Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Természettudományi vagy...

Természettudományi vagy bölcsészdiplomával nehezebb elhelyezkedni?

Figyelt kérdés
2024. jan. 4. 15:02
1 2 3 4 5
 11/47 A kérdező kommentje:

"Számomra adja magát a kérdés, hogy minek mentél fizika szakra?"

Mert senki se tájékoztatott arról, hogy a seggemet törölhetem a diplomával, sőt egyenesen azt hazudták, hogy el lehet vele helyezkedni.

"Ilyen tudással szerintem nem a profession.hu-n kellene keresgélni, hanem olyan cégeknél meg kutatóintézeteknél ahol ilyen jellegű kutatás-fejlesztési tevékenység zajlik."

Igen, és ha nem írják ki ezeket az állásokat, akkor mire megyek vele?

"Amúgy nyelveket meg kommunikálni máshol is megtanulhatsz"

Csak míg bölcsészszakokon kreditet ér, a természettudományos szakokon az egyetem mellett a szabadidődben kell a nyelvet megtanulni.

2024. jan. 4. 21:46
 12/47 anonim ***** válasza:
0%
Bölcsész diplomával kőnyű elhelyezkedni, folyamatos a felvétel a mekibe.
2024. jan. 5. 00:10
 13/47 anonim ***** válasza:
23%

"Nekem a fizikusi diplomával gyakorlatilag lehetetlen munkát találnom"

Megnyugtatlak ha te olyan szerencsétlen vagy hogy fizikus diplomával nem kellesz sehova, akkor bölcsész diplomával még a mekibe sem vennének fel, de még mérnökinformatikusként sem tudnál elhelyezkedni...

2024. jan. 5. 00:14
 14/47 anonim ***** válasza:
100%

9: Lehet újat mondok, de a diploma önmagában nem jelent semmit álláskeresésnél. A munkaerőpiacon az értéked a saját magadba fektetett energiától függ. Lásd ismerősöm fizikus, tanulmányai során kutatott, mérőberendezést épített és programozta fel. Nem volt gondja az álláskereséssel, mi több, bankok előszeretettel alkalmaznak jó fizikusokat a jó gondolkodásmód miatt.

Másik példa csoporttársaim. Pár évvel ezelőtt árman végeztünk ugyanazon az egyetemen. Egyikünk nettó 250, másik 350, harmadik 400 kezdő bérrel kezdett. Harmadik srác vörös diplomás, gyakornoki pozícióban nagyon sok energiát fektetett a fejlődésébe, ráment szabadideje tanulásba. 10 év után kapkodnak érte a munkavállalók, mert nagyon jó szakember lett.

Az első srác bukdácsolt, munkahelyen azt nézi, mikor lehet kummantani, angolul se beszél rendesen. Konkrétan azon a tudásszinten van 10 év után, mint ahogy dolgozni kezdett.

Ezért van, hogy valaki diplomával könnyen talál munkát, avagy sem.

2024. jan. 5. 07:14
 15/47 anonim ***** válasza:
33%

,,A bölcsésszakok jelentős része ad egy biztos nyelvtudást és a kommunikációs készséget is kicsit fejleszti."

Attól hogy kreditet ér a nyelvtanulás még nem fogsz nyelveket beszélni ugyan úgy ahogy középiskolában 4 évig tanultál 2. Idegen nyelvet de az emberek 95% a (köztük én is a németet) sohasem tanulta meg azt rendesen.

Kommunikációt megint csak nem tanulsz többet a legtöbb bölcsész szakon mint bármilyen másik szakon(hacsak nem mész pszichológiára)

Fizikusként egy csomó opció van. Ha kutatni akarsz akkor azt egyetemen kellett volna keresned ezeket sokszor nem hirdetgetik és bizony PhD ig érdemes ekkor elmenni.

De területen kívül is nagyon felkapottak a fizikusok ugyan úgy ahogy a matematikusok különösen machine learning és kvantitatív területeken.

Az hogy te specifikusan nem találsz munkát az nem azt jelenti hogy a diploma szar. Volt ismerősöm aki pár éve amikor kapkodták a programozókat diplomával, gyakornoki tapasztalattal a kezébe nem talált vagy fél évig állást. Kiderült hogy már a kereséssel gondok voltak(azaz nagyon specifikus dolgot keresett 1 oldalon ahelyett hogy körülnézett volna mondjuk linkedinen megnézte volna a cégek karrier oldalait és társai).

Az összerakott CV je pocsék volt ezért nem igazán hívták be, ha pedig behívták akkor felkészületlenül ment oda és természetesen elutasították.

2024. jan. 5. 07:33
 16/47 A kérdező kommentje:

"Az összerakott CV je pocsék volt ezért nem igazán hívták be, ha pedig behívták akkor felkészületlenül ment oda és természetesen elutasították."

Azaz hozzá nem értő HR-esek utasították el őt a szamai azempontokat teljesen figyelmen kívül hagyva. Nálam is így szokott ez menni. Az előző munkahelyemen se akartak felvenni a HR-esek, de a szakmai vezető unszolására mégis felvettek. Aztán évente kihúztam a gyufát valamivel a HR-eseknék, és minden alkalommal elmondták a főnökömnek, hogy "ők megmondták". Az meg se fordult a fejükben, hogy amúgy jól dolgozok. Nekik egy számít, hogy felvegyenek droidokat, akiken már felvételkor látszik, hogy nem fognak sosem késni, mindig mindent időre leadnak, majd utólag hátbaveregethessék magukat, hogy milyen jó munkaerőket vesznek fel. Azt meg leszarják, hogy jól dolgozik-e.

2024. jan. 5. 09:05
 17/47 anonim ***** válasza:
76%

,,Azaz hozzá nem értő HR-esek utasították el őt a szamai azempontokat teljesen figyelmen kívül hagyva"

Nem csak a HR de bárki hogyan szűr elő ha nincs egy normális CV összerakva ahhol látszik hogy mit csináltál eddig? Egy kupac frissdiplomás között el fog veszni.

"Aztán évente kihúztam a gyufát valamivel a HR-eseknék, és minden alkalommal elmondták a főnökömnek, hogy "ők megmondták""

Már bocsi de a legtöbb helyen nem vagy folyamatos interakcióban a HR el azaz a főnököd beszélt velük.

Azért a kommentek sokat elárulnak rólad és azt hiszem a személyiséged erőteljesen rontja az esélyét annak hogy felvegyenek helyekre. A konkrét teljesítmény csak egy része a munkádnak az emberi oldal pontosan ugyanennyire fontos.

2024. jan. 5. 11:13
 18/47 anonim ***** válasza:
100%

13-as keményen fogalmaz, de igaza van.

IT területen dolgozom, de dolgoztam már olyan helyen is, ahol gyártás volt.

Van egy csomó műszaki terület, amihez alapjában véve nem kell különleges diploma/szaktudás, csak egy műszaki látásmód. Ők azok, akik mindenféle folyamat managerek lesznek pl a cégnél.

A nagy cégeknél egy rakás olyan pozíció van, ahova tömegével veszik fel a TT-t végzett, normális, talpraesett embereket, mert ahhoz, hogy valami process manager/owner legyél, nem kell szakirányú végzettség, ami kell az az általános műszaki látásmód, a normális, racionális gondolkodásmód, az, hogy tudj kommunikálni.

Nálunk a cégnél van aki matematikusként csinál ilyesmit, de van meterológus (több is), van egy kohász mérnök srác, de még csillagász is. Mert egy TTK ad egy olyan látásmódot a világra, ami (tisztelet a kivételnek) a bölcsészet/társadalomtudomány irányból jövőknek általában nincs meg.

Ha nem tudsz elhelyezkedni, akkor nem a szaktudás hiányzik, hanem az, hogy az interjún hogy szólalsz meg, mennyire vagy magabiztos, mennyire tudod megvenni az interjúztatót.

Hidd el, egy évben csinálok 100+ interjút, ebben nem a bölcsészek a jobbak, főleg nem azért, mert tanultak valamit (egy nyelvszakosra még-még igaz, hogy angolul esetleg ügyesebb, de a bölcsész szakok 99%-ról ugyanúgy hunglish tudással jönnek az emberek, mint a TTK-ról).

És innentől, hogy a probléma nem a diplomád, hanem vélhetően a soft skilljeid, az sem jelentene megoldást, ha egy bölcsész diplomád lenne, és a tipikus magának való könyvmoly lennél, aki ugyanúgy nem tudja eladni magát egy interjún, nem beszél érthetően, nem tudja megmutatni, hogy mit nyerne vele a cég.

2024. jan. 5. 11:42
 19/47 A kérdező kommentje:
És még be is ismerik ezek a mihasznák, hogy a beszélgetéskészség alapján veszik fel az embereket.
2024. jan. 5. 13:37
 20/47 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező én nem vagyok HR es de szoktak felkérni hogy szakmai interjút végezzem el, illetve ha a csapatba vagyok ahova jönne az illető akkor a team fiten legyek ott mint kolléga.

A benyomás pont ugyanolyan fontos mint a szakmaiság hiszen a legtöbb helyen csapatban kell dolgoznod és ha ilyen ellenszenves vagy másokkal szemben vagy pedig rossz benyomást keltesz akkor bizony a döntés nem lesz. Hiába vagy te hipiszupi, ha szívás veled együttdolgozni és bomlasztod a csapatot.

2024. jan. 5. 13:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!