Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Milyen jogi következménye...

Milyen jogi következménye lehet, ha azonnali hatállyal felmondok, és már a mai napon sem megyek be dolgozni?

Figyelt kérdés
Négy éve dolgozom egy kicsi cégnél, összesen csak két alkalmazott van. Az utolsó béremelésem 2021 nyarán volt, azóta 200e nettót keresek. Tavaly októberben új kollégám érkezett, (vele vagyunk ketten) akit én tanítottam be, és már a kezdőfizetése is 225 nettó volt, most februárban pedig 260ra emelték neki. Néhány feladatot a mai napig nem tud önállóan megoldani és a segítségemre szorul, tehát én tapasztalatomnak köszönhetően hatékonyabb munkaerő vagyok. Csak tegnap tudtam meg, hogy a kolléga mennyit keres, és nagyon felháborítónak tartom, hogy több pénzt visz haza, mint én. Egyetlen percig sem akarok már tovább itt dolgozni, mert úgy érzem, hogy évekig kizsákmányoltak, és az sem érdekelne, ha hirtelen 300e nettót ajánlanának.

2023. márc. 3. 03:57
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Persze tudom, hogy az én hibám is amiért nem kértem emelést, de nincs rálátásom a cég pénzügyeire, a főnök pedig mindig sopánkodott, hogy magasak a kiadások, kevés a bevétel, rosszul megy a cég stb. Úgy voltam vele, hogy úgysem tudna többet fizetni, és örültem, hogy van egy biztos állásom.
2023. márc. 3. 04:05
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Azonnali hatállyal nem tudsz felmondani, csak akkor, ha a munkáltatód is beleegyezik. Ellenkező esetben a felmondási időt le kell dolgoznod. Ha ezt nem teszed meg, a felmondási időre járó távolléti díjat követelhetik tőled. Ha kárt is okoztál a cégnek, pl. a távozásod miatt nem tudtak időre kész lenni egy projekttel, akkor a felmondási időre járó távolléti díjon felül is követelhetnek kártérítést, max. 12 havi távolléti díj erejéig.
2023. márc. 3. 04:52
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha van egy kis jóindulat benne, akkor elenged a felmondási idő ellenére, tekintve, hogy jóideje sok pénzt spórolt rajtad. Viszont őt jogilag nem terheli semmi a fizetésed illetően, közös megallapodás volt a béred.

Örülök, hogy belátod, hogy te magad voltál balek. A következő munkahelyeden ne szégyelj a számodra megfelelő fizetést igényelni, ha nem tetszik az ajánlat nem muszáj az elsőt elfogadni.

2023. márc. 3. 05:17
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Beperelhet azert a bevetelert ami kiesik miattad. Jobb ha felmondasz es kiulod a felmondasi idot...
2023. márc. 3. 06:23
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Mondj fel, töltsd ki a felmondási időt, de az alatt ne nagyon szakadj meg a munkában. Ééérted?
2023. márc. 3. 07:16
 6/12 anonim ***** válasza:
96%

A felmondási idő kötelező, hacsak közös megegyezés kapcsán máshogy nem határozatok.

Ennek felét kell ledolgozni, a másik felében lehetsz beteg, kiveheted a szabadságodat, stb.

Amíg bent vagy, addig se kell agyon dolgoznod magad. Mert a megjelenés a kötelező csak.. 😃

2023. márc. 3. 07:22
 7/12 anonim ***** válasza:
60%

"avaly októberben új kollégám érkezett, (vele vagyunk ketten) akit én tanítottam be, és már a kezdőfizetése is 225 nettó volt, most februárban pedig 260ra emelték neki."

Mondjuk nettóban soha nem számolunk fizetést. Ha a kollégád ugyanannyi bruttót keres, de tele van adókedveményekkel (pl 3 gyerek, betegség, akármi), akkor a nettója magasabb lesz.

Ha a bruttótok ugyanannyi, akkor meg semmi köze hozzá a munkáltatónak, vállalj te is gyereket, akkor neked is nő a nettód.

Aki nettó bért hasonlít, az olyan buta, hogy meg is érdekli, hogy a másik többet keressen nála

2023. márc. 3. 08:32
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Ezzel én is így vagyok, csak én közszférás vagyok, sokéves elismert múlttal... Tervezem lelépni mert ez nem állapot.
2023. márc. 3. 10:01
 9/12 anonim ***** válasza:
60%

6os keversz. A munkavállalói felmondast teljesen le kell dolgozni, ugyanakkor az egesz alatt lehet akar tappenzen. Tehat nincs ilyen hogy felet kell..

A munkaltatoi felmondasnal van hogy a fele idore tarthat igenyt, a másik fele alol felment, amire ber jar.

2023. márc. 3. 14:40
 10/12 anonim ***** válasza:
Közös megegyezéssel lenne jó.
2023. márc. 3. 14:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!