Lehet még belőlem IT-s?
25 éves vagyok és eddig semmi közöm nem volt az IT szektorhoz. Mostanában kezdtem el érdeklődni a frontend irányába. Olvastam róla, videókat néztem meg ilyenek és úgy döntöttem, hogy bele vágok. Viszont lenne pár kérdésem előtte.
Mennyire szükséges a matek? Azt olvastam, hogy a frontendhez annyira nem kell. Inkább a backend a matekosabb. Ez igaz lenne?
Tekintve, hogy eddig nem volt közöm az IT hoz így végzettségem sincs. Kb a 0 ról fogom megtanulni az egészet. Ha adjisten jól meg tudnám tanulni a frontendet akkor elképzelhető, hogy felvesznek fejlesztőnek végzettség nélkül? Az a helyzet, hogy nem szívesen ülnék be megint a suliba.
Egyáltalán meg lehet tanulni az ilyet otthonról, internetről, 0 előzetes tudással/hozzáértéssel olyan szinten, hogy később az IT szektorban legyek munkavállaló?
Köszi a válaszokat.

10-es, b*zd az kemény.. no comment. :D Nekem szerencsére még nem volt ilyen embertelen tempom. Egyszer dolgoztam az egyik nagy amcsi befektetési banknál, ahol egy release is kín szenvedés volt, és napi legalább 3 meeting volt a semmiről, a napi 15 perces standup folyton átcsapott 2-2.5 órás planningbe.. De ott amúgy nyugi volt kb. fél évente volt egy release, és standupon mondhattad, hogy nem tudtál haladni a sok meeting miatt, de olyan helyekről mint Revolut rosszakat hallottam.
A mostani cég egy magyar startup, akinek a befektetői többnyire amcsi cégek, és idén kezdtek bejönni ezek a "kötelező" gender hülyeségek.. Az egyik csaj minden nap posztolt egy LMBTQ ömlengést Slackre fél km szöveggel, meleg felvonulást szervezett, de ezen kívül nem tudjuk mi a munkája. :D Az iroda tele volt rakva szivárványos lufikkal. Stb. Már mindenkinek tele volt vele a töke.
Nem rég rúgták ki egy vezetőt is, mert rosszul beszélt egy női kollégával, és visszakövethető volt Slacken. Szóval teljesen megértem amit írsz.
Az meg, hogy üres backlognál kipattintottak téged, szerintem szándékos volt. Az egyik régebbi munkahelyemen az összes QA-t kipattintották költségcsökkentés miatt, aki nem tudott kódolni. Utána mi a devek QA-ztunk, a volt QA-k, meg SDET-ek lettek. Szóval keresztbe tréningeltük egymást. :D
Egy ilyen cégnek nincs lojalitása feléd, ezért én is így állok hozzájuk. Bármikor gondolkodás nélkül kipattintanak. Ma már gondolkodás nélkül váltok céget. A legkötetlenebb lenne contractorkodni, csak még nem volt merszem belevágni. :D

11-es, engem tudod, miért akartak egyszer kirúgni az amerikaiak? Beszarsz...
Zsír új volt a csapat, három seniort vettek fel, hogy majd ránk épül a projekt magja. Szakmailag rendben is volt minden, nagyon jó csapat volt. Aztán megjelent a scrum master. Ezek valahogy mindig Karen típusú, fröcsögve gyűlölködő banyák, akik fő tevékenységüknek a patriarchátus legyőzését tartják.
Jön nekem ez a nő bemutatkozni, hogy ő lesz a scrum master, meg majd lesz még egy scrum master, az is egy csaj. Mondom hogyhogy két scrum master lesz? Vagy majd megverekednek a háztetőn, mint a szuperhős-filmekben? Melyikük lesz a sötét hős?
Másnap (azaz a második munkanapon!) beparancsoltak a szőnyeg szélére, hogy panasz van rám, hogy én rasszista kijelentéseket teszek. Ugyanis ez a másik scrum master egy fekete nő volt, én pedig állítólag azt merészeltem mondani, hogy "majd ő lesz a barna".
Egyrészt nem ezt mondtam, és szerencsére Slacken történt, így meg tudtam mutatni. Másrészt nincs is semmi értelme annak, hogy "ő lesz a barna". De ez Karent nem érdekelte, rohant feljelenteni.
A menedzser látta, hogy ez így tényleg baromság, elnézést kért. De természetesen Karen számára semmi következménye nem volt annak, hogy már az első munkanapján hazudozással próbált kirúgatni egy értékes szakembert. Sőt, a továbbiakban úgy vigyorgott meg jópofizott nekem, mintha mi sem történt volna.

22 éve vagyok Its. Ez idő alatt elég jó céget építettem. Egy dolog számít. A kitartasod. Akkor is csinálod, ha semmi sem jön össze, ha az ügyfél lebasz, ha nem fizet, stb. A matek persze számít, de nem tudom mire gondolsz. Ha van némi logikai érzéked és nem rettensz meg a kihívásoktól, bármi lehet belőled. A 22 év alatt én inkább arra emlékszem, hogy amikor olyan szar évek voltak, akkor is csináltam. Mert szerettem csinálni, segíteni, problémákat megoldani.
Most már inkább a céget fejlesztem, de én úgy érzem ebben volt a siker.

12-es azta k*va :0
Ez nagyon beteg, és nem esik le nekik, hogy mi vagyunk a termékük legfontosabb része. Mi vagyunk a "kőművesek", nélkülünk összedől a ház, vagy fel sem épül. :D
Az meg hogy magyarokat vesznek fel, mert mi olcsó és jó munkaerő vagyunk, akkor ők alkalmazkodjanak hozzánk.. :D Itt masszívan megy a szivatás, poénos sértegetés, roasting, cigózás stb. :D
A mi cégünknél is konkrétan a program a cég egyetlen terméke, amire maga a ceg is épült.
Cserébe a CTO úgy kezel minket, hogy ezt bárki megtudja csinálni, a legkönnyebb meló stb
Szerinte a legfontosabb meló a researcherkedés, új dolgok feltalálása a termékbe. Az hogy a meglévő ügyfeleinknek jó szoftvert biztosítsunk, skálázzunk, bugokat fixáljunk az legalja csöves meló. :D

#15 jesszus.. Fú az ilyeneket nem bírom, egész nap emaileznek, meetingelnek, pofáznak, közben te fejlesz új featuret, tartsd karban a kódod, javíts bugokat, reviewzz, írj teszteket.. Igazából QA-zzál is, írj QA notesot is, sőt unit teszt mellé legyél profi SDET/SET, fedd le az egészet E2E tesztekkel.
Sőt igazából legyél tech lead is, aki a munkaidejének 3/4-ben bent ül a meetingeken, és elvárják, hogy legyél proaktív, de közben a feladataiddal haladj. Sőt ha már itt vagy érts a scrumhoz, a ticketeidet állítgasd, mert a PM nem fogja látni mit csinál, de legyél architect is, sőt legyél L valahányas support, legyél hétvégén is on call, azaz remote debugolj be prodra és nézegesd a logokat meg a CPU usage gráfokat miközben a hétvégi programod tart. :D
De persze csak csöves devek és bárki megtudja csinálni. :D

Ja meg ne felejsd el a doksikat, Confluencet. Menj be standupra, a havi handson meetingekre, optimalizálj SQL queryket. Ja persze a devopshoz is jobban kell érteni, mint egy devoposnak. Ismerd a teljes <your-cloud-provider> rendszerét és mindent valósíts meg. :D
De hoppá, sajnos nincs pénz fizu emeléskor. Meg XY p*csa bepanaszolt az éves feedbacken, hogy csúnyán néztél. :D

#18 sírok :D
Lila hajú női kollégám csak egyszer volt, junior, coderképzőben karriert váltó. Azért egy férfiak által uralt szakmában, férfiak között elég masszívan tolta a feminista propagandát. Aztán mikor segítség kellett, hirtelen minden szép és jó lett. :D
Igazából a mostani helyen is van pár női kollégám, akik amúgy nem lila hajúak és tök jól dolgoznak, és mindenki abszolút segítőkész velük. Jó nyilván egy reggeli kávézós beszélgetésnél figyelni kell, hogy ne nyomj be minden féle beteg poénokat, meg mansplaininget, amiket amúgy szoktál. :D
Úgyhogy nem értem miért kell ezt a gender equalityt ennyire benyomni ebbe a szakmába, mert itt tök elfogadóak az emberek (fejlesztés). Jó a vezetőség, management stb más tészta. Arról nem sokat tudok.
Viszont a ratyicuccoktól, attól hogy megmondták nekünk, hogy mostantól mindenkit csak a hivatalos nevén hívhatsz (nem lehetnek már ilyen vicces becenevek, mert vki besértődik), mindenki PC legyen, megőrülök. :D

Még annyi, hogy ha jön egy lány, aki szakmailag ott van, felkészült, technikailag ügyes, jó vele együtt dolgozni, akkor azért nem vennék fel valahova, mert lány?
Ez szerintem bullshit. Viszont az káros, hogy emiatt hozzá nem értőket vesznek fel, amit írtál is..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!