Mekkora havi bevételnél hívunk egy háztartást középosztálybelinek?
Tudom ezt sok minden befolyásolja,ám nagyjából hol húzódik a határvonal egy alsó,és egy középosztálybeli hàztartás között?
Na és az alsó,és felső osztályok?
Az alsónál milyen átmenetek vannak?
Valaki ezt elmagyarázná "móricka" nyelvem,hogy értsük?
Nyugati értelemben vett középosztály az itt körülbelül a 100M feletti családi ház, két modern autó, évi 2 külföldi nyaralás, egészséges befektetések amikből a gyerekeknek lesznek lakásaik, stb. Ezt itthon felső-középosztálynak nevezik.
Ehhez 2M körüli havit mondanék.
A normál középosztály (ami nyugaton már az alsó osztályt súrolja) olyan 1M körüli háztartási bevétel, 50-70M lakás, 1 autó, 1 nyaralás, mérsékeltebb befektetések
Az alsó középosztály kb minden ami ez alatt van.
A 2021-es KSH adatok szerint az egyes kvintilisek éves átlagjövedelmei az alábbiak:
1. ötöd: 1130 ezer forint
2. ötöd: 1600 ezer forint
3. ötöd: 1963 ezer forint
4. ötöd: 2529 ezer forint
5. ötöd: 4918 ezer forint
Átlagos nettó vagyon
1. ötöd: 2,2 millió forint
2. ötöd: 11,2 millió forint
3. ötöd: 21,5 millió forint
4. ötöd: 40,7 millió forint
5. ötöd: 126,1 millió forint
#1 Felsőosztály havi 1 milliós háztartási jövedelemmel? Ne nevettess! Attól, hogy neked minimálbérre a havi 1 millió csak álom, attól az még fényévekre van a felsőosztálytól.
Asszonnyal ketten keresünk havi 1,5 milliót és kb a középosztály alját karcoljuk. Ha lenne gyerek, akkor még azt se.
Felsőosztály az valahol havi 20-30 milliónál indul és nem munkából, hanem befektetésből és osztalékból.
4
Ezt nem tudom minek raktad be. A középosztály nem a társadalom közepét jelenti!
“4
Ezt nem tudom minek raktad be. A középosztály nem a társadalom közepét jelenti!”
Nem írtam, hogy a középosztály a társadalom közepe, az egyfajta hallucináció lehetett a te oldaladon…
Konkrét adatokat másoltam ide, ami bemutatja öt kvantilisre tagoltan a jövedelem és vagyon eloszlását Magyarországon, amely adekvátabb válasz a feltett kérdésre a sok elvont vagy saját vélekedésből előrángatott laikus “középosztály definíciók”-nál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!