Melyik szakot érdemes elkezdenem egyetemen? Pszichológia vagy építészmérnöki?
Először definiáld magadban, hogy mit értesz "érdemes" alatt. Nem kukacoskodok, ez halál komolyan fontos, és más mindenki másnál. Ráhúzzák fiatalok és öregek ezt a kifejezést mindenre, de nagyon sokrétű , te is érzed, hogy számos élethelyzetet, és eredményt takarhat.
Sok pénzt szeretnél keresni?
Szeretnéd, ha a munkádra fölnéznének mások?
Szeretnéd, ha úgy alakul, Nyugat-Európában is tudj munkát vállalni?
Szeretnéd, hogy olyan szakmát tanulj, ami nem lesz automatizálva 5-15 éven belül?
Azért ez 2 nagyon eltérő terület, ami nagyon eltérő skilleket igényel, mondanám, hogy simán beszélhetnél a sulis szaktanáraiddal, már ha vagy velük olyan viszonyban, hogy nekik mi a véleményük, sőt, öreg (27 éves lol) fejjel azt mondom, próbálj Facebookon keresni a sulidból öregdiákokat, akik hasonló irányba mentek tovább, szerintem kivétel nélkül mindenki segítőkész lenne. Az emberek nagyon alábecsülik a networkinget. Időigényes feladat, de szerintem pár délután kutatómunka megéri egy olyan döntés előtt, ami a következő 10 éved alapjaiban befolyásolja.
A pszichológia egyébként most nagyon megy, mindenki azt tanul, de én nem látom hol lehet ennyi embert alkalmazni, sokan landolnak pl fejvadászokként vagy HR-esként.
Csinálj egy LinkedIn ackountot, és nézd meg, hogy ilyen diplomával végzett emberek hold dolgoznak.
Ha én Te pennék, megnéznék mondjuk 100 embert (profilt) és csinálnék erről egy Excel táblát, benne, hogy melyik egyetemen végzett, hány éve dolgozik, és mi a munkája.
Az építészmérnök nagyon szép szakma, korábban túlképzés volt, ami lenyomja a béreket meglepően alacsonyra, de külföldön is dolgozhatsz vele, és talán javul idővel a helyzet. Picit olyan, mint a jogász, hogy vagy nagyon sok pénzt keresel vele, vagy nagyon keveset, a középérték pedig elég ritka sajnos.
Akkor mindkettőt.
Már a kreditrendszer miatt 6-7 év alatt el tudod végezni együtt a kettőt.
A BME-n, mikor én jártam, úgy volt, hogy az ez első 4 félév alatt kellett teljesíteni a tanmenet szerinti kreditek felét, az volt egy szűrő, mert ha nem volt meg 60 kredited, akkor elbocsátottak.
És lehet kérni 4 passzív félévet is.
Tehát ha egyszerre vesznek fel a 2 szakra, akkor is csúsztathatod, hogy nem most kezded el, én is rögtön 2 évet passziváltattam az elején.
A Bölcskaron meg 2 szak tesz ki annyit, mint máshol 1, szóval a pszichológiát lehet próbálni egy mérnöki mellett is, ha van tanulási tapasztalatod erős iskolából.
Az építész szak egy több tanórás szak, sok a házi feladat, rajz, modellezés, szerintem az első 120-180 kreditig nézd meg, bírnál-e mellette egy másik szakot is.
A pszichológia sem feltétlenül jól fizet. Nem ugyanannyit kap a felkapott, médiában is ismert pszichológus,mint az ovi/iskola pszichológus. De ugyanez van az építőiparban is. A sztárépítész nyilván jobban keres, mint a gyakornok. Ugyanaz az 1-2 ember írja a negatív véleményeit az építőiparról ide, ez azért közel sem átfogó kép.
Teljesen más irány, gondold át melyik érdekel jobban. Mindkettőt egyszerre nem javasolnám, (de azt sem, hogy mindkettőből sorban csak bsc szintű diplomát szerezz. Az olyan, mintha két fél diplomád lenne) ezek teljes embert igénylő szakok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!