Egy öt tagú család bevétele havi nettó 1,4 millió, ez milyennek számít, középosztály, vagy alsó?
#10 A középosztály nem azt jelenti, aki a mediánba tartozik! A középosztály egy társadalmi réteg, ami Magyarországon meglehetősen szűk. Azok tartoznak ide, akik nem gazdagok, de jól élnek, dolgozniuk kell, mert a befektetésekből még nem tudnak megélni, de nem kell számolgatniuk, spórolniuk és van számottevő befektetésük is.
Az pedig 5 fős családnál bőven több, mint másfél millió bevételt igényel.
Szerintem pedig az számít, hogy a 1,5 MFt
- egyrészt 5 felé oszlik, fejenként 300 eFt azért bőven nem nagy pénz a mai világban sajnos
- az igaz, hogy 1 házat kell fenntartani, a rezsi nem 2-3x annyi, mint egy egy vagy két fős háztartásban, viszont az étel valószínűleg igen, az pedig pont az alsó-középosztály kiadásainak döntő többsége.
- 3 fő keres az 5 főből, tehát 500 eFt nettó kereset fejenként nem lenne rossz, de két eltartott is van
Átlagosnak mondanám ezt úgy, hogy ketten élek a kamasz fiammal és az én fizetésem nyilván a havi bevétel, az egy főre jutó jövedelmünk egy 25%-kal több, nem érzem magunkat gazdagnak, csupán átlagosan, normálisan, a nagy országos átlagnál talán hajszállal jobban élünk, de ennyi.
Van ugyan megtakarításom, nincs hitel stb- de azért ez nem a Kánaán :)
Alsó.
Még akkor is így lenne, ha csak ketten keresnének, de ez ífy nagyon kevés.
#15 Egy nagy francot! Fejenként 280 az sehol nincs a középosztály tetejéhez.
Nagyon el vagy tévedve, ha azt hiszed, hogy ilyen jövedelemből a gyerekeknek lakást lehet venni. Két autó csak úgy jön ki, hogy két kisebb, olcsóbb fenttartású kocsiról van szó. Éves nyaralásra is csak spórolósan lehet elvinni egy 5 tagú családot ennyiből.
Mi a feleségemmel ketten ennyit keresünk, gyerek nincs és így kapaszkodunk kb a középosztály aljába.
Én tudom, hogy sokan keresnek vacakul és egy nettó 200 ezres fizetéssel hatalmas összegnek tűnik az 1,4 millió, de hidd el, nem az. Legalább is luxust nem kapsz érte, csak egy normális, élhető életet.
@16
"ha azt hiszed, hogy ilyen jövedelemből a gyerekeknek lakást lehet venni"
Nem is ebből kell, hanem a megtakarítások befektetéssé alakításával képzett, kamatos kamatokkal növekvő vagyonból.
@18
Te úgy gondolod, én meg másképp.
Ám, mivel a jövőnket a gondolataink formálják, az eredményeink is teljesen különbözőek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!