Nem érzitek soknak a napi 8 óra munkát?
#9 A tipikus generációs általánosításnál nincs is szebb dolog.
Ilyenkor jut eszembe az mikor középsuliban mondogatták az akkori 30-40 évesek hogy majd ha dolgozol az mennyivel rosszabb lesz.
A dolog egyszerű, ha szereted a munkádat és jó körülmények között dolgozol akkor 8 óra el fog repülni, ha utállod a munkádat akkor pedig 4 óra is sok lesz.
Egyetem elején dolgoztam diákmunkásként gyárban és árufeltöltőként is, kb minden percét utálltam a munkának és úgy vártam a hétvégét mint a messiást.
Most mint a Z generáció idősebb tagja, diplomákkal a hónom alatt, 8 óra nekem nem okoz semmilyen gondot. Elfáradok, mert szellemileg megterhelő a munka de minden nap boldogan megyek be dolgozni.
Amíg az embernek nincs párkapcsolata, a 10 ora sem tűnik soknak.
Aztán párkapcsolatban már a 8 óra is terhes.
Aztán mikor gyereked születik, és szeretnél időt tölteni vele, az már nagyon nehezen összeegyeztethető 8 óra munkával.
Hát, hol sok, mert egyszerűen nincs mit csinálni, nem tudok magammal mit kezdeni, bealszok, vagy tényleg sok a meló és akkor túlságosan lefáraszt, nincs időm utána semmire stb.
Hol pedig kevés, mert lendületben vagyok, 1 óra alatt megcsinálom ami máskor egy napig tart, egymás után jönnek a jobbnál jobb feladatok és ötletek, 12-14 óra alatt le tudnám dolgozni egy teljes hét munkamennyiséget. De nem teszem, mert 'nem támogatott', és nem is igazán motivál semmi arra hogy igy tegyek, hiszen holnap, meg holnapután ugyanúgy le kell dolgozni ugyanazt a fostos 8 órát, 8 és 5 között, mert máskor nem lehet, vagy ha igen, akkor is elérhetőnek kell lenni 8-5, tehát csak magad alatt vágod a fát ha előre vag, utólag dolgozol.
Semmire se jó ez a 8 óra, ennek utoljára a mencseszteri szénbányákban volt 200 éve, hogy ne 16 órákban hajtsák agyon a szerencsétleneket, köztük gyerekeket. Látszik, hogy kb. ugyanott tartunk mentálisan, munkaszervezésben, mindenben.
Nah aki lepontozott azért, hogy Európában vannak olyan országok ahol heti 40 óra alatt van a munkahét az miért is tette? Sőt, olyan országok is vannak ahol a home offices melok aránya 20-25 %, az Eu atlag 10-15, nálunk meg asszem 5 % korul, a legutolsó háromban vagyunk. Nagysagrendileg ilyen számokra emlékszem a legutóbb olvasott cikkből. De hozzáteszem, hogy a 3 hónap munkanélküli támogatás is Eus rekord között van negatív értelemben. Faxa azert a hazai munkaerőpiac ? Kelet európa.. .
Aztan arra kíváncsi leszek, hogy a sok idecsabìtott kelet nagy akkumulátor meg egyéb nagy Ázsiai gyárban milyenek lesznek a körülmények. Szemely szerint én elég sok mindenben nyugat felé húznék, de hát sokaknak kelet most az új etalon. Hozzáteszem, hogy a példaként tekintett keleti országokban 10-12 óra az átlag munkaido , ezeket akarjuk követni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!