Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A szocializmusban egy építészn...

A szocializmusban egy építésznek és egy segédmunkásnak ugyanannyi volt a fizetése?

Figyelt kérdés
Egyik rokonom vezető építész volt a gyáévnél, egy 55 m2-es panelban lakott és ő is 5 évet várt míg kapott egy wartburgot. Egy igénye volt csak hogy fehér legyen de végül más színűt kapott.
2023. máj. 2. 08:38
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
100%

Apukám építész volt. 5 szobás kertes házban laktunk megyeszékhelyen, jó környéken. A házat apukám tervezte. A vállalatnak egy szuper nyaralója is volt a Balatonon, minden évben ott nyaraltunk. Igaz, anyukám vegyész volt, az is eléggé népszerű szakma volt akkoriban. Autónk mondjuk sokáig nem volt.

"Az országhatárokat nem léphette át egy átlagember, büntetés járt érte!"

Anyukám Olaszországban nyaralt a nővérével a 70-es években, majd apukámmal Németországban.

2023. máj. 3. 01:44
 12/29 anonim ***** válasza:
48%

Apám kőműves, Anyám varrónő volt.

Sokszor nyaralhattunk volna a Balatonon, mert a munkáltató vitte a dolgozók gyerekeit nyaralni. Apám cége lakásépítési, lakásvásárlási kedvezményt biztosított az első ház felépítéséhez, első lakás megvásárlásához bármelyik dolgozójának. Ők is kaptak lakásvásárlásra.

Én szintén a munkáltatómtól kaptam kamatmentes kölcsönt, hogy lakást tudjak venni.

Többször jártam annak idején külföldön, mint most.

Minden évben leugrottunk családostul fürdeni a Velencei-tóra.

Autónk egy darabig nem volt ugyan, de nem is hiányzott. Sokat kellett volna várni rá.

Gyerekként (14 éves koromtól) jártam bérbe szüretelni. Fizetést kaptam érte. Lett megtakarításom is.

A boltban mindent kaptunk, amire annak idején szükségünk volt. Amiről nem tudtunk, az nem fájt és nem is hiányzott (Milka csoki, gyümölcsízű sör...).

Kár fikázni az az időt annak, aki valószínűleg nem élt benne.

Nem gondolnám, hogy a mai világ azért jobb, mert sima saláta helyett már szívsalátát is tudok venni a boltban. :)

Ami abból az időből piszkosul hiányzik -> A LÉTBIZTONSÁG.

2023. máj. 3. 05:31
 13/29 anonim ***** válasza:

11 az építész meg a vegyész nem éppen átlagember, nem gyári melósok voltak, hanem értelmiségiek!

Mellesleg NDK volt nem németország (oda mehettek tanulmányi útra is, olaszország is kommunizmus volt 1991-ig csak nyugati)

2023. máj. 3. 09:29
 14/29 anonim ***** válasza:

Kelet és Nyugatnémetország enm ugyanaz volt az NDK-ban. A

Berlini fal megvan?

Még Orbán apánk is bontogatta serényen, ma azért tart ott ahol...

2023. máj. 3. 09:32
 15/29 anonim ***** válasza:
100%

"A boltban mindent kaptunk, amire annak idején szükségünk volt. Amiről nem tudtunk, az nem fájt és nem is hiányzott (Milka csoki, gyümölcsízű sör...).

Kár fikázni az az időt annak, aki valószínűleg nem élt benne."

Éltem benne, nem fikázom de nem is védem!

LÉTBIZTONSÁG?

Jah...

Ezalatt azt érted, hogy ha nem voltál kívánatos személy akkor egyre lejjebb és lejjebb kerültél munkaügyileg? De ha meg merted azt csinálni, hogy nem dolgozol akkor elvitt a rendőprség, vagy kaptad a tanácstól (kormányablak) a felszólítást hogy következő hónap elsején kötelező vagy megjelenni ezen és ezen a címen levő munkahelyen és munkába állni, vagy hatósági eljárás indul ellened közveszélyes munkakerülés miatt? (KMK).

LÉTBIZTONSÁG ma is van!

De nem visznek el kényszermunkára, neked kell jelentkezni szóval választhatsz, és ha úgydöntesz hogy a tartaléákaidból vagy befektetéseidből élsz abba sem szól bele a hatóság!

Sokan megélnek manapság is a háztájiból meg a minimálbérből, de mondok neked jobbat a saját példámon.

Már fél éve nem dolgozok és álláskeresésire mentem három hónapja, közbe meg építkezek...

Na ezt csináld meg a "RÉGI RENDSZERBE"....

2023. máj. 3. 09:41
 16/29 anonim ***** válasza:

Apósom meg szintentartó alkoholista 3 éve van nyugdíjig, már egy éve álláskeresésin van és lesz is még vagy 3 évig fixen :D

Ezt jelenti a "VÉDETT KOR"...

2023. máj. 3. 09:43
 17/29 anonim ***** válasza:

"LÉTBIZTONSÁG ma is van!"

Tényleg? Mert én nem találom sehol...

A feleségemnek jelenleg 800 ezer forint bérrel tartozik a munkáltatója (a volt munkáltatója), ahol 12 évet lehúzott. Szerinted mikor fogja viszontlátni? Szerintem soha. Ilyen régen nem fordulhatott elő.

Én a szociban többször váltottam munkahelyet mindenféle gond nélkül, sőt 1986-ban vállalkozást is indítottam. Meló mindig volt a rendszerváltásig, fejlődtünk (mint cég). Utána már csak csókosok jutottak munkához. Ha nem voltál csókos, fizetni kellett azért a tűzhöz közelieknek, hogy legyen munkánk és tudjak bért fizetni a dolgozóknak.

A KMK tudod miért volt? Nagyon lesarkítva azért, hogy mindenkinek legyen bevétele és ne a Te kecódat rabolja ki, vagy ölje meg a szomszédodat 500 forintért az, aki munkakerülő volt. Nem mondom, hogy teljesen jó megoldás volt, de működött. Ha hiszed, ha nem, régen is voltak háztartásbeliek, akik nem dolgoztak, hanem valaki eltartotta őket.

"Már fél éve nem dolgozok és álláskeresésire mentem három hónapja, közbe meg építkezek... Na ezt csináld meg a "RÉGI RENDSZERBE"...."

Ugye azt tudtad, hogy házépítésre köteles volt fizetés nélküli szabadságot biztosítani a munkáltató maximum 1 évre? A szociban. Ma már ilyen nincs, hogy köteles.:) ->

"A munkavállalónak - kérelmére - egy évig terjedő fizetés nélküli szabadságot kell engedélyezni, ha a munkavállaló magánerőből a saját részére lakást épít. A fizetés nélküli szabadságot az építési engedélyben megnevezett személy vagy helyette a vele együtt élő házastárs (élettárs) igényelheti."

2023. máj. 5. 04:54
 18/29 anonim ***** válasza:

"A feleségemnek jelenleg 800 ezer forint bérrel tartozik a munkáltatója (a volt munkáltatója), ahol 12 évet lehúzott. Szerinted mikor fogja viszontlátni?"

Nekem meg 10 havi járulékot nem fizettek be se nyugdíjat!

A feleséged 60 napig jogosult követelni a bérét!

A Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervnél járt már?

Oda kell figyelni nagyon, és nem hinni az ígérgetéseknek!

Jogi gyakorlatot megismerni és a hozzá kapcsolódó dokumentumokat is mindenkinek a saját érdekében!

A feleséged mikor látott hivatalos nyomtatványbolti munkaidő nyilvántartást?

Ilyet!

[link]

Ha nincsenek meg még ezek sem akkor miden nap jelentkezzen be a munkahelyéről videón (volt, hogy én is ezt csináltam), és ha ezen a gyakorlaton nem akarnak változtatni akkor másik helyet kell keresni.

Nem szabad benyelni a szabálytalanságokat, meg a jogsérelmeket, de ehhez ismerni kell a jogokat meg a szabályokat!

Téged mint mukavállalót is lebsznak ha késel egy órát hetente többször vagy nem dolgozol elég termelélkenyen nem?

Akkor így!

2023. máj. 5. 08:13
 19/29 anonim ***** válasza:

08-as bevallást a munkáltatónak midnen hónapba be kell adnia tizedikéig és 5 napon belüla járulékot is be kell fizetnie, a munkabért az MT. szerint legkésőbb hónap 10.ig ki kell fizetnie!

Ok ettől szerződésbe bárhogy el lehet térni nade akkor azt meg a feleséged elolvasta megértette aláírta...

Innentől mi a kérdés?

Senki sem fog helyette lépni az ő érdekében!

2023. máj. 5. 08:15
 20/29 anonim ***** válasza:

Ezeket amiket az előzőben írtam mind meg lehet nézni az ügyfélkapun! Járulékadat kivonatot le kell hívni adott hónap huszonkettedikén legkésőbb, mert akkorra már látszódnia kell, ha fizetett járulékot!

A "neak" honlapján meg a tb jogviszonyt ellenőrizni (bejelentés), mert annak már az első munkanapon élnie kell, még akkor is ha a munkaszerződés aláírására 30 napot ad a törvény.

2023. máj. 5. 08:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!