Az egyik számítástechnikában dolgozó rokonom szerint az én bérigény elképzeléseim gépészmérnökként irreálisak. Vélemény?
Családi ebédnél szóba jött, hogy mik a tervek egyetem után, mennyit/hogy szeretnék keresni. Amit rólam tudni kell, hogy most vagyok MSc-s gépész hallgató a BME-n, eddig két évet dolgoztam, igaz csak félállásban, de most épp pont felmondtam, hogy a tanulmányaim befejezésére fókuszálhassak.
Lényeg, hogy azt mondtam a rokonnak, hogy a tanulmányaim befejezétvel ha főállásban elhelyezkedtem, akkor nettó 7OO-8OO ezerrel lennék igazán boldog, amelyre szinte kategorikusan kiröhögött, hogy frissdiplomás pályakezdőként ez esélytelen, amire felhoztam hogy hát mégis csak mesterem lesz, nem alapszak, plusz nem is vagyok pályakezdő. Erre ő úgy vélte, hogy a mesterképzés szerinte jelentős fizetésbeli különbséget nem fog okozni, valamint hogy két évnyi jogviszony félállásban még továbbra is pályakezdő kategória. Bevallom az utolsó része idegesített fel a legjobban, mert arra a helyre tényleg a tapasztalatért mentem el mintsem inkább a pénzért, így bántott hogy ennyire értéktelennek gondolta. Vélemény?
Őszintén nem értek a témához, de két észrevételem van.
1. Ismerősöktől és a neten konzisztensen úgy láttam, hogy a gépészmérnökök fizetése nem olyan magas és többnyire megáll nettó 600 körül.
2. Mérnökinformatikus ként végeztem szintén a BMEn. Nálunk az Msc szinte semmit nem jelent fizetésben. Több az Msc kezdő bér többnyire, de ez inkább annak tudható be, hogy akik Mscre mennek azok a bsc és msc kötelező gyakorlatokkal meg diákmunkával összeszednek annyi tapasztalatot, hogy picit drágábban mennek el, de csak minimálisan.
Bsc után, ismerettségi körből nem hallottam mérnökinformatikus végzettséggel a BMEn, hogy valaki br 900-nál többet alkudott ki. Biztosan van 1-2, akik ennél is jobban teljesítettek, de szerintem a jelenlegi piacon a br 900 mérnökinfónál egy magas friss diplomás bér, úgy hogy az embernek van diákmunkás tapasztalata.
Ez nettó 600 ezer.
A gépészmérnökök meg sokkal kevesebbet keresnek mint a mérnökinfósok, szóval ebből kiindulva nem hiszem, hogy kapnál br 1,1-1,2 milliót, ami kb nettó 700-800.
Amúgy mérnökinfóban is a legtöbben br 600-750 sávban helyezkednek el.
Nemrég vettünk fel egy frissdiplomas gépész mérnököt bruttó 650.000 a fizetése.
Elegedettnek tűnik.
24
Bakker, nem ugyan ezt mondta kb mindenki eddig?
Szeretném tudatni, hogy nekem nincsen véleményem.
Csak azért írok mert főnök itt van és valamit gépelni kell, hogy úgy tűnjön dolgozok.
Én építőmérnökként végeztem a BME-n, mi híresen alulfizetettek vagyunk a mérnök társadalomban. :D Node akad gépész is a baráti társaságunkban bőven, ahol én azt látom, hogy az általad vágyott bérezés valóban sok. Kb. 4-5 év releváns szakmai tapasztalattal a nettó 500-600 jelenleg reális, illetve kivitelezési területen lehet az esetleg több is, de akik ebben dolgoznak, meg is érdemlik azt a többletet. Egyrészt nem 8 órás kényelmes irodai melóval keresik meg ezt az összeget, másrészt 10 év múlva borítékolható minimum egy szívinfarktus, amit jobb esetben túlélsz, rosszabban legalább a családod megkapja az addig összekuporgatott többlet pénzt.
Biztosan számít valamit, hogy vállaltál már munkát korábban is, de bérezésben ez nem fog akkora pluszt jelenteni, mint gondolod. Beadhatod olyan állásokra is a jelentekzésedet, ahol várnak releváns tapasztalatot, ez a pozitívuma. De olyan nincs, hogy kérhetsz plusz nettó 100 ezret/év a tapasztalatodért cserébe. Ilyen 20 év múlva sem lesz, amikor pedig már akár valós egóval nem kell elvállalnod "szinten aluli" munkát. A munkáltató annyit fog fizetni, amennyit tud/akar, nem amennyit te akarsz. Ilyen formán ha kapsz egy 400-450 ezres ajánlatot elsőre, azt azonnal fogadd el!
Elég erősen kihangsúlyoztad, hogy félállásban voltál, nem diákmunkában 2 évet.
Mennyit kaptál félállásban?
Feltételezem annak a dupláját fogod megkapni valószínűleg. Esetleg 10-20% még rájön.
Kezdő vagy még. Valahol bruttó 5-700 között fog szóródni a fizetésed, de inkább 5-600 körül. Az a baj hogy ez tapasztalattal sem fog nőni, maximum a duplájára. Reál értéken, 10-15 év múlva.
A gépészmérnök rosszul fizetett munka, lényegtelen hogy BSC vagy MSC diplomád van. Bruttó 900 körül tetőznek, esetleg ha folyamatmérnök vagy karbantartó mérnök poziban el tudsz helyezkedni 5 év múlva a végzettségeddel (és tapasztalatoddal), 1-1,2 bruttót kapsz. De az nagyon a plafon, pár multi lehet aki fizet egy gépészmérnöknek ebben a bérsávban ma Magyarországon, nem vezetői felelősségi körrel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!