Egy irodában vagy home officeban dolgozva vagy hatékonyabb?
Az irodában folyton odajöttek a nyűgjeikkel, alig tudtam haladni a dolgaimmal, folyton félbeszakítottak.
Tudom, írtad hogy sír a gyerek részt hagyjuk ki, de az az igazság, hogy attól jobban tudok haladni, mint amikor bent odajönnek hozzám beszélgetni. Pedig egy légtérben vagyok a másfél évessel.
Én home officeban.
Irodában rengeteg munkatárs van. Sok emberrel beszélgetsz, tartasz pár kávé szünetet, közös ebéd ami 30 perc helyet véletlenül 1.5 órára nyúlik el stb... Tehát az irodai létezés annyira nem produktív.
Otthon pedig leülsz reggel 9-kor aztán pici szünetekkel végig csinálod a napot.
Meg otthonról nagyobb eséllyel túlórázol. Hiszen ha bent vagy az irodában, akkor még haza kell menned és tudod, hogy az még 30-40 perc, így benned van, hogy minél hamarabb el kéne indulnod.
Home officeban viszont sokszor lazán ledolgozol még a +15 percet és ha olyan a feladat, hogy érdekel vagy nem akarod elhalasztani, akkor akár + 1-2 órát is simán. Meg persze ha este 10 kor jut eszedben a megoldás egy problémára, amivel egésznap szórakoztál, gyorsan leülsz a gép elé és megoldod 10 percben.
Tehát a home office sokkal produktívabb. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
(Nekem konkrétan volt olyan, hogy esete 10kor eszembe jutott valami és kb hajnali 1ig dolgoztam. Persze a másnapot picit lazábbra vettem, de még így is bőven túlteljesítettem.
Közben meg vannak olyan emberek, akik belövik, hogy az adott napon mennyi munkát kéne elvégzeni. Ha ez 4-6 óra alatt meg van, akkor a hátralévő időben már csak youtube, netflix, főzés stb...-t csinálnak. Lényegében bármit ami nem munka, de azért néha megmozgatják az egerüket.
Szóval maximálisan ember függő. Van akinek kell az a tudat, hogy látják a munkatársak és egészen ciki lenni ha a főnök szeme láttára megnézne Netflixen egy 1,5 órás filmet. Viszont otthon lazán bele fér neki ez.
Én lelkiismeretes vagyok meg friss vagyok a szakmában, így mindent tanulásnak fogok fel. Ezért én otthon nagyon produktív vagyok.
Homeoffice. Soha többé nem is akarok visszamenni irodába.
Itt ha akarom, már fél nyolckor leülök. Sokkal jobb a motivációm is, hogy a fejemre teszem a zenét és nem zavar senki, nem jönnek oda 10 percenként a kollégák cseverészni és nem kell velük folyton kimenni kávé meg cigiszünetre (nem dohányzom). Ja és igen, ha mondjuk vacak idő van odakint és nincs kedvem kimozdulni, akkor simán leülök este is még akár 1-2 órát melózni.
Ja, és persze megspórolom a napi ingázást, bár ennek azért hátránya is van, mert homeoffice óta szedtem magamra pár kilót, mert régen tavasztól őszig biciklivel jártam melóba.
Érdekes, hogy mindenki azt mondja home office-ban. 5 éve feltetted ezt a kérdést, akkor azt írta mindenki, hogy otthon úgysem dolgozik senki.
Pedig nekem is az a véleményem, hogy otthon jobban tudok dolgozni. Pláne, hogy mostanában az irodákban open air office van, ami azt jelenti, hogy 100-an ülnek egy légtérben. Valaki mindig beszélget, ha más nem hát munkaügyben telefonálgat, és ez nagyon zavaró.
Az is igaz, hogy sokat trécselünk a kollégákkal, kijárunk kávézgatni, és a munkaidő lejártával rohanunk haza, míg otthon simán ráhúzok én is, ha kell.
Sajnos ezt a munkaadók még mindig nem sok helyen veszik figyelembe, pedig ők is spórolnak a rezsin meg a bejárási költségeken, meg elég lenne a kisebb iroda is. Mégis sok helyen még mindig ragaszkodnak a jelenléti munkához. (Nyilván olyan munkáról beszélek, amit otthonról is el lehet végezni.)
Sajnos sok a begyepesedett munkaadó, ahol a főnökség azt hiszi, jobban dolgozik az ember, ha mikromanagement van. Pedig egy fenét!
A homeoffice a legtöbb esetben win-win szitu, a cégnek és a dolgozónak is megéri. Én és a feleségem mindketten itthonról dolgozunk, mondjuk olyan munkakörben, ahol akkora a munkaerőhiány, hogy a munkáltató nem diktálhat ilyenekben. A feleségemnél is eredetileg az volt, hogy hát be kéne járni havonta párszor, ő meg azt mondta, hogy nem. Már egy éve dolgozik ott és eddig egyszer volt fent, akkor is csak csapatépítőn.
Amúgy a legjobb munkahely az, ahol eldöntheted bejársz-e vagy sem.
Egyértelműen otthon és kb le is írták előttem miért.
Néhány apróbb plusz szempont.
A COVID alatt vált számomra világossá az ami előtte is körvonalazódott bennem: képtelen lennék és nem is akarok többé sétatávolságon túl dolgozni. Szóval ha be kell járni néha, akkor se legyen túl messze. Nekem óriási mértékben rontja a közérzetemet és ez által a hatékonyságomat bármilyen ingázás.
Aztán még egy. A fakultatív iroda alatt jöttem rá, hogy ez az én világom. Ha valakivel találkozni akarok, bent lenni élőben egy meetingen, vagy ott van a 100-ból 1 eset amikor mégis kevésbé érzem magam hatékonynak itthon, akkor jó, ha van hová bemenni.
Szóval jó ha van iroda, de legjobb ha közel, kellemes helyszín és csak egy lehetőség a bejárás.
Szeretem a co-working helyeket is. Amikor iroda sem volt nyitva és a lakásomban is munkálatok folytak, akkor szoktam oda, de néha azóta is visszájárok.
Számomra egyébként az is elképesztő, hogy hatékonyságról beszélgetek, és nem csak itt.
A HO előtti időkben engem is csak a lógós izgatott.
Kellett ez az időszak ahhoz, hogy mentálisan megérkezzek a munkába. Sokkal egészségesebb a hozzáállásom az egészhez, fókuszáltabb vagyok és könnyebben szét is tudom választani a "zavar X kolléga" jellegű dolgokat a valóban fontos, szakmai vagy életmódbeli kérdésektől.
Én nagyon hálás vagyok minden nap, hogy így alakult az elmúlt pár év.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!