappal számolva az 400 ezer forint. Általában full feketén, nincs tb, nyugdíj, utazási hozzájárulás, béren kívüli juttatás,képzési támogatás, se semmi. Talicskázhatsz télen hidegben, nyáron melegben, meg lapátolhatod a sittet. Ezt kellene irigyelnem?
Ja, és ettől többet kerestem pályakezdő mérnökként az első munkahelyemen....
#21 Borsodban vannak napi 20 ezerért, de tudok napi 25-ért is segédmunkát. Gondolom Pesten minimum napi 25-30 ezer.
Kérdező ha végig olvasod a kommenteket, akkor látod, hogy miért van ez. Inkább ülnek egy irodában fele annyiért, mint fizikai munkát csinálni. Durva, hogy már egy kamionsöfőr, ács is mennyit keres, de pont ma láttam volt osztálytársam szepillás oldalát. Hát vannak árak és tele van vendéggel. A barátnőm mondta, hogy alsó hangon tisztán 7 ezres órabérben van az anyagot levonva egy borsodban...
Az emberek egyre kevésbé akarnak majd fizikai munkát végezni. Azoké a jövő, akik hajlandóak. Kis túlzással bármennyi pénzt elkérhetnek majd, ahogy már most is sokszor elkérik.
#22 Minden vágyam, hogy egy koszos építkezésen talicskázzak feketén, napi 25 ezerért.😅
Teljesen hülyének érzem magam, hogy leérettségiztem és diplomát szereztem, hiszen mehettem volna lapátolni meg betont keverni helyette, 8 általánossal.🤣
#23 Borsodban ez jó pénz. Ennyit a legtöbb diplomás tényleg nem kap itt.
#24 Az én iserőseim közül biztos, hogy az építőipari szakik és vállalkozók, szépségiperi vállakozók jóval jobban élnek, mint a diplomások. Hiába nevetsz egy közepesen menő fodrász megyeszékhelyen simán hozza a nettó 1 milliót. A műkörmös meg a 800 ezret. Van mindkettőből iserősöm. Ahogy több szaki vállakozót is ismerek, akik szarásig vannak munkával és pénzel.
Én egyetemre járok, de már a többször hallottam csoporttársaimat ezekről beszélni. Hogy miért nem mentek inkább fodrásznak vagy villanyszerelőnek. Ahogy a gyakorlati helyemen is már többször beszélték, hogy milyen sokba kerül egy festés, burkolás stb a mérnöki bérükből nem tudják kifizetni és inkább maguknak csinálják. És ehhez jön, hogy a fodrászom is röhög rajtam, hogy minek mentem egyetemre, mikor ő hajvágással többet keres. Felborultak a dolgok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!