243.000 Ftos nettó jövedelem tényleg nagyon kevés két diplomával és 10 éves munkaviszonnyal?
Nagyon.
Ennyit betanított munkával meg lehet keresni.
4. Ott sajnos fullig vannak a jobbak, rosszabbak meg hasonló fizetés..
Amúgy ráadásul férfi vagyok és jó lenne már családalapítás is
"... mégis a leginkább szakmai kiteljesedést nyújtó és társadalmilag leghasznosabb munkám az volt, amikor angolt tanítottam"
Elhiszem. Nagyon sokat jelent az, ha az ember továbbadhatja a tudását, felnevelheti a jövő nemzedéket, érzi, hogy valamit ad a társadalomnak. Ez tényleg a legmagasabb cél, amit egy ember kitűzhet magának és egy jó tanár (aki nem csak ledarálja a tananyagot, hanem tényleg többé, szebbé, jobbá akarja tenni a tanítványait a tevékenysége által) ezt meg is valósíthatja. Ezért csodás a tanári hivatás.
Ám ez a cél a Maslow-piramis legfelső, ötödik szintje. Igen, tudom, a Maslow-piramist sok kritika éri, de azért az esetek többségében működik, szerintem most fogadjuk el igaznak. Szóval ott van a Maslow-piramis ötödik, legfelső szintje, az emberi lét legmagasabb megjelenési formája, a jövőről való gondoskodás. Ezt valósítanád meg tanárként.
Ha nem akadnál el a második szinten: a fiziológiai szükségleteid megvannak, anyagcserélsz, de a biztonságod nincs meg. Nincs meg, mert nem tudod, hol fogsz lakni, miből fogsz élni. Egy tanári fizetésből egy jobb albérletet fenntartani sem könnyű, a saját lakást pedig el lehet felejteni és akkor hol van a magas szintű (amúgy drága) kultúra? Az, aki a második szintért is küzd, hogyan fogja megvalósítani az ötödiket?
Lehet vitatni a Maslow-piramist, de érdemes látni: az értelmes ember ezen piramis mentén halad, lentről felfelé építkezve, úgyhogy van valami értelme. Ha neked a tanári pálya megadta volna a második szinthez szükséges anyagi biztonságot, még most is ott dolgoznál. Akkor miért váltottál IT-ra? Ja, a négyszer akkora fizetésért? Meg tudom érteni. A tanári alapfizetés négyszerese az a szint, ahol már anyagi biztonságban van az ember.
Ez nem a te bajod és nem az enyém: ez Magyarország baja. Nem fizetjük meg a tanárokat, aztán csodálkozunk, hogy csak a hülyék maradnak ezen a pályán. Nincs min csodálkozni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!