Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A programozós interjúkon...

A programozós interjúkon tényleg ennyire elvárás az algoritmusok fejből leprogramozása rövid idő alatt?

Figyelt kérdés

Már a második interjún hasaltam el emiatt. Nyáron végeztem, de képtelen vagyok munkát találni.

Na de a lényeg: a legtöbb interjúztatós feladat, hogy adnak egy problémát, amire az esetek 90%-ban rálehet húzni egy-egy nevesebb algoritmust. Eddig nincs is probléma, egyetem alatt tudtam az összeset, és általában kitalálom milyen algoritmus jó egy-egy problémára. Most is egy kis rávezetés után is tudtam, hogy pl. Dijkstra-ról van szó, úgy hogy 2 éve használtam utoljára.

Viszont azóta egyszer nem került elő. És az interjúztató elvárta, hogy a 0-ról implementáljak neki egy működő megoldást, 30 perc alatt. A pseudokódot nem fogadta el, pedig az ment volna.

Az első interjúmon Ford-Fulkerson algoritmus volt, azt is tudtam. De azt pl. Mindig papíron csináltuk, és interjún meg elvárták, hogy programozgassak előttük, 20 perc alatt... nekem ez így nem megy. Gondolkozom, hogy elkezdek egy másik szakmát/egyetemet, mert július óta nem találok munkát.

2023. okt. 16. 14:08
1 2
 1/19 A kérdező kommentje:

Még azt hozzátenném, hogy tudom, hogy az ilyen interjúknak/problémáknak az a célja, hogy lássák, hogyan gondolkozok. És mindig meg is dícsértek, hogy milyen szépen emlékszek az algoritmus működésére elméletben, annak ellenére, hogy gyakorlatban nem tudom ilyen rövid idő alatt leprogramozni.

És a sok dicséret után mindig csak elutasító emailt kapok

2023. okt. 16. 14:09
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem szukseges szakmat valtanod, csak kepessegeidnek megfelelo ceghez kell jelentkezned. A szarabb cegek kozul pl. sokan adnak hazi feladatot, amiben valami egyszeru REST API-t kell osszetakolni, megiratod ChatGPT-vel es kesz.
2023. okt. 16. 14:21
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
Melyik cégnél kellett Ford-Fulkersont programoznod 20 perc alatt pályakezdőként?
2023. okt. 16. 14:36
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg nem a megfelelő cégekhez jelentkezel vagy nem megfelelő pozira. A nagy cégek szoktak ilyen izzasztó 30 perces élő kódolást kérni, azok közül se mind, mert egy házi feladattal és/vagy megfelelő szakmai interjú kérdésekkel megfelelően ki lehet deríteni az ember tudását.

Próbálj más cégekhez jelentkezni, nézz szét akár KKV szektorban is, kezdőként lehet ott is fejlődni.

Egyébként seniorként se tudnék megírni hirtelen egy Dijkstra algoritmust segítség nélkül, pláne nem egy interjúban, ahol hárman figyelik, mit csinálok.

2023. okt. 16. 14:37
 5/19 anonim ***** válasza:
93%
4-es a cégek méretének ehhez semmi köze, egy Bosch pl. hatalmas cég és pofonegyszerű bekerülni, egy 900 fős HRT meg (többek között) közvetlenül MIT-ról toboroz versenyfeladatokkal fél millió dolláros kompenzációért pályakezdőként.
2023. okt. 16. 14:52
 6/19 anonim ***** válasza:
50%
Csak én nem értem, hogy ha elméletben meg papíron le tudsz írni egy algormitmust, akkor miért nem tudod leprogramozni is? Pont az elméleti rész, ahol nem hibáztatnálak, ha nem emlékszel, da ha emlékszel, akkor leprogramozni szerintem reális elvárás.
2023. okt. 16. 15:15
 7/19 anonim ***** válasza:
61%
Ha ilyen feladatokat kapsz interjún, akkor lehet hogy gyakorolnod kellene az adott feladatokat. Készíts portfóliót, mini projekteket ami passzol a cég profiljához és azt mutasd be, forráskóddal az interjún,lehet az is elég lenne.
2023. okt. 16. 15:17
 8/19 A kérdező kommentje:

Az összes pozi Junior volt. Ford-Fulkerson-t egy középméretű multinál kellett, ez volt a 3 feladatból az "extra", és orvosi területhez kapcsolódó volt a pozíció. Ott szerintem csak szimplán nem voltam szimpatikus.

Alapból nagyon sok algoritmusnak ismerem a "lejátszását"(és ez által a logikáját/elméletét is), mivel egyetemen úgy tanultuk, táblán meg papíron. De leprogramozni, szintaxissal, from-scratch adatszerkezetekkel(OOP megvalósítással értelemszerűen), hiba nélkül ilyen rövid idő alatt rutin nélkül szerintem lehetetlen. Legalábbis nekem. Főleg úgy, hogy nem minden részletre emlékszem 100% pontossággal, csak sejtem, de egy implementációnál ez már nem mindegy.

Így is sokat gyakoroltam, de képtelenség minden algoritmust ilyen precizitással rutinnal tudni. Tudom, nincs más megoldás, úgyhogy ezt is fogom csinálni továbbra is. De hogy a Ford-Fulkerson és a minimális vágás fogalma még előfog jönni egyetem után is... ha ezt tudom....

2023. okt. 16. 15:33
 9/19 anonim ***** válasza:
34%
Melyik multi volt ez?
2023. okt. 16. 15:58
 10/19 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem voltál szimpatikus, akkor sajnos bukta, arról nem tehetsz. :( Ilyenkor mondjuk kapóra jön a HR-nek behivatkoznia, hogy hát nem sikerült a feladat. Aztán lehet, hogy amúgy a felvett embernek sem, de ő rokonszenves volt. Ezt meg persze te sosem fogod megtudni.
2023. okt. 16. 16:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!