Természettudományi vagy bölcsészdiplomával nehezebb elhelyezkedni?
"értsd minden HR-es, akinek az a munkája, hogy kiszűrje a csapatba nem alkalmas embereket"
Valahogy figyelmen kívül hagytad a korábbi hozzászólásaim közül azokat, amelyekben leírtam, hogy teljesen meg voltak elégedve a munkámmal a munkatársaim. Azaz a csapatba alkalmas voltam, a HR-es mégis ki akart szűrni.
Szóval miért is kellene azt gondolnom, hogy a hiba bennem van, miközben ő nem tudta ellátni a munkáját megfelelően?
A HR feladata hogy előszűrje a jelölteket. Ha nekem mint szakmainak kéne ezt megcsinálnom akkor az egész munkám ebből állna kb.
Az előszűrés alapja pedig az amit leírsz hogy tudsz összevetve azzal amit mi kérünk a jelölttől. A HR es és a szakmai interjúztató se tudja megszülni hogy te milyen feladatokat végeztél ha nem írod le rendesen. Ha van egy pozira 50 jelölt akkor nem fog senki se nekiállni nyomozni hogy te mit csináltál.
Másodszor fontos hogy a jelölt a csapat igényeinek megfelelően tudjon kommunikálni. Senkit nem izgat hogy hogy köszönsz el, de ha valakiben negatív benyomást hagysz és van másik jelölt akkor őt fogják választani. Márpedig ha valaki durci kisgyereket játszik az ebbe a kategóriába fog tartozni
Harmadszor pedig a fizetés. Ha túl magas a bér igény akkor egyértelműen benne van a pakliban hogy a csapat fel sem vehet azért az árért.
Ha túl kevés akkor feljön az emberben a kérdés hogy hmm vajon mi az oka? Gondolj bele, ha kérsz árajánlatot mondjuk egy fürdőszoba felújításra és 5 vállalkozóból 4 2.5-3 körülire saccolja majd bejön valaki és azt mondja hogy megcsinálja 1.5 ért akkor elgondolkodnál hogy mit spórol ki ahhoz hogy lemenjen erre az árra, ennyire elkeseredett mert nincs kliense? Kontár?
Te hoztad fel hogy mennyire nehéz munkát találnod, el kéne fogadni hogy lehet hogy van oka. Egyértelműen nem ismerem a munkád minőségét és az offline viselkedésedet sem de ahogyan itt írsz az alapján az én csapat fitemen biztosan elbuknál.
Pöröghetünk jobbra-balra a HR-en, közel sem tökéletesek, sőt de alapvetően saját magadat szivatod meg ha másban keresed a problémád forrását és nem pedig magadban. Máson nem tudsz változtatni, csak magadon.
Válaszolhatnál végre egyszer arra is, amit írok, mert így csak ugyanazt ismételgeted, nekem meg ugyanazt kell újra és újra leírnom.
"Senkit nem izgat hogy hogy köszönsz el, de ha valakiben negatív benyomást hagysz és van másik jelölt akkor őt fogják választani."
Még mindig kérdezem, hogy ebben mi a szakma? Negatív benyomásokra hallgatni bárki képes. Szerinted szakmaiság az, amit itt hasraütésszerűen leírsz az alacsony bérigenyről? Szakmaiság az lenne, ha kutatások bizonyítanák, hogy az alacsony bérigenyűek rosszabbul teljesítenek, és te ezek ismeretében döntenél.
"Ha túl kevés akkor feljön az emberben a kérdés hogy hmm vajon mi az oka?"
Csak ismételni tudom magam. Kinek mi az első benyomása. Nekem pl. a túl magas bérigenyűekkel szemben sokkal negatívabb benyomásom lenne. Szerintem nekik mindig fontosabb lesz a saját jólétük, mint a környezetükért vállalt felelősség. Neked nem ez a benyomásod róluk, szíved joga, de ismét kérném valami kutatással alátámasztani (ha már emberek sorsa felett rendelkezel), hogy a te benyomásod helyesebb.
Szerintem nem a végzettségeddel vagy a szakmai tudásoddal van a probléma, hanem a hozzászólásaid alapján egy igazi akadékoskodó, negatív benyomást keltő farok vagy akivel senki nem dolgozna szívesen együtt. Az egyéni preferenciákat pedig nem kell sem nemzetközi tudományos folyóiratokban megjelent kutatási eredményekkel alátámasztani sem törvényileg nincs előírva egy cég számára, hogy szigorúan csak szakmai szempontok alapján választhatja ki az illetőt.
A versenyszférában a legtöbb szellemi pozíció csapatmunkát igényel. Hiába szerepelsz a szakmai interjú részen jobban más jelöltektől (ha egyáltalán...) a vezetőség nem csak az alapján fog dönteni hogy szakmailag mennyire vagy kompetens, hanem hogy mennyire illesz bele a csapat összképébe ahová kerülsz.
Informatikus Tech Leadként a kollégáimmal sok esetben nem a legjobban teljesítő jelentkezőt alkalmaztuk / alkalmazzuk, hanem aki elérte a pozíció betöltéséhez szükséges minimális technikai elvárásokat és látszott a motiváció, lelkesedés valamint emberileg is pozitív jellem volt, akivel szívesen dolgozna együtt a csapat. Sokkal inkább ilyen embereket alkalmazunk, mint magánakvaló, nem kommunikáló, panaszkodó jellemeket még ha a technikai készsége magasabb is, a mindennapi munkavégzés során egyáltalán nem mindegy a csapat harmóniája és boldogság-indexe. Azok a csapatok jóval jobban teljesítenek ahol meg van az összhang, boldogok az emberek, mint ahová beülnek antiszociális / csapat összangot romboló egyének akik képtelenek integrálódni (még ha individuálisan jól is szerepeltek a technikai interjún). Ezt több mint 25 éves pályafutásom alapján állítom, de kutatással is alá lehet támasztani:
E, Olive & Fonceca, Clayton. (2023). Employee happiness index and its impact on employee performance. 4. 360-364 ( [link]
Szóval javaslom, hogy vagy a hozzáállásodon változtass, ha a versenyszférában / multinál szeretnél elhelyezkedni és mutass nagyobb alázatot vagy menj kutatónak / egyéni vállalkozónak ahol a magad ura lehetsz.
Végig félrebeszélsz.
A csapatmunkára való képesség is HR-es szakmai döntés LENNE, de a HR-esek nem ez alapján döntenek, hanem a benyomásuk alapján. Szóval továbbra is várom a válaszod az előző hozzászólásomra.
#36 "A csapatmunkára való képesség is HR-es szakmai döntés LENNE, de a HR-esek nem ez alapján döntenek, hanem a benyomásuk alapján"
Ha nem okozna problémát számodra az értő olvasás, akkor épp ezt írtam az előző, egyben az első hozzászólásomban (mivel korábban nem velem folytattál párbeszédet, hanem másik hozzászólóval), idézem:
'...törvényileg nincs előírva egy cég számára, hogy szigorúan csak szakmai szempontok alapján választhatja ki az illetőt.'
Szóval innentől kezdve teljesen értelmetlen a siránkozásod, akár pénzfeldobással is dönthetnek, hogy kit vesznek fel.
Egyébiránt ha már fizikus szakot végeztél akkor értened kellene a statisztikához és a valószínűségszámításhoz. Ha 1-2 helyen visszautasítanak úgy, hogy minden kritériumnak megfeleltél arra még az ember mondhatja, hogy 'ok szemét a HR-es' de ha sehová nem vesznek fel azért a helyedben elgondolkoznék azon, hogy lehet mégis valami baj a személyiségeddel ;)
Továbbá nyugodtan folytathatod a picsogást, hogy "így szakmai szempont, úgy szakmai szempont bla bla bla" attól még nem leszel előrébb hogy munkát kapj. Másfelől pedig szakmailag csak nem teljesen inkompetensek a HR osztályosok ha még nem csődöltek be azok a cégek ahová jelentkeztél és helyetted mást vettek fel.
Szóval akkor egyetértesz, hogy a HR-esek szakmaiatlanul végzik a munkájukat és az utcáról berángatott bárki is képes lenne ugyanerre?
Figyelj kérdező!
Én nem HR-es vagyok, hanem szakmai téren interjúztatok.
De csak ezt a threadet a kb 10 hozzászólásoddal elolvasva teljesen világos, hogy miért szórnak ki a HR-ek.
Én is kiszórnálak kb minden szakmai kvalitásodtól függetlenül, és picit morcos lennék a HR-re, hogy tovább engedtek hozzám az előszűrés alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!