Milyen egyetemi szakot ajánlanátok?
18 éves srác vagyok, idén érettségizem. Mindenből kitűnő vagyok, tulajdonképpen bármilyen szakra elég jó esélyem volna bejutni. A gond csupán az, hogy nem tudok dönteni. Nincs olyan tantárgy, amit jobban szeretnék, mint a többit (esetleg a kémiát egy kicsit), és így elég nehéz egy szak mellett megállapodni.
Ami számomra fontos lenne, hogy:
1. ne készítsen ki idegileg, ha egy életen át azzal foglalkozom;
2. lehetőleg tudjak vele elhelyezkedni külföldön (szóba jöhet Spanyolország, Hollandia, Németország vagy az Egyesült Államok), ha esetleg úgy alakulnának a dolgok;
3. legyen jó a fizetés;
4. legyen jövője az adott foglalkozási területnek.
Nos, amire gondoltam jelenleg az a vegyész/vegyészmérnöki, az alkalmazott közgazdaságtan, a pénzügy és számvitel, illetve a programtervező informatika/mérnökinformatika szakok. De valahogy egyik sem hangzik túl fényesen, és fogalmam sincs, hogy merre induljak tovább.
Köszönöm az eddigi válaszolat!
Kissé későn, helyi idő szerint éjjel egy környékén írtam a kérdést, a válaszokat értelemszerűen ezután. Ha némiképp arrogánsnak tűntem az szerintem ennek köszönhető. Nem Magyarországon élek, a két emelt ezért volna számomra kicsot nehézkesebb, ugyanis most kellene elkezdenem bepótolni négy év anyagát a magyararoszági tanterv alapján, ezen felül természetesen abban az országban is le kell érettségiznem, amelyben jelenleg tanulok. Nem zárnám ki, az orvosin is gondolkodtam, ami szintén ezt megkövetelő szak, ám azt az ötletet elvetettem, mert utólag nagyon nehéz volna vele költözni. A gyógyszerész szak pedig számomra túlságosan hasonlóan hangzik a vegyész, vagy épp vegyészmérnöki szakokhoz, ugyanis ha elhelyezkednék ilyen diplómával, az egész biztosan nem gyógyszertárban volna; úgy gondolom, ott egy egyszerű bolti eladónak érezném magam.
A mesterit természetesen elvégezném, ám kényelmesebb az, ha az alapszak után lesz esetleg választásom kiköltözni egy másik országba, és ott folytatni a tanulmányaimat.
Természetesen a két emelttől való félelmemhez hozzájátszik az is, hogy mostanában nem megy túl jól a tanulás. Hiába fog jól az eszem, képtelen vagyok leülni, és a tanulásra koncentrálni, ezen igyekszem változtatni. Az idegeim pedig nagyon sok dolog hatására nincsenek éppenséggel a legjobb állapotban. Nem szeretném részletezni, nem panaszkodni jöttem ide. Remélem, hogy azok a problémák, amelyek az idegességet és hasonlókat okozzák, az egyetem jelentette közegváltással lényegesen enyhülnek.
Egyébként, köszönök minden ajánlást és ötletet, elgondolkodtatóak.
Szia!
Én mindenképp a "jövő" felé vennem az irányt. Az AI látjuk hogy milyen sokat megy, nem kell neki sok és robotok milliói lesznek, amire kellenek az emberek. Szóval mindenképp informatika felé mennek.
Egyébként végül az orvosi mellett döntöttem, és februárban elkezdtem készülni a két emeltre.
Elég sok volt 4 év tananyagát csupán néhány hónap alatt bepótolni, de sikerült bejutnom.
Gondoltam, frissítem a kérdés alatt a sztorit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!