A matematika alapszak piacképesebb, mint a gépészmérnök alapszak?
#1: Ha ránéztél volna például a BME matematika alapszak tantervére, akkor ott olyan kötelező tárgyakat láttál volna, mint a Mikro- és makroökonómia, a Pénzügy, a Számvitel, a Informatika 1-2-3, az algoritmuselmélet és az "algoritmuselmélet programozási feladatok".
Kérdező: Én anno azért mentem fizika szakra (alap + mester), mert azt is így hirdették, hogy az jó alap >bármihez<, onnan lehet menni pénzügybe, programozni, stb. Utólag úgy látom, hogy ez így alapvetően igaz, de aki például már az egyetemre menéskor tudta, hogy mi az a >bármi<, ami ő lenni akar, az az egyetem után eléggé nagy előnnyel indult a munkaerőpiacon abban a bizonyos >bármi<ben.
"A gépészt talán el lehet végezni átlagos képességekkel is, egy matek szakot nem.": Ez talán igaz, de ebből is több dolgot le lehet szárni: ha jobb képességű vagy akkor a gépész szakot el tudod végezni úgy, hogy mellette több életed van, mint a matematika szak mellett.
Matek szakot végeztem. Nem csak Budapesten lehet elhelyezkedni. Nyilván ott könnyebb, mint ahogy mérnökként is.
Matek szak szerintem értékesebb, bár elfogult vagyok, illetve tegyük hozzá, hogy a #3-nak igaza van, tudni kell mi az a "bármi" és tenni bele extra energiát (mint szerintem minden más szak esetében is)
Matek szakot is el lehet végezni átlagos képességekkel.
Én pl informatikusként dolgozom (AI) és bárhonnan dolgozhatok homeoffice is van, meg amúgy sem csak Budapesten vannak cégek. Matekkal könnyebb a homeoffice és akkor aztán bárhol lakhatsz.
9. Ne zavard össze a kérdezőt.
(1) A matek szakon is van programozás (!). De amúgy bárki megtanulhat programozni online platformokról sokkal könnyebben, mint a matematikai alapokat. Az informatika szakosok is a Udemyről tanulnak.
(2) A matematikusokból nem "programozók" lesznek általában (vagy ha igen, akkor a programozók krémje: titkosítási algoritmusokon stb. dolgoznak), hanem adatmodellezők, adattudósok. Igaz, hogy ehhez sem készít fel 100%-osan a matek alapszak, de még ez készít fel a leges-legjobban rá. Miért? Mert megtanulod a matematikai alapokat, megtanulsz bizonyítani, megtanulsz tudományos publikációkat olvasni és értelmezni stb. => Igen, utána valóban kell egy statisztika vagy adattudomány mesterszakot végezni, de a legjobb alapozás ehhez a matek alapszak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!