Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » EPAMnál dolgozók, ezeket a...

EPAMnál dolgozók, ezeket a negatívumokat ti is észrevettétek?

Figyelt kérdés

-A szektorban az átlagnál jelentősen alacsonyabb fizetések, évente nevetséges, vagy semmilyen fizetésemelések/bónuszok (messze az infláció alatt)

-Mikromenedzsmenet ezerrel, developer pozícióban is daily standupok ahol 1 nap alatt várnak jelentős, prezentálható haladást úgy, hogy a projekt főnökök (product owner/manager) indokolatlanul elnyújtják az értelmetlenül gyakori megbeszélések kismillióit

-Tanulás, fejlődés, kurzusok megállíthatatlan promótálása, ellenben az ezért járó kompenzáció gyakorlatilag nem létezik

-Projekt alapú cég, ahol kb a kliens "csicskája" vagy, sokszor indokolatlan elvárásokkal és teljesíthetetlen ígéretekkel az ügyfelek felé.

2024. márc. 20. 09:50
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
#29 Nem hiszem el, hogy ezt komolyan írod, gondolod. Nézd már meg kicsit távolabbról. Mire való a standup, mi a célja?
2024. márc. 21. 22:15
 32/39 anonim ***** válasza:

#28: képzeld, én is scrumban dolgozok, fejlesztő vagyok egyébként. mikor ezt az egészet elkezdték ránk erőltetni mindenbe bekelötöttünk gyakorlatilag. az elméleti agile-ban vannak bődületes fasságok, de lehet jól csinálni. én mondjuk hasznosabbnak tartanék 2 naponta egy fél óras standupot, mint naponta negyed órát.

szerintem aki normálisan dolgozik, azt nem zavarja, ha 1 percben be kell számolni a napi dolgokról

2024. márc. 22. 06:33
 33/39 A kérdező kommentje:

Szerintem sokaknak félrement itt a valós probléma, ezért pontosítanék.

Több projekten is voltam ennél a cégnél, de a daily standup sehol nem volt 30 percnél rövidebb. A daily standupokon kivétel nélkül ott volt a PO, aki ezeket mindig vezette. A standupokon szelektálás nélkül mindenkinek részt kellett vennie, és sokszor a dev 2 perces beszámolója után a BA-k és egyéb poziban dolgozók meséjét is úgy kellett végighallgatni, hogy az rá nem is vonatkozik, úgy, hogy a daily standup célja nem az, hogy részletesen beemenjenek az emberek a dolgokba. További problémák a PO-k hozzáállásával voltak, akiknek hiába mondod el, hogy az adott feladat 3 nap, aznap, másnap és a következő nap is “csakazértis” rákérdeznek, hogy akkor a többi feladattal mizu, hogy meg lehet-e kevesebb idő alatt oldani (hajrá, non-techy idióta).

Az Epamnál a legnagyobb problémák a fillérb*száson kívül a selejt PO-kkal vannak.

2024. márc. 22. 07:59
 34/39 anonim ***** válasza:

Na igen, a heti 2-3, projekt orientált szinkronizáció az sokkal értelmesebb dolog. Bár a daily standupot sem kell okvetlen minden nap csinálni, viszont a daily scrum-ot igen, amivel egyébként keverik vagy azonosítják a standupot.

Az a baj ezzel, hogy a progress szinkronizációt hivatott napi szintre emelni, minimalizálva a csúszást. És nem az 1 perccel van baj, hanem a minden nap, ugyan abban az időben az egész meeting időtartamával. Akkor is, ha csak 10 perc.

Nagyon szép elemzéseket, kutatásokat lehet olvasni róla, hogy ha egy standuppal megszakítod a munkádat, utána még 15-25 perc (embere válogatja) kell, mire visszazökkensz abba amit csináltál. Tehát nyugodtan lehet dupla idővel számolni, ami kiesik a produktív munkából. Továbbá megköti a munkaidőt azzal, hogy minden nap ugyan akkor van. Nagyon szépen hangzik a kötetlen munkaidő, de a dailyk miatt baromira nem az, mivel ha csak arra a 10-15 percre is, de minden nap megkötik a munkaidőd. Dolgoztam olyan helyen, ahol 13 órakor volt, az a legszarabb. Volt ahol 15 órakor volt, az fél fokkal jobb, de még mindig kellemetlen. Most 10-kor van, talán ez a legkevésbé kellemetlen, de konkrétan kettévágja a délelőttöt, ami produktivitás szempontjából is vacak, meg a munkaidő rugalmassága szempontjából is.

Kiemelném a menedzsment részét, de igen is menedzsment az egész. Tulajdonképpen a po letolja ezzel a progresst illető felelősséget a fejletőkre, kötelező, zárt időintervallumban történő önmenedzselés szintjére. Ennek egyébként van egy olyan oldala is, hogy még azt sem tudják kivel akarnak együtt dolgozni, de már feltételezik hogy képtelen vagy az önmenedzselésre 24 óránál tágabb időintervallumban. Pontosan úgy mint az oviban, csak ennek a fő mozgatórugója a mikormenedzsment és a bizalmatlanság.

És még egy dolog, nem mindenki egyforma, ugyan azon sprintben, egyik fejlesztő x másik y tempóban dolgozik az egyes szakaszokon, akkor működik jól a scrum ha minden tagja közel azonos képességű a fejlesztés minden szakaszában. Ezzel borzasztóan leszűkíti az adott scrumba illeszthető potenciálisan jó munkaerő számát, tulajdonképpen saját magát korlátozza be a scrum a dailykkel. Egy olyan piacon ahol munkaerő hiány van, ez semmiképp sem szerencsés. Már pedig itthon még mindig az van.

Szerintem nem erre a piacra való, pláne nem multinacionális környezetbe. Még is ott nyomják, nem a produktivitást segítve, hanem utasításra vagy divatból.

2024. márc. 22. 08:10
 35/39 anonim ***** válasza:

#33 "adott feladat 3 nap, aznap, másnap és a következő nap is “csakazértis” rákérdeznek"

Na igen, ez is egy problémája a dailynek. De ti kakiból készült tálkában sütögetitek a szart, olyan rosszul csináljátok az egészet.

2024. márc. 22. 08:13
 36/39 anonim ***** válasza:

#34: a megszakítasos dologgal tök igazad van, de inkább szakítom meg egyszer a munkát tervezetten 10-kor, úgysem lehet 4 órat egyben letolni hatékonyan ebédig.

Így legalább nem random időpontban zavarnak meg a napi sync kerdésekkel.

2024. márc. 22. 08:33
 37/39 anonim ***** válasza:
#33 Ebben az a szép, hogy a SCRUM metodika szerint a daily standupon a PO nem vesz részt. Még az SM-nek sem muszáj ott lenni, csak meg kell róla győződni, hogy a devek megcsinálják a dailiyt.
2024. márc. 22. 09:28
 38/39 anonim ***** válasza:
#34 Na igen, az időpont. A korábbi helyemen 14:00-kor volt a daily, nekem meg többnyire a kora délután a legproduktívabb időszakom, pont azt vágta ketté. Ezért is örülök, hogy a mostani helyen 9:30-kor van.
2024. márc. 22. 10:28
 39/39 A kérdező kommentje:
#37 Oké, és ezzel egy dev mit tud kezdeni, jelzi a PO-nak, hogy vegyenek fel Scrum Mastert, hogy ne kaki metodika szerint menjen a projekt, és megkérni a PO-t, hogy ne legyen már rajta a dailyken, mert arra használja, hogy elnyújtsa a beszélgetést?
2024. márc. 23. 11:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!