Természettudományi vagy bölcsészdiplomával nehezebb elhelyezkedni?
Általánosságban a bölcsésszel, de nagyban függ attól, milyen diplomáról van szó (meg persze mennyire alkalmas emberileg a jelentkező).
Egy vegyész vagy matematikus diploma piacképesebb, mint egy néprajz vagy egyiptológia. Egy pszichológus vagy tolmács meg piacképesebb, mint egy térképész vagy csillagász diploma.
Ha csak az elhelyezkedést nézzük, a fizetést, hasonlót nem, akkor is általában a természettudományossal könnyebb. Bár ott is van jópár olyan szak, ami kb a bölcsész "egyiptológus" ágának felel meg.
Amúgy mindkét területre igaz, hogy kevesen helyezkednek el a szakmájukban ezekkel a diplomákkal. Például a TTK-sok egy jó része megy mindenféle műszaki társterületekre, a BTK-sok is nyelvekkel, adminisztrációval, hasonlókkal foglalkoznak többségében.
Általánosságban természettudományos szakok jobban fizetnek és jobbak a munkalehetőségek is.
Vannak persze jobb szakok (matek-kémia) és rosszabb (földrajz). De még a rosszabbaknál is, mégha nem is tudsz szakmán bellül elhelyezkedni van egy csomó hely ahhol elfogadják ezeket is.
Bölcsész szakok többségében lehetetlen elhelyezkedni szakmán bellül, vagy nagyon alacsony fizetés mellett.
Még pszichológia ami kb a teteje a bölcsész karnak se a legjobb választás mert ahhoz hogy értelme legyen kell bsc, msc, PhD és szakosodás ami egy 10 éves szösszenet. Ha eléred akkor lehet egy szép karriered, de ha megtorpansz mondjuk bsc nél akkor nagyon kevés az opció.
Nekem pont az ellenkező a tapasztalatom, mint itt a legtöbbeknek. A bölcsésszakok jelentős része ad egy biztos nyelvtudást és a kommunikációs készséget is kicsit fejleszti. Ez már nagyon sok helyre alkalmassá teszi az illetőt. A munkavállaló kiválasztása is olyan sok helyen, hogy a HR-es a nulla szakmai ismeretével arra bök rá, akivel jobban elcseverészett. Tudom, hogy szakmai kiválasztás is van, de az messze nem minden.
Nekem a fizikusi diplomával gyakorlatilag lehetetlen munkát találnom. Nekünk nem tanítottak olyat, mint bölcsészeknek a nyelv, hogy jó valamire. Nekünk csupa haszontalan dolgot tanítottak. Programozástudásunkban nyilván vernek a programozók, térinformatikai tudásunkban a térinformatikusok, stb.
Aki fizikusi végzetséggel mégis el tudott helyezkedni a szakmában, azok egyike se álláshirdetésben találta. Szóval nekem így internet előtt ülve semmi esélyem. (Máshogy meg nem kínálnak állást.) Már azon gondolkozok, hogy felajánlom cégeknek magam minimálbérért, csak vegyenek fel.
Számomra adja magát a kérdés, hogy minek mentél fizika szakra? Ilyen tudással szerintem nem a profession.hu-n kellene keresgélni, hanem olyan cégeknél meg kutatóintézeteknél ahol ilyen jellegű kutatás-fejlesztési tevékenység zajlik.
Amúgy nyelveket meg kommunikálni máshol is megtanulhatsz, nem csak a bölcsész szakokon, ha azt érzed hogy ezen kompetenciák hiánya áll a boldogságod útjában, akkor hajrá. De én a helyedben nem irigyelném a bölcsészektől azokat a munkahelyeket, ahova csak azért vesznek fel mert beszélsz angolul vagy jól tudsz kommunikálni, a mesterséges intelligencia térnyerésével ezek fognak először eltűnni. De a Mercedesnél mindig lesz szükség fizikusra, aki egy metallográfiai vizsgálatot el tud végezni, meg be tud kapcsolni egy elektronmikroszkópot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!