Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mérnöki, IT-s szempontból...

Mérnöki, IT-s szempontból szerintetek is halott ügy Ausztria meg Németország?

Figyelt kérdés

Ugyan nem vagyok IT-s kódíró, de egy elég speciális területen dolgozom villamosmérnökként (metró, villamos, nagyvasúti biztosítóberendezések), 5 éves magyarországi tapasztalatom van nagy német multinál, a nyelvet tökéletesen beszélem.

Jelentkeztem pár állásra, fel is vettek volna, nem győzték hangsúlyozni, hogy mennyire nehezen találnak erre embert, aztán kiszúrták a szememet egy nettó 2500 eurós ajánlattal.

Igaz, hogy ez 14 hónapon át jár, az úgy kb. 3000 Euro havonta, Németországban ilyen nincs, onnan értelemszerűen az ajánlat 3000 Euro volt.

Ismerőseim autóiparban próbálkoztak hasonló eredménnyel, a 2500-at is inkább nagyobb cégek adják, a kisebbek inkább csak 2000 körül. Nyomják persze az ilyen-olyan egyéb juttatásokat, de őszintén szólva én azt lesz*rom, mert bizonytalan, bármikor megvonhatják, a szerződésben szereplő bruttó alapbér a lényeg.

Úgy hallom, hogy IT-ben is kaka az egész, 3000-4000 Euro (legtöbb helyen inkább 3000), de annyit itthon is meg lehet keresni alkalmazottként, contractorként meg jóval többet is.

Ott ugye a hirdetésekben benne van, hogy minimum mennyit adnak, nézze meg mindenki, a legtöbb helyen Brutto Mindestgehalt kb. 2800-4000 Euróig, IT-nél elmegy 5000-ig. Na most az a tapasztalatom, hogy ezt nagyon nem is teljesítik túl, rádobnak 300-500 Eurót, aztán annyi.

Induljunk ki a nettó 2500-ból. Egy vendéglátós betanított munkás megkap 2000-et úgy, hogy szállást is kap hozzá, meg akár étkezést is, 13., 14. havi ott is megvan.

Ehhez képest keveslem, hogy pl. egy Siemens odadob mindössze 500 Euróval többet úgy, hogy szállást nyilván nem ad hozzá, azt oldjam meg magamnak. Rögtön 1 millió HUF a kukába kauciónak, aztán még havi 500-800 Euro a bécsi bérleti díj. Mondanom sem kell, hogy elküldtem őket meg az összes többit is a k. anyjukba, mert így konkrétan jóval szarabbul élnék ott mint itthon.

Úgy látszik, ott is egyre inkább a kulimunkára van igény mint itthon, a szellemi munkára meg van ember. Szakmailag pedig megfeleltem, nem győztek telefonálgatni nekem, hogy fogadjam már el, még megbeszélik intern, hátha tudnak többet adni, blablabla, de aztán nem tudtak.

2023. jan. 1. 00:30
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
47%

Ismerős gépész tervezőmérnök egy német autógyárnál kapott bruttó 6200-at 2017 körül, 29-30 volt akkoriban

(Családi okokból hazaköltözött, asszony meg gyerek nem akartak költözni, cégnél várták vissza… összejött egy házas csajjal és maradt Mo-n)

2023. jan. 1. 00:38
 2/38 anonim ***** válasza:
84%
Angol nyelvterületen érdemes dolgozni, a német fel sem merült nekem. Ausztrália, esetleg Kanada.
2023. jan. 1. 00:39
 3/38 A kérdező kommentje:

Igen, mondjuk Németországban magasabbak a fizetések egy kicsivel, kununu.com-on is repkednek az évi 70-80 ezres fizetések, ami nagyjából megfelel a bruttó 6-7 ezer, nettó 4-4,5/hónak. Ezt hallom sokaktól, de nekem ez is hihetetlennek tűnik, mert a valóságban meg nagyon sz*rrágóak tudnak lenni.

Ráadásul te 2017-et írsz a 6200-ra, ez is így elég hihetetlen nekem. Pedig számos ajánlatot begyűjtöttünk haverokkal nagyobbaktól is.

Na de viszont Ausztria tényleg egy moslék, ott ilyen 50 ezer Eurókat írnak, kisebbek meg benyomják a 40 ezret is Mindestgehaltnak, aztán lesz belőle mondjuk 45 ezer. Persze jobbak ott a közállapotok, nem minden a pénz, de azért ez így elég karcsú, franc se megy ki csóró magyarnak oda albérletbe, horror kauciót lerakni, maradok akkor inkább itt.

2023. jan. 1. 00:59
 4/38 A kérdező kommentje:

Jelentkeztem amúgy a vízumos angol nyelvű országokba is, szöveg ott is megvolt, hogy hiány van, tudják intézni a vízumot, ha költöznék, még bútorszállításban is segítenek (lol :D), hamarosan visszajeleznek, aztán se kép se hang.

Az a baj, hogy mivel nem tisztán IT szektor, hanem mérnök-IT keverék (tulajdonképpen beágyazott IT), home office meg contractori dolog nem játszik.

2023. jan. 1. 01:03
 5/38 anonim ***** válasza:
100%

A saját tapasztalatom: nem pont ezen, de rokon területen dolgozom autóipari szoftverfejlesztőként (vezetéssegítőrendszereken). 2016-ban jöttem ki Németországba, akkor 2 év tapasztalatom volt. Az első fizum évi 50 ezer Euró volt. Az kb 2600 körül volt nettóban.

Aztán kint megtanultam a nyelvet meg kiismertem magam. Rájöttem h a cég, ahol vagyok arra játszik, hogy a külföldieket felveszi szar pénzért. Így 2019-ben váltottam, ekkor már 70 ezres fizuért.

Ez már egy egész jó cég volt, rengeteg tényleg jó tréninget fizettek, amivel éltem is (2 Udacity nanodegree, felsőfokú nyelvvizsga). Végül tavaly úgy éreztem, hogy ideje bepróbálkozni egy amolyan csúcscéghez, sikerült, 100 ezres fizuért. Azaz a kinti kezdőfizumat 6 év alatt dupláztam.

El kell sajna fogadni h kint kicsit lejjebb kezded a ranglétrán.

2023. jan. 1. 01:37
 6/38 A kérdező kommentje:

Igen, arra gondoltam, hogy a magyarságom miatt akarnak bepalizni a gagyi pénzzel, mert nekem már ez is "jónak" számít. Aztán elfogadom és majd emelnek vagy én lépek tovább.

Csak nekem ebbe nem volt kedvem beleállni, mert eleve nem nagyon akartam kiköltözni, de ha még a fizetés is fos, akkor főleg minek menjek. Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy csak úgy maguktól nekiálltak volna emelni infláció felett, mert ugye az nem szokása senkinek sehol, aztán mégis hova menjen az ember már egy Boschtól, Siemenstől? Jelentkezgessek a Hans és Jürgen Automotive Entwicklung Bt.-hez, ahol már a hirdetésben benyomnak egy kabaré 38 ezer Euro Mindestgehaltot?

Mindegy, ahogy az ország pusztulását nézem, jöhet még olyan idő, hogy rábólintok egy ilyenre.

2023. jan. 1. 02:07
 7/38 anonim ***** válasza:
69%
Az sem mindegy hogy kinek. Nem csak a szaktudás, de a személyiség is számít. Hacsak nem vagy túl jó színész, ezzel a stílussal igazán értelmes cég sokat nem ad. Nagyon szép fizetéseket lehet elérni, de ott az elvárások is magasabbak. Az, hogy egy héten 1x nézek fel erre a gyakorira, és kiszúrlak, akár kérdést írsz, akár választ, elég sokat elmond arról, hogy mi a probléma.
2023. jan. 1. 02:09
 8/38 anonim ***** válasza:
37%

“ Ráadásul te 2017-et írsz a 6200-ra, ez is így elég hihetetlen nekem. Pedig számos ajánlatot begyűjtöttünk haverokkal nagyobbaktól is.” 5-6 éve kint dolgozott, és tekintve, hogy a csávónak egy 5 darabos kollekciója volt az adott márka tuningverziójú autóiból, elhittem, hogy ennyit ketesett

De volt olyan kollégám 2006-8ban, aki többet keresett, mint a gyárigazgató plc mérnökként, mivel a másik sokkal messzebb lakott és folyamatos üzem volt, a srác volt az ügyeletes az esetek 2 harmadában és szerencsére kevésszer kellett ténylegesen be is jönnie ügyeletesjént.. Láttam a M30-asát br. 8 millió felett volt a 2008-as fizetése. Én is jól kerestem ott, de kb a harmada volt a fizum, mert sokkal szarabb szakmát választottam és kezdő is voltam.

Lényeg, ha speciális tudásod van, akkor el kell tudni adni magad. Én konkrétan lószarhoz nem értek alaposan, csak sok mindenhez felületesen és ennek ellenére magyar vállalkozóként bőven 1 misi felett kerestem 22-ben havonta. (Adók után), igaz egy rohadt szabadnapom nem volt, de ez más tészta.

2023. jan. 1. 02:46
 9/38 A kérdező kommentje:

Mindegy, hogy milyen stílusról írsz, szakmailag és emberileg is megfeleltem a legtöbb helyen, jó hangulatú, mosolygós interjúk voltak. De fizetni nem akarnak.

Az a baj, hogy ezt leírom egyértelműen és nem esek hasra az idióta "dinamimus csapat, versenyképes fizetés" maszlagtól?

Talán vállalkozó vagy group leader vagy multicégnél?

Lehet pattogni, de egyre többen látják át ezt az ostoba polkorrekt rendszert, ahol nem szabad a fizetésről beszélni, és ha azt mondod, hogy bizony pénzért dolgozol, nem babzsákért meg gyümölcsnapért, akkor egy vérszívó motiválatlan bunkó lehetsz kizárólag.

A lényeg bizony az, hogy hány nulla jelenik meg a bankszámlán, a többi csak üres duma. Ezért cserébe a munkavállaló odaadja a szaktudását. Ha nem egyezik az elképzelés, akkor mindkét fél nézhet más lehetőséget.

2023. jan. 1. 02:50
 10/38 anonim ***** válasza:
65%
Az a gond, hogy nem tudsz beilleszkedni. Nálad kevesebbet értő és kevesebb gyakorlattal rendelkező emberek is keresnek sokkal többet ezeknél az ajánlatoknál. Mert jól kommunikálnak. Máshol is ajánlottam már, most is tartom, ezen a téren kellene dinamikusan fejlesztened magad. Az interjúkon azt is felteszik magukban, hogy "akarunk vele együtt dolgozni?"...hááát... akkor már érje meg, ...és így kapsz ajánlatot. Van, akiért többet is adnak, ha megy.
2023. jan. 1. 03:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!