Mennyit kerestek, mennyit koltotok egy honapban?
Kineztunk egy hazat, osztottunk szoroztunk, es kicsit elgodnolkodtunk, higy biztonsagosan lehet nem is merunk belevagni a hitelbe 2 gyerekkel. Pedig azt hittem jol keresunk. Arra volnek kivancsi, hogy ki hogyan el ha kb hasonlo kondiciokkal rendelkezik?
800e ft osszjovedelem, 120-130 e ft havi hiteltörlesztés, minimum 40e ft uzemanyagkoltseg mellett.
Ketten kerestek 800-at? Hát az minden csak nem jó kereset...
Ez kb a minimum szint két gyerekhez, bár persze van olyan őrült, aki ettől kevesebb pénzre hármat is bevállal.
Ekkora jövedelemből két gyerek mellett nagyon max 200 ezer fordítható hitelre. Abból viszont manapság nem jön ki egy normális ház törlesztője, hacsak nincs meg a ház árának háromnegyede önerőként.
Jelenleg 200-300e tesztek félre havonta, hitel törlesztő 130e/hó, azaz havi szinten így is marad 70-170e/hó. Pár éven belül jobban fog keresni a feleséged, amivel így nem okoz majd gondot ha a gyerekek kezdenek felnőni.
Elárulod akkor, hogy mi a probléma? Avagy valójában nem tudod mennyit tesztek félre és csak úgy írtál valamit? Van valami más, amire spóroltok?
Azert szepen kielozodtek a végletek. Az egyik kommentben szegeny vagyok,a masikban, nem ertik mi a problemam :)
Nem ilyen jellegű valaszokat vartam volna, de köszönöm, ettol függetlenül.
A covid előtti évben kerestünk ketten 800-at és az akkori ingatlanárak mellett sem mertünk bevállalni egy hitelt. Gyerek nélkül.
Ekkora kereset mellett lakáshitel 2 gyerekkel, ha az nem fix kamatozású, kb. gazdasági öngyilkosság a jelenlegi árak mellett. De be lehet vállalni lesz ami lesz alapon, mint ahogy az emberek nagy része.
#14: Mert ez nem ilyen fekete-fehér kérdés, mint hogy beütöd egy kalkulátorba, hogy bevétel, gyerekszám, hiteltörlesztő, aztán kidobja a piros vagy a zöld lámpát, hogy vedd a hitelt vagy nem.
Konkrétan még ezer meg egy dolgot meg lehetne fontolni a nyers számok mellett is, amire 15 válasz alatt még nem is utaltunk.
"Lakásban élünk, sporoltunk eddig hazra. 200-300e ft kozott rakink el 1 honapban"
Mégis hogy a francba tudtok ti két gyerekkel 5-600 ezerből kijönni?
"Mar lenne oneronk bőven. Kb 40M a hatar"
Mármint 40 millió önerőtök van? Mert 40 millió hitelnek 300 ezer fölött van a törlesztője, a 120-130 ezer, amit számoltál, az kb 15 millió hitel. Márpedig akkor kell 50-55 millió önerő, mert 70 millió alatt nemigen van normális ház csak Mucsajröcsögén. A lakás most tehermentes? Az mennyit ér?
#15 "be lehet vállalni lesz ami lesz alapon, mint ahogy az emberek nagy része."
Igen, pontosan így látom én is, hogy "majd lesz valahogy" alapon működik az emberek többsége. Én sosem bírnék így élni. Neveztek már túlságosan biztonsági játékosnak, de inkább ez, mint a pofáraesés. Nem is szorultam még meg soha.
Asszonnyal ketten keresünk havi 1,5 milliót. Gyerek nincs, csak egy kutya. Anno az volt az álom, hogy majd a lakás helyett házat veszünk. Hát ezt a CSOK és az infláció ellehetetlenítette.
Kiszámoltam: ha eladnánk a lakást és házat vennénk helyette, a mai árak és kamatok mellett havi 380 ezret kellene a hitelre fizetni 65 éves koromig. Kösz, nem, nem őrültem meg.
Kérdező nem arról van szó, hogy szegények vagytok. Éhenhalni biztosan nem fogtok ekkora bevételből, sőt még fejlődni is tudtatok belőle. A körülményeitekhez képest bevételeteknek nincs akkora rugalmassága, hogy belevágjatok egy ingatlanhitelbe.
Írtad, hogy 2-300 eft-jával szedtétek össze a pénzt amit önerőként be tudtok forgatni. Ha egy olyan hitelkonstrukció lehetőség számotokra, ami havi 130-140 eft kiadással jár, az nem ugyan az a természetű kiadás, mint amit eddig eltettetek. Mert a hitelt fizetni kell. Mennyi "marad" jelen bevétel mellett a leendő hitelen túl amivel úgymond szabadon rendelkeztek? Átlagosan 100 ezer? A mai árak és 2 gyerek mellett az nagyon kevés, szinte bármilyen váratlan vagy szükséges kiadás jön, az ennél több lesz. Ha pedig bármilyen pénzkereséssel, bevétellel kapcsolatos körülményetek változik negatív irányba, az is több lesz. Magyarul ha venni akarsz egy 2 ajtós szekrényt vagy egy háztartási gépet, esetleg egy laptopot a gyereknek, vagy az autót el kell vinned valami bagatel hülyeséged miatt szervizbe, a tartalékhoz kell hozzányúlnod, nem tudod az adott havi bevételedből fedezni. És ezek még nem nagy kiadások.
Valahogy úgy "kellene" számolni, hogy ha extra kiadás jön vagy x időre a bevételetek csökken y ft-al (táppénz pl.), ne kelljen tartalékhoz nyúlni. Ez valahol 3-400 eft körül lehet.
Persze ki lehet sakkozni, az ember mindent megold, de ha megvárjátok még a feleséged is újra dolgozik ÉS lentebb mennek a kamatok, valószínűleg jobban jártok, sokkal stabilabb lesz a pénzügyi helyzetetek. Mondhatni nagyságrendekkel, még akkor is ha a feleséged csak 200-250 eft körül keres majdan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!