Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Természettudományi vagy...

Természettudományi vagy bölcsészdiplomával nehezebb elhelyezkedni?

Figyelt kérdés
2024. jan. 4. 15:02
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:

"És még be is ismerik ezek a mihasznák, hogy a beszélgetéskészség alapján veszik fel az embereket."

A nálunk dolgozók szakemberek 2 kategóriát képviselnek (tehát csak a szakmai területről beszélek, a HR, bérszámfejtés, jog, és hasonlók másként mennek).

- hardcore szakmai munka. Ez az, amit nem fogsz tudni szakirányú végzettség nélkül csinálni, sőt vannak területek, amiknél a törvény nem is engedi, hogy csináld. Nyilván fizikusként ezeken a területeken nem fogsz tudni elhelyezkedni.

- olyan kiegészítő területek, amik nem igényelnek mély, konkrét szakmai kompetenciát, inkább műszaki látásmódot. Az itt dolgozó emberekenk rengeteg tervezési, szervezési feladatuk van, társterületekkel tartják a kapcsolatot, egyeztetnek, fejlesztik és betartatják a folyamatokat, javaslatot tesznek a többi területnek, segítik a többi terület munkáját a saját területük képességeivel.

Mivel a leírás alapján is látszik, hogy ezek a munkák RENGETEG kommunikációt igényelnek, folyamatosan egyeztetni kell másokkal, folyamatosan mások igényei alapján dolgozol, másokra kell hatással lenned, így nyilván ezekben a szerepkörökben a soft skillek kiemelten fontosak. A beszélőke pedig az egyik legfontosabb soft skill, amivel csak rendelkezhetsz.

Olyan munkát sajos egy fizikusnak nem tudunk adni, ahol ül a sarokban, számol, meg kutat, könyvtárazik, számol naphosszat, és 40 év múlva előáll a kvantummechanika egyesített elméletével. Ha ilyen feladatot keresel, akkor irány a kutatás.

2024. jan. 5. 14:01
 22/47 A kérdező kommentje:
Soha nem panaszkodott egyik közvetlen munkatársam se, hogy ellenszenves vagyok. Sőt sokkal inkább kedvesnek tartanak. Ezek a mihaszna HR-esek gondolják ezt rólam, mert nem csicskulok be nekik. Szerintem eleve szánalmas a HR-esek felfogása, hogy csak ők mondhatják meg ki a jó munkaerő, és mindig oda lyukadnsk ki, hogy ők tökéletesek.
2024. jan. 5. 14:53
 23/47 A kérdező kommentje:

Te meg egy HR-esnél is sokkal rosszabb vagy

2024. jan. 5. 14:54
 24/47 anonim ***** válasza:

De mi az hogy "nem csicskulok be nekik"?

A HR esek annyit csinálnak hogy elolvassák a CV det ha megfelel nagyjábol annak amit a csapatok szeretnének akkor felhívnak és gyakorlatilag beszélgetsz velük. Ekkor nagyon nagy piros zászlónak kell lenned hogy ne küldjenek tovább.(vagy a bérigényed túl magas)

Konkrétan nem tudom hogy hogy a francba tudsz összeveszni velük.

2024. jan. 5. 15:00
 25/47 anonim ***** válasza:
24 Ahogy latod veled is sikerult
2024. jan. 5. 15:46
 26/47 A kérdező kommentje:

Állásinterjún nem vesztem össze velük, csak elkönyveltek rossz munkaerőnek (pl. azért mert kiejtettem a számon, hogy kevesebb fizetés is elég, mint az eleve megadott nevetségesen alacsony bérigenyem volt).

Utána se vesztem össze velük, csak évről évre "megbizonyosodtak", hogy jobb lett volna nem felvenni engem. Amit a főnököm is nevetségesnek tartott, hisz ő kifejezetten jó munkaerőnek tartott.

2024. jan. 5. 17:12
 27/47 A kérdező kommentje:
És igen, a HR-esek nem velem tartották a kapcsolatot, nem is nekem mondták ezt, a főnökömnek mondták, aki aztán továbbadta nekem, és jól megbeszéltük, hogy ki kellene rúgni őket, mert szerinte se csinálnak semmi hasznosat, és még ostobák is.
2024. jan. 5. 17:14
 28/47 anonim ***** válasza:

Ha alapból túl alacsony(értsd 30+% al az átlag alatt vagy) fizuban az is egyfajta piros zászló mert az azt jelenti hogy nem bízol a képességedben.

De ha továbbküldtek nem hiszem hogy ez gond lett volna.

Nem akarlak "elkeseríteni" de nem hinném hogy érdekelné a HRt hogy mi van veled miután felvettek, nagy esélyel nem is emlékeznek rád.

Ami esélyesebb hogy a cégnél az a szabály hogy meg kell bizonyosodni a HR nek hogy minden rendben van -e.

Nálunk pl próbaidő vége előtt és 1. Év után is megkérdezi a HR az illető főnökét hogy minden rendben van -e.

Plusz ez csak 1 eset ez nem magyarázza hogy miért nem hívnak vissza máshol.

2024. jan. 5. 18:49
 29/47 A kérdező kommentje:

"az is egyfajta piros zászló mert az azt jelenti hogy nem bízol a képességedben"

Hogy lett ilyen elterjedt ez a szó, hogy "piros zászló" az elmúlt egy hónapban? Azelőtt egyszer se hallottam, most meg kétnaponta valaki leírja.

Akik ezt a szót használják, azok mindegyike úgy értette ezt a piros zászló dolgot, hogy az en feladatom olyanokat mondani, hogy bennük ne jelenjen meg a piros zászló. Egyikük se gondolt bele, hogy esetleg nekik kellene normális világképpel rendelkezniük, ami nem okoz lengő piros zászlók tömkelegét a fejükben.

Szerinted jogos viselkedés a HR-estől, hogy még az is piros zászlót kelt benne, hogy a jelentkező "Viszláttal" és nem "Viszontlátással" köszön el. Szerinted egy HR-esnek ez a dolga, hogy mélyenszántó következtetéseket vonjon le ehhez hasonló dolgokból és nem feladata objektíven megítélni a másik jellemét.

Akkor már csak egy kérdésem van: Ez mitől szakma? Szubjektív gondolatok levonására az egyszeri proli is képes.

2024. jan. 5. 20:42
 30/47 anonim ***** válasza:
100%

29. Hogyha minden embernek problémája van veled (értsd minden HR-es, akinek az a munkája, hogy kiszűrje a csapatba nem alkalmas embereket), nem gondolod, hogy valami hiba benned is lehet?

"mihaszna HR-esek gondolják ezt rólam, mert nem csicskulok be nekik."

Állásinterjú 1 max 2 óráig tart. Ha valaki mindössze ennyi ideig nem képes viselkedni és normálisan kommunikálni, sose kap diplomás állást.

2024. jan. 5. 21:25
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!