Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Fizetésed (párod fizetése),...

Fizetésed (párod fizetése), mennyire követi az elmúlt évek emelkedő árait, az inflációt, mennyivel élsz/éltek rosszabbul, mint évekkel ezelőtt, váltottál állást ez miatt, tervezed/szeretnél váltani?

Figyelt kérdés

2023. aug. 5. 19:27
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
96%

Nekünk is visszaesett az életszínvonalunk. Sajnos nem követi a bevételünk az áremelkedéseket. Természetesen, szám szerint többet keresünk kicsivel, mint pár évvel ezelőtt, de a vásárlóértéke még így is jóval kevesebb.

Öt fős családunk. Értem, vannak, akiknek jól megy a szekér, de mi vérlázítónak tartjuk, hogy egy hétvégi bevásárlásra otthagyunk 30-50 ezer forintot és lényegében semmi luxus dolgot nem veszünk. Na jó, 50 ezres számlánál már jégkrém és mondjuk egy grillcsirke is benne van a költségben. (legutóbb 4600 Ft volt a grillcsirke, ami nem is volt nagy, innentől kizárólag itthon fogunk csirkét sütni) Hétköznap kenyéren kívül alig vásárolunk.

Nemrég, fél év után, megengedtünk magunknak egy mozizást (normál 2D), popcornnal, üdítővel, majd utána egy-egy hamburgermenüt a MC-ben. Ez a hétvégi program ~30 ezerrel könnyítette meg a pénztárcánkat.

Nyári szünet van, de idén táborra és nyaralásra sem futotta. Tulajdonképp, nyaralni (Balatonon) a Covid előtt voltunk utoljára. Nyári táborra eddig még telt, mármint nyaranta 1 hét, pl. Zoo tábor. Idén már nem fért bele. Itthon vannak a csemeték, de különösebben nem mennek/megyünk sehová, legfeljebb ingyenes programokra, vagy csak sétálni. De persze ezeknél is van némi kiadás, étel, ital, fagyi, stb.

Az iskolakezdés kiadásait is jóval komolyabban be kell terveznünk, nem lehet spontán vásárolnunk, ha megtetszik valami, amire még szükség is lenne. Idén csak a legszükségesebbeket vesszük meg, a többit majd ősszel, ha kell még valami.

Kamasz csemetéink nehezen viselik, megértik, de mégsem értik meg a takarékosságot. Nagyon szívükre veszik, hogy nem kapnak új ruhákat, új cipőt, stb.. Mi is érezzük, hogy van, akiknek jól megy. Nem egy iskolatársuk, barátjuk posztol nyaralási fotókat, Párizsból, Londonból, még Japánból is, ilyen-olyan tengerpartról...

Ötvenes házaspár vagyunk (nekem második házasságom), már nem ugrálhatunk egyik munkahelyről a másikra, és nem is bírunk már bármilyen állást elvállalni, tagadhatatlan, már nem vagyunk huszonévesek fizikailag. Manapság a szakmai tapasztalatot nem fizetik meg, inkább csak kihasználják. Pocsék helyzet, amikor fiatalok voltunk az volt a szöveg, meg kell mászni a ranglétrát, majd idősödve feljebb kerülünk/kerülhetünk az akkori vezetők helyére. Erre most, mi a helyzet? Fiatalokat ültetnek a vezetői székekbe tapasztalat, szakmai tudás nélkül, mi pedig örüljünk, ha van egyáltalán munkánk. :-(

2023. aug. 8. 15:32
 12/18 anonim ***** válasza:
72%

Mondjuk a világ változik, amihez az 50 évesek nagy része nem tud alkalmazkodni... Nyelvtudás, alapvető informatikai ismeretek nélkül csak, mert megöregedtél, nem jár a vezetői állás.

2023. aug. 8. 17:08
 13/18 anonim ***** válasza:
96%
12# Speciális informatikai területen dolgozom. A fiataloknak, akiket kineveztek vezetőnek, lövésük nincs semmiről. Nincs szakmai tapasztalatuk, nincs vezetői tapasztalatuk, szociális érzékük végképp nincs. Úgy fogalmazott egyik kollégám: "Családos felnőtt embereket akarnak irányítani, pedig épphogy túlvannak a kamaszodáson."
2023. aug. 8. 18:36
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

A munkajövedelmem növekedèse előző évhez képest:

2020: 23%

2021: 11,4%

2022: 22,3%

2023időarányos: 25,8%

2022-ben váltottam állást 34%-kal magasabb fizetésért, így reálértelemben nem csökkent a jövedelmem az inflációs sokk időszakában sem.

2023. aug. 8. 19:43
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Akkor biztos hülyék vezetik a céget és profit minimalizálása törekednek. 😉

2023. aug. 8. 21:29
 16/18 anonim ***** válasza:

Azt itteni válaszolók nem reprezenztatívek. Vagy hazudnak, vagy ritka helyen dolgoznak.

Én székesfehérvári multinál dolgoztam 10 évig. Amikor odamentem, a fizetésem versenyképes volt, tanári állást hagytam ott 2-szer annyi fizetésért. Megmásztam a ranglétrát, bár manager nem lettem, az nem is akarok lenni, de egy elég jó pozíciót sikerült elérnem a 10 év alatt. Emelgették is a fizetésem, de elég óvatosan, utoljára 2 éve. A legtöbb cégnél dolgozó kollégának még ennyivel sem. Válság van, örülj, hogy van munkád, ez a duma. Bár látom is, hogy sok embert leépítettek. Gondoltam máshol jobban megy, hát ha ennyire nem emelnek, akkor keresek máshol munkát. Székesfehérváron mindenhol máshol lehidaltak a fizetésigényemen.

Végül Pestre mentem, ott megkaptam a +20 %-ot, de mondták a kollégáim, hogy hülye voltam, hogy ennyiért elvállaltam. Férjem szintén székesfehérvári multinál dolgozik, 3 éve nem emeltek neki fizetést.

Én most itt Budapesten ezzel a fizetéssel elégedett vagyok. Viszont most jelentette be a vezetés, hogy sz..ban van a cég, az idén nem lesz fizetésemelés. Aha, szóval ez máshol is így megy. Bár itt most a kollégáim nagyon fel vannak háborodva, szerintem mindenki munkát keres.

Szóval fizetésemelést általában úgy tudsz kiharcolni, ha másik munkahelyet keresel. Sok ismerősömmel beszéltem erről, ez mindenhol így megy. Amúgy meg ha emelik az árakat, és hozzáemelik a fizetéseket is, akkor nem csináltak semmit, csak tovább generálták az inflációt, szóval azért ez nem így szokott ám működni. Persze van az a pont, amikor muszáj emelniük, mert különben mindenki elmegy, vagy teljesen motiválatlan marad, de azért az infláció +5 %-ot nem kéne készpénznek venni.

febr. 3. 22:56
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

"#11

Mondjuk a világ változik, amihez az 50 évesek nagy része nem tud alkalmazkodni... Nyelvtudás, alapvető informatikai ismeretek nélkül csak, mert megöregedtél, nem jár a vezetői állás."

Nem mondta a kommentelő, hogy nem változik, nem alkalmazkodik, ezt mégis miből gondolod? Te meg azt hiszed, hogy huszonévesen kiesel az egyetemről, és jár neked a vezetői állás?

Én most vagyok 50 éves, a főnököm meg 34. Egyébként nem igazán érdekel, ebből én nem csinálok problémát. De azt látom, hogy ő érzi magát kényelmetlenül emiatt, szóval ezért is nehéz 50 felett munkát találni, mert a többiek is érzik, hogy ez így nagyon nem oké. A munkához ért egyébként, és kedves is a srác, szóval engem nem zavar. De tényleg sok mindenhez jobban értek, mint ő, ezt egészen komolyan mondom. A számítógéphez is, hiába gondolod, hogy az ötvenesek nem tudják megtanulni, de meg tudják. Azért nekünk sem égett még ki az agyunk.

febr. 3. 23:01
 18/18 A kérdező kommentje:

Jómagam ötvenes gépész vagyok, 25 éve estin informatikát tanultam, majd a reklámgrafika, videografika felé mentem el, ami folyamatos továbbképzést kívánt. Olyan szakmai tapasztalataim vannak, melyeket a mai fiatalok el sem tudnak képzelni, hiszen ők, úgymond beleültek a készbe. Amikor, mi kezdtük, nemigen voltak kialakult gyakorlatok, magunknak kellett mindent kitalálni, kialakítani. Majd ezekre az alapokra épült fel a jelenlegi oktatás, amit a fiatalok készen kapnak. Most pedig itt a mesterséges intelligencia, ami még egyszerűbbé, még felületesebbé teszi (majd) a munkájukat. Amit, mi a programozástól, az aprólékos feldolgozásig, kreatívan a kialakításig mindent elvégeztünk, azt most ők akár beírhatják, bediktálhatják az MI-nek és az megteremti helyettük. Vagyis pár év és már semmilyen szakami ismeretre nem lesz szükségük.

Vezető beosztásban is voltam, de tegyük hozzá, a vezetőnek nem feltétlenül kell értenie az alatta dolgozók munkáihoz, neki a vezetés a feladata, nem a termelés, nem a létrehozás. Viszont egyetlen egy olyan főnököm volt, aki elismerte, ő nem ért a munkámhoz, nem is ez feladata. A reklámgrafikát rám hagyja, sőt, hagyatkozik az én szakmai véleményemre. Ám ez a főnököm görög származású volt. Magyarok között egy sem ismerte volna be / ismerné be ezt, legyen idős vagy faital! 🤔 A magyar főnökök jelentős része okoskodik, akkor is, ha nem ért hozzá. 😒 Én többek között ezért lettem inkább egyéni vállalkozó immár 10 éve.

febr. 13. 13:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!