Mennyire gáz ha nem spórolok semmit a felfogásom miatt?
25 éves nő vagyok, 2 éve dolgozok. Mindig csak annyi félretett pénzem van, hogy ha ne adj isten elveszteném a munkámat, pár hónapra meg tudjak élni. Vagy esetleg jönne valami nagyobb kiadás.
Őszintén én arról már letettem, hogy házra gyűjtsek. Lehetetlen. Max hitelre tudnék majd venni, de ahhoz is kell egy csomót gyűjteni, hogy legyen önerőm.
A szüleimmel élek, de külön lakrészben. (Ikerház, az egész a miénk). Külön gáz-villanyóra, értelemszerűen a rezsimet fizetem. Mindent magamnak állok, tehát nem élősködök. Nem is keresek olyan rosszul. (360 nettó) De ez a mai világban mégsem olyan sok. Én meg úgy vagyok vele, hogy ha már szinte úgyis reménytelen nagyobb dologra gyűjtenem, akkor inkább élek ebből a pénzből. Utazgatok, finanszírozom a kocsimat, szép ruhákat veszek, étterembe járok.
Ez elítélendő?
Végülis te dolgod, te életed. Ha számodra a nyaralás, új ruha, elektronika a fontos, akkor ez van.
Sokan elkoltik az utolsó pénzüket, és amikor jön egy váratlan esemény, jön a meglepodes, hogy "nem hittem volna", "milyen pehhes vagyok".
Fentiek miatt úgy gondolom, hogy mindenkinek olyan életszínvonalon érdemes élni, amit megengedhet magának és a fizetés legalább 20%-át félre tudja tenni.
Most vagy fiatal, van lehetőséged befektetni és stabil egzisztenciát kialakítani, hogy a jövőben akár a befektetéseidből is meg tudj élni, esetleg kiegészítse a fizetésed.
9: Hát, van aki azt írja, vidéki, hogy havi 15 000-ért spórol.
Kaja közértből, piacról testmérettől függően akár 40 000-ből is kijöhet.
Az autót is el lehet adni és tömegközlekedésre cserélni.
Ez mind teljesen jogos és igaz. De pont ez a kérdésem lényege, hogy ezeket nehezen engedem el. A kényelmet és az élvezetet.
Én meg pont fordítva vagyok bekötve, avagy most vagyok fiatal, most akarok csinos lenni, világot látni, nem 40 évesen kétgyermekes anyaként, vagy majd nyugdíjasként. Persze, ezekkel sincs semmi baj, és tök jó ha valaki gyerkőcökkel, vagy nyugdíjasan utazgat, csak na, most ki akarom élvezni.
De igen, már anyáméktól is hallottam, hogy felelőtlen vagyok.
15: De közben meg bűntudatod is van.
akkor csináld mérsékeltebben a pénzszórást vagy időszakosan. X hónap spórolás, 1 hónap pénzszórás, majd elölről. Hát ennél jobbat nem tudunk mondani...
15: Egyébként a gazdagok úgy csinálták/ják, hogy előbb eltesznek mondjuk 200 000-t megtakarításnak, és csak a maradékból élnek.
Eltehetsz 250-et, és mikor úgy érzed, hogy most egy nem rendszeres kiadás jön (szemüveg, szórakozás, utazás, cipő, konyhabútor, ügyvéd, stb.), akkor a félretett pénzedhez nyúlsz.
Egész más lesz úgy a pszichológiája a dolognak, ha "2 zsebed" van.
A 2. zsebed terhére bármikor bármit megengedhetsz magadnak, és mindig lesz is benne valami.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!