Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mérnöki, IT-s szempontból...

Mérnöki, IT-s szempontból szerintetek is halott ügy Ausztria meg Németország?

Figyelt kérdés

Ugyan nem vagyok IT-s kódíró, de egy elég speciális területen dolgozom villamosmérnökként (metró, villamos, nagyvasúti biztosítóberendezések), 5 éves magyarországi tapasztalatom van nagy német multinál, a nyelvet tökéletesen beszélem.

Jelentkeztem pár állásra, fel is vettek volna, nem győzték hangsúlyozni, hogy mennyire nehezen találnak erre embert, aztán kiszúrták a szememet egy nettó 2500 eurós ajánlattal.

Igaz, hogy ez 14 hónapon át jár, az úgy kb. 3000 Euro havonta, Németországban ilyen nincs, onnan értelemszerűen az ajánlat 3000 Euro volt.

Ismerőseim autóiparban próbálkoztak hasonló eredménnyel, a 2500-at is inkább nagyobb cégek adják, a kisebbek inkább csak 2000 körül. Nyomják persze az ilyen-olyan egyéb juttatásokat, de őszintén szólva én azt lesz*rom, mert bizonytalan, bármikor megvonhatják, a szerződésben szereplő bruttó alapbér a lényeg.

Úgy hallom, hogy IT-ben is kaka az egész, 3000-4000 Euro (legtöbb helyen inkább 3000), de annyit itthon is meg lehet keresni alkalmazottként, contractorként meg jóval többet is.

Ott ugye a hirdetésekben benne van, hogy minimum mennyit adnak, nézze meg mindenki, a legtöbb helyen Brutto Mindestgehalt kb. 2800-4000 Euróig, IT-nél elmegy 5000-ig. Na most az a tapasztalatom, hogy ezt nagyon nem is teljesítik túl, rádobnak 300-500 Eurót, aztán annyi.

Induljunk ki a nettó 2500-ból. Egy vendéglátós betanított munkás megkap 2000-et úgy, hogy szállást is kap hozzá, meg akár étkezést is, 13., 14. havi ott is megvan.

Ehhez képest keveslem, hogy pl. egy Siemens odadob mindössze 500 Euróval többet úgy, hogy szállást nyilván nem ad hozzá, azt oldjam meg magamnak. Rögtön 1 millió HUF a kukába kauciónak, aztán még havi 500-800 Euro a bécsi bérleti díj. Mondanom sem kell, hogy elküldtem őket meg az összes többit is a k. anyjukba, mert így konkrétan jóval szarabbul élnék ott mint itthon.

Úgy látszik, ott is egyre inkább a kulimunkára van igény mint itthon, a szellemi munkára meg van ember. Szakmailag pedig megfeleltem, nem győztek telefonálgatni nekem, hogy fogadjam már el, még megbeszélik intern, hátha tudnak többet adni, blablabla, de aztán nem tudtak.

2023. jan. 1. 00:30
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
30%

"300 000 Eurót meg nem adnak IT-snak se, ha csak nem 4-5 évi bruttó fizetést értesz alatta."

Gondolom eves teljes kompenzaciora gondol, ennyit siman ad Nemetorszagban is egy Snowflake, Palantir, Nvidia, Stripe, meg nyilvan egy Google, Meta, Apple is.

2023. jan. 1. 13:42
 32/38 anonim ***** válasza:
100%

Igen, IT-ban teljes kompenzációról szokás beszélni, mert az alapbér csak egy szelete ennek és az RSU (vagy hedge fundok esetén a garantált bónusz) az alapbér többszöröse is lehet.

Visszatérve a kérdésre, ha a te területeden, a te tudásoddal ilyen ajánlatokat kapsz, akkor neked ennyi lehet reális.

2023. jan. 1. 14:07
 33/38 anonim ***** válasza:
21%
Azért nem "simán".
2023. jan. 1. 19:05
 34/38 anonim ***** válasza:
35%

31. Ezek konkrét információk, vagy csak vélekedsz? Komolyan érdekelne.

A német IT-s fizetések 60-100.000 között vannak, 100 fölé már elég nehéz kerülni. 160-180 fölé meg már csak a vezető beosztásúak kerülnek.

2023. jan. 1. 19:43
 35/38 anonim ***** válasza:
52%

#34 ha nem vagy kepben a fizukkal, akkor erdemes lehet komolyabb cegekkel interjuznod.

200K-t pl. ad mar Nemetorszagban a 31-es valaszban emlitetteken kivul egy Airbnb, Spotify, Wayfair, Twitter (legalabbis Elon elott adott, most nem tudom mi a helyzet), Twilio, Datadog, Adobe, Shopify, Salesforce, Microsoft, Elastic, Red Hat, Indeed stb. is (persze senior szinten).

2023. jan. 1. 20:47
 36/38 anonim ***** válasza:
52%
Hm. Igen, lehet, hogy meg kellene próbálnom egy google/meta kaliberű céget. Egyedül az tart vissza, hogy egyrészt talán öreg vagyok már hozzájuk (nincs kedvem a nagyüzemi csicskáztatáshoz), másrészt meg család van, gyerekek… nem az a korosztály vagyok, aki két végén égeti a gyertyát. De azért lehet, hogy ősszel körülnézek.
2023. jan. 1. 21:34
 37/38 anonim ***** válasza:
100%
A 35-ben felsoroltak kozul egyik sem Google/Meta kaliberu. Google/Meta kaliberbol pl. Amazon ad meg 200K folott senior szinten.
2023. jan. 1. 23:14
 38/38 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ mit értesz IT alatt, ez egy hatalmas gyűjtőfogalom ugye. Ahogy már írták többen, fejlesztőként lehet több százezer eurókat keresni egy (európai szinten) rosszabbul fizető Németországban is. EM, TPM, data scientist/MLE, solution architect pozíciókban például szintén. Ezzel a speciális villamosmérnöki területtel nem vagyok képben, amiben te dolgozol. Könnyen lehet, hogy ott ennyi a max, amit írtál.
2023. jan. 1. 23:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!