Ha egy cég azt várja el hogy munkaidőn kívül és hétvégén is legyek elérhető mobilon, noha erről a szerződésben szó sincs, akkor nem kéne ezért keményen fizetnie is nekem?
Amikor beléptem ide szó se volt erről, és sokáig, több mint 1 évig ez fel se merült.
MOst meg azt várnák el hogy legyek elérhető telefonon este 10ig, meg akár hétvégén is-vagyis ha hívnak fel KELL vennem.
A szerződésben erről egy árva szó nincs. Céges telefon nincs.... csak a sajátom.
És ami a fő ráadás fel se merül hogy ezért külön egy fillér is adjanak. Az eddigi bérezésem marad, de legyek elérhető a saját mobilomon még vas délután is.
Mondtam hogy NEM.
Most ki akarnak rúgni.
Megtehetik?

Megtehetik, de meg kell indokolniuk, és az általad leírtakat nem használhatják mert nem állná meg a helyét a bíróságon. Lehet megpróbálják ráderőltetni a közös megegyezést.
Egyébként ez rendkivüli munkaidőnek számít és erre kötelesek bérpótlékot adni.
" de meg kell indokolniuk,
Számtalan embert rúgtak már itt ki megszűnő munkakörre hivatkozva, majd még el se ment az illető még le se járt a felmondási ideje már ott volt az ajtóban az új ember a helyére... megszűnő munkakör...

Többet fizetni nem fognak, az nagyon valószínű.
"Számtalan embert rúgtak már itt ki megszűnő munkakörre hivatkozva..."
Akkor ezek szerint Te is erre számíthatsz. Ha elszánt vagy, akkor a kirugás után munkaügyi bírósághoz fordulhatsz. Ha az indok nem valós, akkor kártérítést vagy elmaradt munkabért kaphasz.

Elvárhatja, de nem vagy köteles teljesíteni.
Ugyanis a hasonló elvárásokkal bíró munkavégzést készenléti munkakörnek hívják és bizony plusz juttatás jár érte, hogy készen állsz állandóan a munkáltató elvárásainak megfelelően.
Ha nem készenléti jellegű a munkaköröd, akkor becsukod magad mögött a munkáltató ajtaját, leteszed a telefont és fel sem veszed a következő munkanap kezdetéig. Jogod van hozzá, még ha felbelövi magát a munkáltató, akkor is. :)
Azt kell elérni nála, hogy ezt tudomásul vegye...

"Mondtam hogy NEM.
Most ki akarnak rúgni.
Megtehetik?"
Ezzel az indokkal nyilván nem. Ha van más okuk rá, ami megállja a helyét, akár egy munkaügyi perben is, akkor persze el tudnak távolítani.
Tudod a munkáltatók jelentős része arra épít, hogy a dolgozók nem elég tájékozottak, nem ismerik a jogaikat elég alaposan és ezért nem is fognak ugrálni, ha jogtalanul és törvénytelenül kirúgdossák őket.
Probléma mindig csak akkor van, ha a sérelmezett fél felszólal, tesz a jogtalanság ellen. Amíg a dolgozók hagyják magukat, addig a munkáltató csak vigyorog, és azt csinálja, amit addig is csinált velük.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!