Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A szocializmusban egy építészn...

A szocializmusban egy építésznek és egy segédmunkásnak ugyanannyi volt a fizetése?

Figyelt kérdés
Egyik rokonom vezető építész volt a gyáévnél, egy 55 m2-es panelban lakott és ő is 5 évet várt míg kapott egy wartburgot. Egy igénye volt csak hogy fehér legyen de végül más színűt kapott.
2023. máj. 2. 08:38
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
Én a 10 havi járulékom miatt nem aggódok mert a fzetéseimet rendre átutalták,a tb jogviszony igazolással meg a neak bejelentésével is bizonyítani tudom, hogy munkaviszonyan álltam és dolgoztam is (nem szabadságon voltam). Innentől a munka törvénye a munkáltatót kötelezi minden egyébre és majd szépen behajtja rajta az állam csak idő kérdése (1-2 év.)
2023. máj. 5. 08:22
 22/29 anonim ***** válasza:

"Nekem meg 10 havi járulékot nem fizettek be se nyugdíjat!

Ettől még a dolgozót hátrány nem érheti. Gond akkor van, ha nem jelenti be a munkaviszonyodat, nagyobb gond pedig akkor, ha a havi 08-as bevallásokat nem nyújtja be a részedre számfejtett és kifizetett béredről. A legnagyobb gond pedig az, ha nem fizeti ki a béred. Minden más lényegtelen.

"A feleséged 60 napig jogosult követelni a bérét!"

Tévedés. 3 évig követelheti.

"A Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervnél járt már?"

Szerinted? Vártuk a sült galambot? A panasz alapján az addig elmaradt bérét másnap rendezte, aztán kezdődött minden előlről. A történet hosszú és bonyolult sok-sok csavarral, a lényeg, hogy nem értünk a végére és már nem is fogunk. Munkáltató megszüntette a vállalkozást (vagyon nem volt, mindent bérelt), majd fogta magát és 2 év múlva meghalt. Nincs senki, akin be lehetne hajtani.

"Oda kell figyelni nagyon, és nem hinni az ígérgetéseknek!"

Ezt könnyű így kimondani, de a gyakorlat másképp működik.

"Jogi gyakorlatot megismerni és a hozzá kapcsolódó dokumentumokat is mindenkinek a saját érdekében!"

Nyugi, ezzel sosem volt gond.

"A feleséged mikor látott hivatalos nyomtatványbolti munkaidő nyilvántartást?"

A nyomtatványbolti munkaidő-nyilvántartás az nem "hivatalos". Csak egy ajánlás. A munkaidőt alapból a munkáltató tartja nyilván, amit megtehet teljesen kötetlen formában. Még az is egy hatalmas tévedés, hogy kötelező aláírnia a dolgozónak azt. Nem kötelező, de bevett szokás, mert ha nem stimmel valami, akkor rögtön tudja a dolgozó jelezni, így utólag nincs reklamáció és nem kell az egész cég bérszámfejtését utólag módosítani. A munkaidő-nyilvántartásból meg kell tudni állapítani a munkaidőt, a szabadságolásokat, mindent, ami a munkaidőt érinti, valamint azt, hogy a munkaközi szünetet kiadták a dolgozó részére.

Amiből a dolgozó értesül a helyes nyilvántartásról, az a számfejtett béréről kiadott "bérlap". Ha ott nem egyeznek a dolgok, megy és jelzi a munkáltatónak.

"miden nap jelentkezzen be a munkahelyéről videón"

Ezen jót mosolyogtam...

De azért köszi, hogy próbálsz "terelgetni".

"08-as bevallást a munkáltatónak midnen hónapba be kell adnia tizedikéig és 5 napon belüla járulékot is be kell fizetnie, a munkabért az MT. szerint legkésőbb hónap 10.ig ki kell fizetnie!"

Oké. És? Nem fizette ki. Ennyi...

08-as bevallást akkor kell benyújtani, ha kifizette a dolgozó bérét. Ha elmaradásban van, akkor nincs mit 08-ason bevallani, nem is lehet ki nem fizetett bérről 08-as bevallást benyújtani. Azt majd akkor kell, ha utólag rendezi. Ha soha nem rendezi, akkor nem lesz róla 08-as bevallás beadva.

"Ok ettől szerződésbe bárhogy el lehet térni nade akkor azt meg a feleséged elolvasta megértette aláírta..."

Ettől eltérni nem lehet szerződésben sem. Tárgyhót követő hó 10-ig bérfizetési kötelezettsége van a munkáltatónak. Pont.

Most komolyan... nem érted? Volt egy munkahely, ami szabályosan működött. Majd jöttek az anyagi gondjai és nem tudott fizetni a dolgozóknak rendesen. Elmaradozott, később fizetett, majd egyáltalán nem tudott. A probléma elől úgy menekült el, hogy gyorsan megszüntette a céget. Vagyon nem volt, amiből be lehetett volna hajtani. Majd évekkel később a cég volt tulajdonosa meg is halt.

"Járulékadat kivonatot le kell hívni adott hónap huszonkettedikén legkésőbb, mert akkorra már látszódnia kell, ha fizetett járulékot!"

Járulékadat kivonat nincs azokra a hónapokra, melyekre nem fizette ki a bért. Fentebb már említettem, hogy miért.

Semmi jelentősége, hogy befizette a járulékot vagy sem, mert a dolgozónak ahhoz nincs köze. Készfizető kezesként felel a munkáltató a dolgozó béréből levont közterhekért, ami annyit jelent, hogy ha nem fizeti tovább az államnak, attól a dolgozót még hátrány nem érheti, azt a munkáltatón fogják behajtani. A dolgozónak fogalma nincs (sehol nem tudja lenyomozni), hogy a munkáltató befizette vagy sem a tőle levont közterheket, mivel köze sincs hozzá. Lásd fentebb leírtak miatt.

Mivel ki sem fizette a szóban forgó béreket a munkáltató, ezért járulékfizetési kötelezettsége sem keletkezett az állam felé, mivel 08-as bevallások sem érkeztek arra az időszakra.

2023. máj. 6. 04:26
 23/29 anonim ***** válasza:

Értem, csak én meg egy járulékcsalásra szakosodott bűnszervezetnek dolgoztam kb 7 évig, és nálam is az elején minden szépen ment a covid óta gatyásodtak le, viszont én nem maradok csöves munkáltatónál. Meg olyannál sem ahol nem érzem jól magam!

Több mint 30 munkahelyem volt már és az első öt után megtanultam, hogy sosem kifizetődő a hűség!

Továbbá tavaly karácsony előtt hoztam egy újabb alapelvet igy 40 évesen!

Többé nem dolgozom decemberbe, és nyáron sem minimum egy hónapig!

Ennyi! Majd megoldom vagy megoldja az élet!

2023. máj. 9. 14:52
 24/29 anonim ***** válasza:

"attól a dolgozót még hátrány nem érheti, azt a munkáltatón fogják behajtani."

Nem vitázni akarok, de érhet hátrány és ér is!

Pl: bukod az álláskeresési járadék összegét...

Mire behajtja az állam a járulékot addigra simán kifutsz a jogosultságot megelőző és a járadékra jogositó időszakból!

Ez most bruttó 7700 ft / napot jelent hivatalosan 90 napra.

Azaz kb bruttó 700 ezer forintot máris buktál, amennyiben nincs se rózsaszin kiskönyv se tb jogviszony igazolás, csak a neak-nál van ott van max a bejelentés.

Senki soha nem fogja behajtani ezt az összeget amire jogosult lettél volna járadékként mint egykori munkavállaló, mindez azért mert a munkáltatód "elszegényedett", vagy meghalt (ha igaz)!

2023. máj. 9. 15:00
 25/29 anonim ***** válasza:

""attól a dolgozót még hátrány nem érheti, azt a munkáltatón fogják behajtani."

Nem vitázni akarok, de érhet hátrány és ér is!

Pl: bukod az álláskeresési járadék összegét..."

Mekkora tévedésben vagy.

A levont közteher a munkáltató adószámláján könyvelődi fel, mint kötelezettség, méghozzá egy összegben. Ha 1200 dolgozója van, az 1200 dolgozótól levont közterhet egy összegben vallja be és úgy is könyvelik fel az adószámlájára.

Bukni akkor bukik a dolgozó, ha a bért nem fizeti ki a munkáltató. Nem akkor, ha kifizeti ugyan, de a belőle levont közterhet nem fizeti tovább az államnak. Ugyanis minden ellátás a dolgozónak kifizetett jövedelem után jár. Bevallani is csak akkor lehet, ha kifizette a munkáltató, nem elég, ha csak számfejtette.

"Senki soha nem fogja behajtani ezt az összeget amire jogosult lettél volna járadékként mint egykori munkavállaló, mindez azért mert a munkáltatód "elszegényedett", vagy meghalt (ha igaz)!"

Nem tudom miről beszélsz, de láthatóan kevered a szezont a fazonnal.

Miért ne lenne igaz az, hogy meghalt? Milyen alapon vonod kétségbe azt, amit leírtam?

Nem azért nem lehet behajtani, mert meghalt, hanem azért, mert a cégnek nem volt vagyontárgya, amiből behajtható lett volna, továbbá olyan gyorsan szüntette meg a vállalkozást, hogy még idő sem volt érdemben intézkedni.

Mire a jogi herce-hurcát végigviszed, évek telnek el eredmény nélkül.

Ismered azt ugye, hogy "jár, de nem jut..."

2023. máj. 10. 16:10
 26/29 anonim ***** válasza:

"Nem azért nem lehet behajtani, mert meghalt, hanem azért, mert a cégnek nem volt vagyontárgya, amiből behajtható lett volna"

Ez sem véletlen ám :D az utóbbi 5 évben nálam az ilyen "munkáltatókat" (cégeket) eleinte 10 havonta a végére már 3 havonta váltogatták.

Nálam is mondhattak volna bármit az ügyvezető(k)ről, úgyse tudtam volna ellenőizni!

Kijöna tavalyi adóbevallás az éves jövedelmem negyedéről, és van 40 napom leokézni...

Az adó 1% ot se tudom normálisan felajánlani emiatt a szerencsétlen rákos gyerekeknek...

Plusz a hülye állam is csak a pénzét kergeti évekig, aztán miért növekszik az államadósság meg miért nincs pénz!

Pont az ilyen (kitervelt) "véletlenek" miatt!

2023. máj. 11. 10:04
 27/29 anonim ***** válasza:

Ja még mielőtt reménykednél, a fővállalkozó ugyanúgy él és virul, már a tavaly novemberi alvállalkozóját (munkáltató) is elsüllyeesztette, és új embereket vett fel azoknak a helyére akik felmondtak és kiszálltak ebből a törvényesített rablásból!

Az újak meg várják hóvégén a bérükkel a borítékot (már a bérátutalás is divatjamúlt azóta).

Majd jövőhónapba is ráhúzzák vmi naívra az öltönyt meg a lakkcipőt aztán körbeadják mint az "új munkáltató ügyvezetőtjét", aki körbejárja az össze alkalmazottat, kezet fog velük és gratulál a munkájukhoz aztán soha a büös életbe nem látod többet.

Gondolom a színészi teljesítményért meg a "titoktartásért" kap vagy 8-10 milliót aztán csumi ő ott se járt a papír meg elbír bármit, akár még egy gépen fekvő személyes adatait is, amire majd három év múlva fény derül talán.

2023. máj. 11. 10:13
 28/29 anonim ***** válasza:
A mi esetünkben nem volt "váltogatás". A feleségem 12 évet lehúzott ott, ugyanannál a cégnél. Tehát nem céggyártásról beszélhetünk, meg csere-berékről, alvállalkozókról...
2023. máj. 12. 03:33
 29/29 anonim ***** válasza:

Tavaly júliusi munkáltatóm (aki cégestül eltünt októberre), még azóta se jelentett ki, és semmiféle kilépőpapirt nem adott, a fizetésemet is a következő munkáltató fizette ki miután aláiratott egy munkabér követelés átruházási szerződést...

Irtam már a NEAK felületén, hogy már december óta nem dolgozom sehol ugyan jelentsenek már ki a régen fleszámolt tavalyi munkáltatómtól.

Neak Válasza:

"- Illetékesség hiányában kérelmét továbbitottuk az illetékes kormányhivatalhoz"

Kormányhivatal Válasza:

Felszólitjuk, hogy igazolja jogviszonyát 30 napon belüli határidővel küldje be elektronikusan vagy postafiókra, a kilépőpapirokat, a rószaszin kiskönyvet, a jövedelemigazolást stb. Ellenkező esetben a rendelkezésre álló adatokból hozzuk meg a döntést amely ellen fellebbezésnek helye nincs.

Elmentek ti a p-ba!

Szóval itt tart a magyar közigazgatás...

Adóbevallást se adtam igy be, és egy percet nem foglalkozok innentől ezzel az egésszel...

2023. máj. 31. 00:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!