IT, pénzügy, egyéb ülőmunkák - hogyan töltekezel utána?
Leginkább azok válasza érdekel akik elég sikeresnek és elég kipihentnek érzik magukat, de minden válasznak örülök, a rossz példából is lehet tanulni.
Én évek óta, lassan egy évtizede küzdök ezzel: ülök, újabban sokszor állok, ami csak egy fokkal jobb, gép és 2-3 monitor mögött, be vagyok zárva, pörgetem az agyamat napi 8-10 órán át, heti 5 nap, plusz a fárasztó meetingek, call-ok, tréningek.
Mi az, ami ezek után pihenésnek nevezhető, és heti 2-2 napba belezsúfolható?
Én rengeteg mindennel próbálkoztam és leginkább a hiány és fáradtsagérzet ami maradni szokott vasárnap estére.
- Szellemi aktivitás, ülő dolgok kizárva, rosszul lennék ha még ma meg kéne néznem egy filmet
- Kirándulás: mire kizökkennék a darálóból, haza kell jönni
- Utazás: ugyanez, 1-2 éjszakára szállást foglalni, elutazni... több macera mint pihenés
- Sport: talán oké lehet de mi az a sport amit lehet csak hétvégente? És egész nap? Ha mást is csinálok mellette, megintcsak széttöredezik a nap... ha csak hétvégén érek rá, nekem tudok mással menni...
Gamerkedés, sorozatok, pia (már) nem érdekel.
Ja és hétvégente kéne megfelelni a szociális kötelezettségeinek ami nálam szintén egyre inkább off. Semmi kedvem ilyenkor még rokonoknál jópofizni, régi haverok után érdeklődni. Szóval az is egy aktus amit még ki kéne pihenni adott hétvégén belül.
Szerintetek?
Vagy aki alkalmas az ülőmunkára, az ezektől nem is szenved, igaz?
Részemről ez egy pályaválasztási kudarc amit persze belátok, épp azért akarok sokat és hatékonyabban dolgozni, hogy elegendő tőkét szerezzek valami máshoz. Addig kéne valahogy értelmesen tölteni az időt, ha ez egyáltalán lehetséges.
Arra is gondoltam már, hogy heti 7 nap dolgozni kéne és semmi mással nem foglalkozni a következő pár évben.
30-40 perc evezőpad szinte minden nap, közben meghallatom a napi híreket.
Ha rossz idő van fúrás faragás a műhelyben, ha jó idő van kertészkedés. Virágok, zöldségek gondozása. Nyáron kerti medence sötétedésig.
Többre nem is jutna idő.
IT szektorban dolgozom hosszú évek óta.
Itt mindenki úgy válaszol mintha a home office totál természetes lenne...
napközben edzések, munka közben kiugrom az edzőterembe elmegyek futni stb mindez ugye feltételezi hogy HO van vagy rugalmas munkahely
na nagyon okosok akkor kérdés!!
és aki irodai ülőmunkát végez, de totál merev időbeosztásban és HO KIZÁRT (egy nap se) és nincs olyan hogy kiugrok edzeni (még a 10 percre levő kisközértbe SE!!!) mert benn kell lenni, nem rugalmas, nem akkor jövök amikor akarok hanem tól ig totál mereven
és CSAK AZ UTAZÁS napi két óra (BKV) na az mit csináljon?
Azért én 5.30kor talpon vagyok minden nap hogy 1 órás zötyögés után halálpontosan beérjek mert 5 percet se néznek el....
na én mit tegyek?
És nincs állítható asztal meg ilyne szék meg olyan szék meg pihenőszoba meg babzsák fotel... semmi sincs. A 100 éves még a Kádár érából itt maradt irodai bútorok olyan székek hogy szétesik alattad stb...
És még mellé a remek bérezés, na abból aztán nem veszel kondibérletet....
NA? NEKEM MI A TANÁCS?
Utolsónak: nálam is 0 HO-val indult a "buli" 10 évvel ezelőtt, ebben is égtem ki teljesen...
De majd még reagálok, úgy látom voltak hasznos és érdekes válaszok, köszönöm :)
Mégegyszer köszönöm az összes választ, szuperek vagytok! Természetesen jöhet még.
Összegezve a válaszokat:
- lokáció, bejárás - szerencsés is vagyok, meg nem is. alig kell bejárnom, de másik városban van a cég (korona alatt váltottam, elszámítottam magam, mégiscsak lett "visszatérés".) amikor bemegyek, ott éjszakázok előtte, így talán kevésbé éget ki, no meg nem is járok be már annyira, mint a próbaidő alatt.
- futó- és evezőpad: komolyan megfontolandó, leginkább call-ozáshoz :) valahogy azt is elfogadottá kéne tenni, hogy az ember séta közben tárcsázik be teams-re, nekem sokkal jobban menne.
- work/life balance: ezek nagyon érdekes dolgok, nekem pl. van hogy pont szinte az "ágyból kikelve" esik jól, egyből belekezdeni valamibe. van, hogy nem. szerintem ez is a HO melletti érv, mert ha épp nincs kedvem 20 percet se sétálni (nem is laknék messzebb, ha muszáj lenne bejárnom, semmi pénzért... legnagyobb tanulsága a budapesti éveimnek ez), akkor ne kelljen már, csak azért mert 8:00-kor kell kezdeni.
- a HO maga: valószínűleg az itthoni környezetem is megérett az újragondolásra. annó belecsöppentem a HO-ba itthon és ugyan kialakítottam egy sarkot, azért ez még mindig nem az igazi... több ilyen sarokra vagy egy jóval szeparáltabb részre lenne szükségem. vagy akár egy külön műhely szerű irodára ahol a laptopos és egyéb projektjeimet is tudnám csinálni. meglátjuk, mit hoz a jövő :)
#13: felesleges hőbörögni. Így írtuk, mert nekünk ez természetes és a kérdeződ is ebben a helyzetben van.
Személy szerint ha olyan helyzetbe kerülnék, mint te, hogy nincs HO és rugalmatlan a munkaidő, akkor felmondanék és keresnék egy olyat, ami nekem megfelel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!