Mennyire késő 30 évesen közgazdásznak tanulni?

Ne a MI-tól tarts, fényévekre vagyunk tőle. De az egyszerűbb ügyviteli szoftverek, vagy akár az excel bevezetésétől is még sok helyen. És akkor az ezekben rejlő lehetőségekről vagy a komolyabb rendszerekről szót sem ejtettünk.
Mindezeknek a bevezetése, elterjedése még hosszú évekkel, és rengeteg új munkaerő igényével is fog járni.
Én a helyedben inkább azt mérlegelném, hogy lesz-e elegendő energiám/pénzem/időm elvégezni egy ilyen súlyos szakot?
A matek jó példa. Emelt matekos ismerőseim is vért izzadtak. Ha nem megy készségszinten az integrálás-deriválás, ahogy nekik sem ment, hiába tanulták, hát még nekünk, akik nem is tanultuk, nekifutásból buktad az első félévet.
Aztán öt van a többi tárgy ami szintén vért izzadós viszont elengedhetetlen a sikerhez, és hogy a későbbiek során is megértés komolyabb folyamatokat, tudj rendszerekben gondolkozni.
Ha van elegendő bevételed, amiből részmunkaidőben is csurran-csöppen elegendő, akkor hajrá. De valószínűleg ennél több pénzre lesz szükséged. A főzőcskézést egy húzósabb vizsgaidőszakban elfelejtheted, rengeteget költhetsz majd kajára, és kb az összes vizsgaidőszak ilyen, egyetemtől függően PSZ-en leginkább a 3-4. körül még különösen.
Nem fog fizetni senki, ha beteg vagy, szabira nem fogsz menni, max nyáron, ha épp nincs vizsga, de akkor is valószínű épp dolgozni fogsz.
Ezt egy érettségi után elvégzése psz-szel, ami szimplán csak nehéz volt, és egy 30-as fejjel elvégzett, hasonlóan nehéz és komoly szak elvégzése után mondom. Az már nem csak nehéz volt hanem rossz is.
Inkább a segítő szakmádnak megfelelő lehetőségeket kéne keresned a céges világban, jó vezetővel, igazán jó soft skilles emberből errefelé is hiány van és meg is fizetik őket.
Ehhez még bőven elég ha pl. jól tudsz az angol mellett egy nyelvet / jó exceles vagy / stb. szóval 1-2 ilyen készség amit hónapok alatt elsajátíthatsz és bekerülhetsz.
Még mozdonyvezetőnek se kell menned.
Ami szerintem hosszú távon szintén teljes tévút... hiába kerül be valaki teljesen más közegből oda, nem fog érteni a műszaki dolgokhoz (se), van egy üvegplafon fölötte nyugdíjas koráig.

"Mennyire késő 30 évesen közgazdásznak tanulni?"
A kérdés csak az, hogy mi a célod vele?
Amúgy sosem késő, Somló Tomi 60 évesen végzett a jogon, úgyhogy hajrá!

"Mennyire késő 30 évesen közgazdásznak tanulni?"
Semennyire! Elvégre jó papa holtig tanul!
Végül lemondtam róla... Elég sokan lebeszéltek, miszerint a matek brutális, én meg nem vagyok valami nagy "matek-ász", az érettségin is küszködtem sajnos anno.
Jobbnak látom így, mint egy hatalmas pofára esést. Túl sokszor álltam már fel....
Bár, ha őszinte vagyok magamhoz, valószínű sose lesz belőlem semmi, mivel így állok hozzá egy olyan dologhoz, ami érdekel, de a képességeimet kevésnek tartom egy ilyen kaliberű alapszakhoz (a szórótárgyak miatt) :(

Havi 2 millió? Na persze. Tuti nagyon gyakori lehet....
Nem kedvelem ezt az üres szakmunkás mantrát.
Meg érdemes megkérdezni egy 50 feletti kőművest a térdei meg a háta milyen állapotban van...
Ezzel nem a szakmunkát akarom leszólni, sőt nagyra becsültem őket, aztán az utóbbi pár évben változott róluk a véleményem... De magát az igényes munkát sosem fogom lenézni.

"Meg érdemes megkérdezni egy 50 feletti kőművest a térdei meg a háta milyen állapotban van..."
Jó esetben 50 éves korára minden jó szaki vállalkozó lesz és az alkalmazottai dolgoznak helyette, ő csak felveszi meg ellenőrzi a munkát...

"Havi 2 millió? Na persze. Tuti nagyon gyakori lehet...."
Na, számoljunk. Napi 20 ezret kap kézbe egy segédmunkás az építőiparban. Napi 6 nap munka, egy nap szabad. Szorozd be.
Ez egy segédmunkás.
Szerinted egy szakmunkás az mennyit kaphat? Ennek a többszörösét!
Nézzél már meg egy gyönyörűen kivitelezett új lakást! Te meg tudnád azt úgy csinálni, olyan minőségben? Te nem. Én sem. Aki viszont igen, azt prímán megfizetik!

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!