Scrum metodológiában mi a szerepe a managereknek?
Nincs még nagy tapasztalatom. Voltam egy cégnél, ahol a manager egy szakmai vezető is volt egyben, ő írta az alapjait annak, amin mi dolgoztuk. Mellette foglalkozott people managementtel meg pénzzel. Ott világos volt a felelősségi köre.
Azóta munkahelyet váltottam. Itt scrumban dolgozunk. A meetingeken ott van a product owner, aki a főnök szerepét játssza. Van egy scrum masterünk, aki meetingeket szervez, felkonferál, embereket keres meg nekünk, panaszokkal őt kell keresni, ő talál megoldást a problémákra, ő hozza a híreket, stb. És van egy managerem, aki nem programozik, szerintem még soha nem is látta a kódunkat. Havonta egyszer van egy beszélgetésünk, ahol small talkolunk, meg beül a meetingekre, ahol meg sem szólal. Szóval felmerül a kérdés, hogy mi a szerepe a managernek? Mit csinál valójában?
Ha nincs scrum akkor sokszor a managementre esik rá minden, gyakorlatilag a csapat menedzsmenttől a projekt menedzsmentig. Ami azért rossz mert kb semmire sem lesz az illetőnek ideje.
Technikailag a scrum a productnak a fejlesztésének a keretrendszerét adja meg és csapattól függ, hogy hogyan implementálja azt. Ebben menedzser szerepkör konkrétan nincsen kinevezve.
Amit ebben a szituációban el tudok képzelni az az hogy a manager a csapatok szervezésében vesz részt(azaz melyik projektnél kell több/kevesebb ember), a dolgok állását monitorozza. Elsimítja az esetleges feszültségeket a PO és a scrum master között.
A scrum konkrét fejlesztési célokhoz hozzárendelten működik. Amikor a fejl. cél megvalósul, a scrum team feloszlik, a résztvevő munkatársak scrum szerepkörei leválasztódnak róluk, mint attribútumaik.
Egy manager simán lehet párhuzamosan a cégnél hagyományos értelemben manager és egy scrum team szereplője.
Más vektorok hatnak rájuk, mások a döntési kompetenciáik manager és scrum szereplői , pl. product owner minőségükben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!