Miért nem fizetik meg jobban a betanított munkásokat?
Szerintem most sok helyen a következő példához hasonlóan működik a dolog:
a, Megkeres a cég 100 ezer forintot egy hónapba.
b, A cégnél dolgozik 8 betanított munkás és két vezető.
c, Egy betanított munkás keres havonta 6250 forintot.
d, A két vezető zsebretesz fejenként 25000 forintot, négyszer annyi pénzt, mint az egy melós.
Válasz: "Kerdezo te kevered a bevetelt a nyereseggel. A bevetelbol rengeteg kiadas van, amit nagyon nem emlitesz. Vagy akkor a betanitott munkasok ne keressenek fizetest, csak a nyereseg adott szazalekat kapjak meg? Az jobb lenne? Oke, akkor tessek tulajdonjogot venni a cegben, es egybol meglesz a kivansagod."
Reakció: Kérdésem lenne hogy ez a bevásárlás hogyan nézne ki egy kft esetében például? Ha odamész a vezetőséghez azzal a szöveggel hogy be szeretnéd magad vásárolni a vezetőségbe, akkor valószínűleg kiröhögnek. Egy zrt-be sem fognak szalagmunkásként bevenni valószínűleg. Ha pedig szerencséd van és egy nyrt-nél dolgozol, akkor sem biztos hogy adnak osztalékot a tőzsdén vásárolt részvények után.
Válasz: "A két tulajdonosnak fejenként 10 milliójába került a 8 dolgozó munkahelyének létrehozása. Cég telephelyének telke, épülete, az épületben lévő gépek, berendezések."
Reakció: Így már értem, de egy másik kérdés merült fel bennem. Honnét volt 10 milliójuk a munkahely létrehozására?
"Ha odamész a vezetőséghez azzal a szöveggel hogy be szeretnéd magad vásárolni a vezetőségbe, akkor valószínűleg kiröhögnek"
Csak akkor, ha pénz nélkül állítasz be. Vagy ha a cég felét akarod zsebpénzért.
Minden egyes befektető jól jön minden cégnek, miért is röhögnének ki?
"Honnét volt 10 milliójuk a munkahely létrehozására?"
Egy magánszemélynek ( Neked) semmi közöd egy másik magánszemély (cégtulajdonos) pénzügyeihez.
A cégtulaj valószínűleg az élete során jobb pénzügyi döntéseket hozott mint te és ebből van pénze esetleg örökölt.
Már várom a reakcióidat. Ami szerintem az lesz, hogy mindenki aki tőled gazdagabb az gazdasági bűnöző.
11: Számtalan cégben lehetsz résztulajdonos, tőzsdén minden ilyen céget megtalálsz!
Startup cégeket rendszerint otthonról indítják, az elmúlt évben összegyűjtött, munkából keresett pénzből. Több ex-munkatárs, barát összeáll, megvan az ötlet, bedobja a lóvét és elkezdi kicsiben. Ha bejön az ötlet, dől a lé, ha nem, akkor bukó.
Válasz: "Csak akkor, ha pénz nélkül állítasz be. Vagy ha a cég felét akarod zsebpénzért. Minden egyes befektető jól jön minden cégnek, miért is röhögnének ki?"
Reakcióm: Nincs kedvem azon vitatkozni, hogy ez most így van-e vagy sem. Nincs kedvem veled külön vitatkozni egy olyan dolgon, ami az eredeti kérdés megválaszolását semmivel sem viszi előre.
Válasz: "Egy magánszemélynek (Neked) semmi közöd egy másik magánszemély (cégtulajdonos) pénzügyeihez. A cégtulaj valószínűleg az élete során jobb pénzügyi döntéseket hozott mint te és ebből van pénze esetleg örökölt. Már várom a reakcióidat. Ami szerintem az lesz, hogy mindenki aki tőled gazdagabb az gazdasági bűnöző."
Reakcióm: Veled sincs kedvem azon vitatkozni, hogy a nálam gazdagabbak illegálisan szerezték-e a vagyonukat. Nincs kedvem veled külön vitatkozni egy olyan dolgon, ami az eredeti kérdés megválaszolását semmivel sem viszi előre. Úgyhogy addig álljál fél lábon!
Válasz: "Számtalan cégben lehetsz résztulajdonos, tőzsdén minden ilyen céget megtalálsz! Startup cégeket rendszerint otthonról indítják, az elmúlt évben összegyűjtött, munkából keresett pénzből. Több ex-munkatárs, barát összeáll, megvan az ötlet, bedobja a lóvét és elkezdi kicsiben. Ha bejön az ötlet, dől a lé, ha nem, akkor bukó."
Reakcióm: Én abból a cégből szeretnék megfelelő méretű tortaszeletet kapni ahol dolgozom és kész! Az meg nincs a tőzsdén! Kész pont! Ebbe a tőzsdés baromságba ne menjünk bele, mert a másik két hozzászóló megint más baromságba megy bele. Nekem nincs kedvem három emberrel, három különböző irányba ágazó vitát folytatni, amiknek a végén már semmi közük nem lesz a kiinduláshoz. Elég vitát olvastam már a gyakorin, tudom hogyan működik ez általában.
Válasz: "Mert két keze és két lába mindenkinek van."
Reakció: Már kifejtettem korábban, hogy miért tartom ezt hibás megközelítésnek. Három emberrel három különböző vita folytatása mellett még ismételnem is kéne magamat... Ebbe sem mennék bele, mert valószínűleg ez egy negyedik vitát eredményezne.
Tehát:
1. Startup
2. Öröklés
3. A cégtulaj jobb pénzügyi döntéseket hozott
Tehát valahogy így lehet 10 millió forintja a képzeletbeli 8 munkást irányító képzeletbeli vezetőknek, akiknek a vagyoni helyzetükhöz nekem semmi közöm a túlérzékeny 13. válaszoló szerint (már kitalált karakterek magánéletében sem lehet turkálni).
Így már talán összeállt a ti verziótok a fejemben. De a vitának természetesen még nincs vége, csak le kell feküdnöm mert késő van. Valami nekem még mindig bűzlik, holnap követem a szagokat!
"Miért nem fizetik meg jobban a betanított munkásokat?"
Mert a gazdasági életben egy cégnek a profitmaximalizálás az elsődleges célja. Ha a cég talál 6250 forintért munkavállalót akkor hülye lenne 10 ezret fizetni. Ergo azt is mondhatjuk hogy a cég azért nem fizeti meg jobban a betanított munkásait, mert a munkások alacsony fizetésért is hajlandóak dolgozni.
Ha nem lennének 6250 forintos melósok akkor a cég hajlandó lenne magasabb bérért felvenni dolgozókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!