Milyen egyetemi szakot ajánlanátok?
18 éves srác vagyok, idén érettségizem. Mindenből kitűnő vagyok, tulajdonképpen bármilyen szakra elég jó esélyem volna bejutni. A gond csupán az, hogy nem tudok dönteni. Nincs olyan tantárgy, amit jobban szeretnék, mint a többit (esetleg a kémiát egy kicsit), és így elég nehéz egy szak mellett megállapodni.
Ami számomra fontos lenne, hogy:
1. ne készítsen ki idegileg, ha egy életen át azzal foglalkozom;
2. lehetőleg tudjak vele elhelyezkedni külföldön (szóba jöhet Spanyolország, Hollandia, Németország vagy az Egyesült Államok), ha esetleg úgy alakulnának a dolgok;
3. legyen jó a fizetés;
4. legyen jövője az adott foglalkozási területnek.
Nos, amire gondoltam jelenleg az a vegyész/vegyészmérnöki, az alkalmazott közgazdaságtan, a pénzügy és számvitel, illetve a programtervező informatika/mérnökinformatika szakok. De valahogy egyik sem hangzik túl fényesen, és fogalmam sincs, hogy merre induljak tovább.
Az lemaradt, hogy – bár a tanárom szerint nagyon is jó vagyok belőle – nagyon nem szeretem a fizikát, és nehezen látom át, így az arra épülő képzéseket (pl. villamosmérnöki) kizárnám.
Illetve, a humán tantárgyak is legalább annyira vonzanak, mint a reál beállítottságúak, publikálni is szoktam folyóiratokban, ám az alacsony fizetések és az ezen szakirányok jövőjével kapcsolatos aggályaim miatt inkább ezeket is mellőzném, valamint a távoli történelem sem szívügyem.
1-es válaszoló, először is, köszönöm a választ! A mérnökinfóval az a bajom, hogy nem biztos, hogy bírnám az állandó számítógép melletti, monoton munkát. A vegyészek meg sajnos általában nem keresnek olyan jól, mint a többi lehetőség.
A gyógyszerészetihez kötelező a két emelt, amivel bár nem volna gondom, nem szeretném magam feleslegesen ezzel tovább terhelni, az utóbbi időben így is pattanásig feszülnek az idegeim, illetve az 5 éves képzés sem túl vonzó, mert úgy sokkal nehezebb volna kivitelezni egy esetleges BSc és MSc közötti költözést egy másik országba.
A molekuláris bionika pedig szerintem gyakorlatban nem túl hasznos szak. Túl sok területet érint ahhoz, hogy azok közül akár csak egyben is lényegi tudást tudjon átadni. Illetve nehezen tudom elképzelni, hogy azzal bárhol is el tudnék helyezkedni. Informatikusként, biológusként, kémikusként és matematikusként is vélhetőleg furcsa tekinteteket váltana ki egy molekuláris bionikai mérnöki szak az általam beküldött CV soraiban. És vajmi kevés munkahely van, amely ezek mindegyikét egyaránt egyetemi szinten igényli.
Szóval röviden összegezve a lényeget a kérdés részletezése és a hozzászólásaid alapján - a tanáraid és önmagad szerint is hatalmas Istenadta tehetség vagy, kiváló tanuló, hatalmas lángelme, teljesen mindegy melyik területre megy úgyis megállja a helyét, csak már 2 emelt érettségire sem akarod pazarolni az értékes idődet, sem MSc képzésre, de természetesen a munkahely az sokat fizessen és ne kelljen megszakadni...
Őszintén szólva a leírtak alapján az influencerkedést vagy a politikus munkát javaslom semmi mást, mert a végén még pofáncsap a valóság, hogy az óriási tehetségeddel esetleg tanulni is kellene egy erősebb egyetemi szakon, amire nyilván nem vagy hajlandó hiszen miért is tanulnál ilyen készségekkel, valamint esetleg kiderül hogy a munkahelyen pályakezdőként nem elég csak leülni és azonnal dől a lé hanem valamit tenni is kellene a szakmai fejlődésed végett, hogy több éves tapasztalattal valóban jól keress ( ha egyáltalán tolerálják valahol a személyiségedet, mert az itteni megnyilvánulásod alapján te csak a kifogásokat keresed nem a lehetőségeket :) )
Többnyire értékelem a tudatosságot, és klassz hogy merlegelesz, mert jó döntést akarsz hozni.
Viszont most nem ez a helyes eljárás.
Képzeld el magad 10 év múlva!
Mivel akarsz foglalkozni?
Van valamilyen célod azon kívül, hogy sok pénzt akarsz? 🤔
Lehetnél híres orvos, vagy vegyész aki egy új gyógyszert fejlesztett ki, vagy műkörmös a szomszéd utcában.
Teljesen mindegy.
A lényeg, hogy olyan irányt válassz, olyan dolgot tanulj, amivel szívesen akarsz foglalkozni. (és van is rá igény a társadalomban)
Csak a jó fizetés reményében ne kötelezd el magad egy irányba!
Ha még ennyire nem tudod, hogy mivel akarsz foglalkozni, akkor egy olyan általános szakot javaslok, amivel nem tudsz melléfogni, rugalmas és magas a munkaerőpiaci értéke.
A biológia szakot ilyennek gondolom, később biostatisztika vagy bioinformatika mesterszakkal kombinálva, de mivel nem értek hozzá, ezért ezt javasolják azok, akik ezen a területen mozognak. Az orvosi egyetem és a gyógyszerészet értelemszerűen két nagyon jó választás, ezek nem érdekelnek?
Az általános szakok közül a sima matematika alapszak jut eszembe először, amivel nem lehet melléfogni. Borzasztóan nagy a munkaerőpiaci potenciálja, nagyon rugalmas, később bármire is használhatod. Számomra ez a #1 választás (nem vagyok matematikus, nem haza beszélek).
Egy kicsit ehhez hasonló a programtervező informatika, így az lenne a #2 választásom.
A szereted a történelmet és főleg a társadalomismeretet, akkor a társadalomtudományok körül is nézelődnék. Az alkalmazott közgazdaságtannak, és főleg a hardcore változatának, a GPME-nek (gazdaság- és pénzügymatematikai elemzés) borzasztóan magas a munkaerőpiaci értéke, és nagyon érdekes szakok (de elég nehezek, a matekkal / proginfóval vannak egy szinten, főleg a GPME). A társadalomtudományi szakok között nagyon érdekesek még a pszichológia, a szociológia és a marketing is, de ez utóbbit nem javaslom, csak kiegészítő képzésnek pl. matek főszak mellé, mert gyenge a képzés.
Összességében a legjobb javaslatom a matematika alapszak és onnan majd kitalálod.
Ha a fizikát nem szereted, de jó vagy matematikából, akkor inkább gazdaságinformatika szak, arra mesternek meg programtervező.
A mérnökinfón vannak fizikára épülő tárgyak.Viszont az IT szoftveres tárgyak ugyanazok, mint a gazdaságinformatikán.Gazdinfón a fizikás tárgyak helyett gazdaságiakat tanulsz.
Mindenképpen az IT vonalat javasolnám.Könnyű elhelyezkedni vele itthon,külföldön is és átlag feletti a bérezés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!