27 éves szingli nőként hogyan boldoguljak Budapesten?
Szóval egy éve lakom külön a szüleimtől, jelenleg Budapesten bérelek lakást, szülők nem tudnak segíteni anyagilag. Jelenleg 450 000 forint a fizetésem junior menedzserként marketing/sales területen. Az egy szobás stúdiólakás amit bérlek 170 000 Ft mindennel együtt. Sajnos emiatt alig marad pénzem a hónap végére, hónapról hónapra élek, ráadásul egy konyhában alszom… kezdek kikészülni a helyzettől, nagyon kilátástalan minden.
A munkám igazi szerelem lenne, viszont sajnos a fizu nincs balanszban a felelősséggel és a feladatkörrel, így ha nem kapok most tisztességes emelést (min 20%) akkor lépnem kell. Bár őszintén, nem tudom mennyit segítene.
Ti mit tennétek a helyemben? Külföldre érdemes költözni, vagy inkább valamilyen másodállásban gondolkozni? El vagyok keseredve, hogy ezért tanultam és küzdöttem..
Sok itteni válaszoló nem igazán tudja belekepzelni magát a kérdező helyébe, pedig ha lenne empátiájuk, akkor tudhatnák, hogy nettó 450 ezer Budapesten nem sok mindenre elég, ráadásul egy nő alapból több kiadással rendelkezik, mint egy férfi. Főleg aki marketing/sales területen van, attól elvárás a jó megjelenés, ami bizony költséges. Ráadásul egy nőnek nem elég a 3in1 tusfürdő :D meg azt mondjátok, hogy béreljen szobát? Komolyan? A húszas évei végén jár... Lakótársakkal együtt lakni már 25 évesen sem túl előnyös. A nyugodt lakhatás meg ne legyen már luxus. 170 ezer az alberlete rezsivel együtt, tehát kb 130-140 lehet a bérleti díja. Az még nem a luxus kategória.
Kérdező, azt tanácsolom, hogy
próbalj meg az ételen, ruházkodáson és a szórakozáson spórolni valamennyit. Főzz otthon többet, rendelj kevesebbet. Munkahelyre is otthonról vigyél ebédet és ne a helyi menzán vegyél ami túl van árazva. Amíg nem megy tönkre, nem nyúlik ki, addig szerintem hordhatod a meglévő ruháidat, így ritkábban kell újakat vásárolnod.
Gondold át, hogy kell-e pl. fodrász/kozmetikus x. hetente vagy elég ritkábban is járni.
Ezekkel havi néhány tízezret lehet spórolni.
Hosszú távon viszont a bevételnövelés lenne a megoldás, mindenképp válts munkahelyet, ahol többet fizetnek.
22, én is nő vagyok, és abban pl egyetértek veled, hogy nonszensz 27 évesen koleszosat játszani két másik emberrel egy albiban, a lakhatás tök oké.
Viszont pl. egy tőfestés miatt ne kelljen már elmenni fodrászhoz, hívjon át egy barátnőt és csinálják meg egymásnak, ezer éve így oldom meg, illetve most már megtanultam felkenni magamnak. A kozmetikus oké, az kell, ha szar az ember bőre. És nem kell 3in1 tusfürdő persze, én se azt használok, de mondjuk egy 500 ml tusfürdő még jobb fajtából sincs 2000 ft és elég legalább 2 hónapra, sampon és balzsam dettó, a pakolások még tovább. A sminkek rohadt sokáig kitartanak, arcápolók se hetente fogynak el, pedig rendszeresen használom őket.
Szerintem új ruha se kell minden hónapban, nekem bőven több van a szükséges mennyiségnél, de egy évben kb 2x veszek.
Kondibérlet se létszükséglet, ha éppen spórol az ember, kint futni ingyen van, és otthon is lehet tornázni. Tudom, az nem olyan fancy, de ha egyszer kéne pénz...
És ja, szórakozni kell, de ha van egy cél, amire megtakarítani szeretne, visszább lehet picit venni azt is.
A váltás nála nem igazán opció, legalábbis több bevétel szempontjából. Juniorként így is rohadt jól keres a marketing szakmában, máshol se kapna többet.
450-170=280.
Ebből mondjuk magamból kiindulva 100 a kaja, 7 a telefonszámla, 15 a tisztálkodási/tisztítószerek/sminkcuccok, 10 a fodrász, 7 a körmös, 18 a kondibérlet, 15 a fehérje, ruha/cipő, ha kell, legyen csak egy 20-as havi átlagra lebontva, de valójában sokkal több, mivel egy normális pár cipő sincs 20 ezer alatt…és akkor ott vagyunk, hogy marad 80 ezer forintja. Nem tudom, mások hogy osztják be a pénzüket, de szerintem ez lóf*sz. Ennyiből még egy autót sem tudna fenntartani az ember. Kérdező, ugyanannyit keresek, mint te, és ugyanígy el vagyok keseredve. Semmit nem tudok félretenni, pedig nem szórom a pénzt százezres táskákra és bulikban sem iszok el 30 ezreket egy este alatt (nem is járok bulizni). Mégsem tudok félretenni egy fillért sem.
Bírom ezeket az "én 200 ezerből is simán megélek" embereket. Az ilyenektől általában megkérdezem, hogy mennyit raknak félre nyugdíjra. A válasz mindig az, hogy semmit. Csak maximum pár 10 ezret tudnak félre rakni, de azt se nyugdíjra. A legtöbbjük semennyit nem rak félre és azt nevezi megélésnek, hogy hónapról hónapra él és azért él, hogy dolgozhasson, nem pedig fordítva. Aztán mikor megemlítem, hogy ez nem megélés, hanem túlélés még meg is sértődnek.
Szóval, ha nem tudjátok hogyan lehet ilyen alacsony fizetésekből megélni, akkor nem bennetek van a hiba. Aki azt mondja meg tud, az szimplán nem érti a szó jelentését.
Huhh, köszönöm a sok választ. Egyben reagálnék. Szóval igen, 27 évesen merek ennyi igényt felállítani, hogy egyedül szeretnék élni, és szerintem ez a mester diplomám kapujában nem nagy elvárás. Értelmes, talpraesett ember vagyok, egyébként a marketingben nem vagyok junior, viszont a sales területen igen, ezért vagyok junior szinten (de egy senior helyét vettem át az iparági ismeretek miatt).
Másrészt, most komolyan kondibérleten spóroljak? Szerintem ez nonsense... a mentális és fizikai egészség nagyon fontos, ez egy menekülő út egyben nekem, SOHA nem spórolnék ezen, ez megéri. Az étel ami nagyon sokat dob a kiadásokon, ezen igyekszem dolgozni. Fodrászhoz évente járok, magamnak festek és vágok egyébként, kozmetikusra sincs szükségem szerencsére, egyedül a körmös a havi kiadás. Viszont akárhogy nézzük, Budapest nem egy átlagos (valahol átlagon felüli) fizetéssel rendelkező szingli emberre van kitalálva. Elkeserítő az egész helyzet, nyilván a cégek is igyekeznek amennyire lehet leszorítani a fizetéseket egy huszonéves esetében, és az albérlet kiadók pedig maximalizálni szeretnék a bevételt a lakáson, így 150 alatt már nagyon nehéz találni lakást. Ja igen, az autómat most tervezem eladni, de már hónapok óta nem is tudom használni a benzin ára miatt. Egy éve még belefért...
Egyébként nevetségesnek találom, hogy a körmös OKJ szakmámmal magasabb fizetést tudnék összerakni, mint egy felelősségteljes és stresszel járó munkával, ahol valóban képviselek egy céget. Persze nem hibáztatok emiatt senkit, bármikor válthatok én is, és tudom, hogy a körmösök nagyon is megdolgoznak a pénzükért.
Egyetértek az áldozathozással, muszáj ezt megtanulni, nekem is van hova fejlődni. Viszont jelenleg az áldozatok meghozásával elvenném magamtól a kikapcsolódást, az egészséges ételeket, de már így is nagymama módjára nézem az akciókat, mégis folyik ki a pénz a kezeim közül.
Igazából kíváncsiságból írtam ki a kérdést (és mert kitört belőlem:)) hogy vajon mások hogyan boldogulnak, hogyan éreznek? Úgyhogy valamilyen szinten kaptam visszaigazolást, hogy a helyzetből kiút a bevétel növelése, vagy a drasztikus életszínvonal csökkentés (ami most sem túl magas). Szóval köszi minden választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!