Mi értelme volt elmennem egyetemre ha aztán a diplomám miatt nem vesznek fel?!
A héten 2 állásinterjún voltam. Egyikhez se kell felsőfokú végzettség. Mindkét helyen kiemelték,hogy látják hogy van diplomám stb. És hogy miért nem a szakmámban helyezkedek el stb.
Komolyan, miért baj hogy tanultam?! Komolyan ekkora baj hogy diplomát szereztem? Egyetem alatt bárhová tudtam menni nem volt gond. Most hogy végeztem sehová nem kellek. Mit tegyek? De komolyan. Már olyan szinten frusztrál hogy a sírás kerülhet. És nem, nem bölcsész diplomám van.
"Nem sok céget ismerek, de elég hihetetlennek tartom, hogy az 5-6 körös interjút egy hónap alatt lezavarja egy cég. IT-n belül, ha rendes helyzer mész, akkor is simán van 2 hónap is."
Nekem összesen 2 hétig tartott elhelyezkedni diplomázást követően. Junior pozíciókra nem jellemző az 5-6 körös interjú. Nekem annyiból állt ahová felvettek hogy egy HR-es kört követően ahol tesztelték az angolomat és általános bemutatkozás rész volt (részemről és részükről) és elmondtam az igényeimet (ez volt kedden) rá 2 napra (csütörtökön) volt a szakmai interjú majd hétfőn hívtak hogy megfeleltem a szakmai interjún és reális a bérigényem, mikor alkalmas nekem kezdeni...
Nem volt semmi team-fit, logikai játék, szituációs játék meg ilyen időhúzó baromságok, elmondták nyíltan mit kell csinálnom, miről szól a projekt majd felmérték szakmai kérdésekkel és programozásos feladatokkal hogy tudok-e egyáltalán kódot írni. Összesen 2 órát vett el az életemből. Pedig se nem KKV se nem egy noname kiscég, hanem egy tech szektorban elég komoly multi.
"Összesen 2 órát vett el az életemből. Pedig se nem KKV se nem egy noname kiscég, hanem egy tech szektorban elég komoly multi."
Az oké, hogy NEKED ilyen tapasztalatod van, de ettől ez még nem lesz általános. Van ahol 2 hét kell ahhoz is, hogy cégen belül a folyamatok lemenjenek, hogy munkába tudj állni, miután felvettek.
És junior-oknál se ritka a több körös interjú. Ez mindig attól függ, hogy mennyien jelentkeztek mennyi pozícióra. Ha 100 ember van 1 helyre, akkor ott 10 kört is tartanak a legjobb jelöltért.
"mondasz pár céget, ahol 10 kört is tartanak? Csak mert pl. egy Google-höz több millióan jelentkeznek évente és náluk is 4-6 kör a tipikus, 10-ről sehol nem hallottam még."
Tudsz olvasni? Neked nem interjúkban kellene gondolkodni, hanem középiskolába kellene beiratkozni.
Mint mondtam, nem rendszerről beszélek, hanem szélsőséges esetről, és én tudok a Google-nél dolgozó személyről személyesen, akinek kb. 20 körös interjúja volt, mivel 2 pozícióra hatalmas túl jelentkezés volt.
Ettől függetlenül az állításom nem az volt, hogy mi a "tipikus".
26-os hazudik, mondjuk en Microsoft-nal vagyok, de a Google-nel sem interjuztatnak senkit 20 koron keresztul, 10-en sem.
A tuljelentkezes lenyegtelen, mert van automata szuro, ami fix szamra szukiti le a jelentkezoket, ezutan veszi kezbe a HR a CV-ket, amit tovabb szukitenek es csak egy kis reszhalmaza jut el a hiring managerig, aki kivalasztja azokat, akiket interjuztatni akar.
" ahol élek ott NINCS olyan aktív munkalehetőség ahová felsőfokú végzettség kell!!!"
Miért? Amikor elkezdted az egyetemet, akkor még volt? Vagy mire számítottál??? Miért jártál egyetemre, ha tudtad, hogy nincs olyan munka csak 200 kilométerre?
"26-os hazudik, mondjuk en Microsoft-nal vagyok"
Jah, én hazudok, amikor te dolgozol másik cégnél és akarod megszakérteni, hogy az ISMERŐSÖMMEL mi történt. :DD
Felteszem szerinted akkor még a Föld is lapos, ha már ilyen okos vagy. :)
"A tuljelentkezes lenyegtelen, mert van automata szuro, ami fix szamra szukiti le a jelentkezoket"
Ez általánosságban nem igaz, cég és gyakorlatfüggő.
Tegyük fel, hogy entry level pozícióra keresel ember. Hogyan szűkítesz fix számra? Akik jelentkeztek valószínűleg mind diplomásak és mind tapasztalat nélküliek leszámítva a gyakorlatot.
Az alapján meg nem fognak elvetni jelentkezést, hogy nem első nap, hanem pl. harmadik nap jelentkezett valaki.
De még én is tudok olyan céget, ahol tök mindegy mennyien jelentkeznek, azt szépen egyesével átnézik.
Szóval itt megint csak te hazudsz.
"csak egy kis reszhalmaza jut el a hiring managerig, aki kivalasztja azokat, akiket interjuztatni akar"
Kivéve, ha nincs nagy különbség a jelentkezők között. Ez entry level-nél gyakori.
Akkor a különbségek bizony itnerjún dőlnek el.
"ez jó volt, de most már elég lesz :)"
Nem vicceltem, tényleg ismerek ilyen embert.
Bár 20 körösről tényleg csak egyszer hallottam, de 10 fölöttivel már többször találkoztam. Volt ahol ez attól is függött, hogy milyen fizetési igényed volt. Pl. a standard hiring process az náluk 5-6 volt pozíciótól függően olyan feltételekkel, amiket ők mondtak, de ha attól 20-30-40%-kal magasabb bért akartál, akkor mégegyszer lenyomtak ennyi kört, hogy kiderüljön, hogy ér-e annyit a tudasa az adott jelöltnek.
Ez pl. rokonnal történt, aztán persze megkapta a kért bért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!