Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Visszamennétek a helyemben...

Visszamennétek a helyemben tanítani?

Figyelt kérdés

2020ban elhagytam a tanári pályát, még pályakezdőként. Azóta kb havonta 550-et keresek (nettó, ebben benne van a főállásom és egy kis mellékes), ha maradtam volna a pályán, akkor most pont a felét (260 körül) kapnám. Nekem csak a fizetéssel volt bajom, minden mást imádtam a tanárságban, diákok is szerettek. Most szeptember közeledtével egyre inkább gondolkozok, hogy milyen jó lenne az értelmetlen multis munkámat visszacserélni a tanári pályára. Kb. Havi 200 fix költségem van (hitel+rezsi), tehát első ránézésre nem lenne megvalósítható. Viszont gondolkoztam szolgálati lakásos megoldáson, ha a láthatásom 0 lenne, akkor gyakorlatilag ugyan annyi pénzem maradna meg, mint most (ki tudnám adni a lakásom drágábban, mint a törlesztő). Mit tennétek? Vagy várnátok 1-2 évet, hogy mi lesz ennek az egész cirkusznak a kifutása? Másrészt ez a szolgálati lakás általában "valamit valamiért", tehát vagy olyan helyen van, ahova senki nem szeretne költözni, vagy olyan iskolának, ahol nem szeretne senki tanítani.

Kérdés tehát: pénz vs. munka, amit szeretek csinálni. Független vagyok, család nem téma.

2023. aug. 13. 09:32
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
18%

A kötelező minimum az olyan 209 000 Ft a bértábla szerint, ha jól tudom. Mi biztosítja hogy te 260-at kapnál minimum?

"ha a láthatásom 0 lenne"

Ez mit jelent? Miféle láthatás?

Nekem ezzel a szférával az egyik legnagyobb bajom, hogy rengeteg embert diszkriminált, és még a kollegák sem álltak ki azok mellett, akik nem akarták a cvd oltást, akiket kirúgtak emiatt.

A diákokra maszkot kényszerítettek.

Büszkék arra, hogy a teljes tanári kar be van oltva, ki is írták a honlapjaikra.

Most ugyanezek vannak ott. Te akarnál ilyen emberekkel érintkezni? Én nem!

2023. aug. 13. 09:37
 2/13 anonim ***** válasza:
83%
Egyébként egyházi és alapítványi iskolákban többet is fizetnek.
2023. aug. 13. 09:37
 3/13 A kérdező kommentje:
Lakhatás, autocorrect. Ez az alusisakos covid dolog pedig nem értem, hogy jön ide.
2023. aug. 13. 09:38
 4/13 A kérdező kommentje:
2-es: nem igazán. Minimálisan esetleg (van mindkét helyen ismerősöm), de nem nagyságrendileg.
2023. aug. 13. 09:39
 5/13 anonim ***** válasza:
67%

4: Érdekes, pedig úgy tudtam.

3: Az, hogy embereket kirúgtak, elvették a megélhetésüket, és ebben a többi tanár tettestárs, az teljesen konkrét, és bűncselekmény.

2023. aug. 13. 09:42
 6/13 anonim ***** válasza:
70%
A multiknál általában dinamikusan nő a fizetés, van egy évi fix béremelés (ami jóval meghaladja az inflációt), plusz előléptetés attól függően mennyire hosszú a nyelved/ mennyire vannak megelégedve veled. Erre még rájön a bónusz, ami cég függő, mikor és mennyit kapsz (de jó szokott lenni). Ezzel szemben mit kínál a tanári pálya? Semmit. 20 év gürizés után, ha még bírod, akkor elérheti a fizetésed a nettó 400 ezret. Szép dolog azt ígérni hogy a pedagódusok bére x év múlva elérheti a diolomás átlagbér 70-80%át (ami egyben szomorú, vicces és megalázó, mivel a tanároknak is van legalább egy diplomája), de valójában sosem fogja elérni, pont azért amit az elején írtam, sőt, ahogy telnek az évek, úgy nyílik egyre jobban az olló
2023. aug. 13. 10:01
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Szintén pályaelhagyó pedagógus vagyok (nem most hagytam ott a pályát, hanem évekkel ezelőtt) azt mondom: nem mennék vissza. Én is szerettem tanítani, de a fizetés, a megbecsülés, a társadalmi elismerése a szakmának 0. Egy sereg ingyen-munkát akasztanak a nyakadba, beküldenek olyan órákra, amihez közöd nincs, vesződhetsz a papírmunkával.

A gyerekekkel nagyrészt nincs baj, a szülőkkel viszont sokszor igen csak sok a probléma.

Arról nem is beszélve, hogy az általad elképzelt szolgálati lakást nem nagyon adják egyik állásnál sem.

Én a helyedben nem mennék vissza, értem a nosztalgiádat és romantikus elképzeléseidet a tanításról, de szerintem csalódnál.

2023. aug. 13. 10:35
 8/13 anonim ***** válasza:
77%
Mindenképpen visszamennék a helyedben, nekem is az éhezés és a szegénység a hobbim.
2023. aug. 13. 10:58
 9/13 anonim ***** válasza:
81%
Hülye lennél visszamenni. Tarts pár magánórát, hogy hódolhass a szenvedélyednek, mert tényleg szeretsz a nebulókkal foglalkozni, de ne szúrd el az életed.
2023. aug. 13. 11:44
 10/13 anonim ***** válasza:
76%

NEM!!

Ne csinálj butaságot!!

De a jelenlegi munkád mellett vállalhatsz nyugodtan magántanítványokat vagy kialakíthatsz tanulócsoportot, online oktatás stb., amivel kielégítheted a tanítási vágyaidat anélkül, hogy megszpatnád saját magadat....

2023. aug. 13. 14:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!